Deşi cauzele sau tratamentul acestei boli nu sunt foarte clare şi unii medici din anumtie ţări o tratează ca pe o afecţiune endocrină autoimună, nu ca pe o boală de piele, psoriazisul sperie mulţi oameni, care se tem să nu fie contagioasă.
Simptomele în cazul psoriazisului, diferă de la persoană la persoană:
Pete roşii acoperite de piele îngroşată.
– Porţiuni de piele descuamată
– Porţiuni de piele foarte uscată, crăpată, care poate sângera.
– Dureri, senzaţie de arsură, mâncărime la nivelul plăcilor
– Unghii îngroşate, crăpate, în anumite cazuri
– Articulaţii umflate, dureroase, în anumite cazuri
Erupţia poate să apară pe porţiuni de piele mici sau pe porţiuni foarte mari, inclusiv în zone ale corpului vizibile. Psoriazisul este o boală cronică, ceea ce înseamnă că plăcile apar, rămân câteva săptămâni sau luni, se atenuează sau dispar, apoi revin.
Deşi arată ca o boală de piele, psoriazisul nu este o boală contagioasă şi nu se ia prin niciun fel de contact.
Eczema
Eczemele se manifestă ca nişte iritaţii, roşeaţă a pielii, mâncărime şi chiar mici chisturi sau pustule, majoritatea pe un fond alergic. Cu alte cuvinte, majoritatea eczemelor nu sunt contagioase, pentru că nu sunt o infecţie, ci o reacţie a corpului la un alergen.
Multe tipuri de eczemă se transmit mai degrabă genetic, decât prin contact şi pot veni „la pachet” cu alte afecţiuni de tip alergic, cum ar fi astmul bronşic sau febra fânului.
Foarte asemănătoare cu eczema, dermatita se manifestă prin inflamarea ţesuturilor şi mâncărime. Poate fi de tip alergic, la anumite metale (nasturii de la blugi, metale din bijuterii, etc) şi se numeşte dermatită de contact, poate fi sub formă de mătreaţă şi se numeşte dermatită seboreică, sau poate fi o inflamarea extremităţilor, care facilitează acumularea de lichid şi se numeşte dermatită de stază.
Sursa foto: Shutterstock