Zahărul, în cantități mari este otravă curată pentru organismul nostru. Mai nou, oamenii au ajuns extrem de atenți la cantitățile de zahăr alb pe care ajung să le consume și unii încearcă alternative mai sănătoase (siropul de agave, siropul de arțar, mierea, stevia, zahărul brun). Cât de sănătoase sunt aceste variante?
Siropul de agave
Acest sirop se face din aceeași plantă din care se obține tequila. Când planta ajunge la vârsta de 10 ani i se îndepărtează frunzele și se extrage lichidul din pina (planta rămasă). Lichidul se filtrează și se îmbuteliază sub numele de sirop de agave.
Citește și 5 alternative sănătoase la cafea şi cola
De ce e sănătos siropul de agave?
Are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că nu afectează prea mult nivelul de insulină atunci când este consumat. Siropul de agave are 340 de kcal la 100 g.
Siropul este ideal pentru bolnavii de diabet pentru că are un efect minim asupra nivelului de insulină.
Mierea
Mierea are un conținut de 20% apă și 80% zaharuri (glucoă și fructoză). Conținutul bogat în antioxidanți, viatmine (B1, B2, B6, C) și minerale (calciu, magneziu, fier, zinc) face din miere un aliment sănătos. Mierea are 325 kcal la 100 g.
Din păcate, mierea are un indice glicemic mare și nu este recomandată diabeticilor, copiilor sub 1 an și celor alergici la polen.
Siropul de arțar
Acest tip de sirop este colectat direct din arțari, fiert până ce apa se evaporă și apoi filtrat. 4 kg de sirop de arțar sunt obținute din 130 – 190 kg de suc de arțar.
Citește și Alternative sănătoase la pâinea albă
Cât de sănătos este siropul de arțar?
Densitatea și aroma siropului de arțar este preferată de industria alimentară. Siropul de arțar are 348 kcal la 100 g și este mult mai sănătos decât zahărul alb prin conținutul de vitamine, sodiu, potasiu, calciu și fier.
Zahărul brun
Sucul de trestie de zahăr este încălzit până la evaporarea apei apoi este centrifugat pentru a obține cristalele aurii de zahăr brun. Culoarea acestui tip de zahăr se datorează melasei.
Zahărul brun este mai sănătos decât zahărul alb? Din punct de vedere chimic, zahărul alb și cel brun sunt identice. Conținutul de melasă este foarte mic pentru a aduce beneficii sănătății. Zahărul brun are 380 kcal la 100 g.
Stevia
Frunzele de Stevia ( a nu se confunda cu ștevia) sunt bogate în glicozide ce îi dau gustul dulceag. Pentru a obține pudra de stevie, frunzele acestei plante sunt opărite, lichidul obținut se filtrează cu un filtru de rășini ce captează glicozidele care sunt apoi cristalizate cu ajutorul alcoolului.
De ce este sănătoasă stevia?
Stevia are doar 1,57 kcal la 100 g, este de 300 de ori mai dulce ca zahărul și nu crește nivelul de insulină din sânge (are indice glicemic 0). Granulele de stevia sunt bogate și în potasiu, calciu, crom, fier, mangan, proteine și betacaroten.
Sursa foto: 123rf