Carmen Brumă, despre alimentele eficiente pentru protecţia solară. Ce să consumăm când e caniculă: „Nu beţi cafea în exces”

.

Pe măsură ce temperaturile cresc vertiginos în timpul verii, este esențial să acordăm o atenție deosebită alimentației și hidratării pentru a ne proteja sănătatea. Carmen Brumă, binecunoscută pentru stilul său de viață sănătos și pentru sfaturile de nutriție pe care le oferă, a împărtăşit câteva reguli de aur pentru a face față caniculei, cât şi detalii despre alimentele eficiente pentru protecţia solară.

Ce să consumăm când e caniculă

În perioadele de caniculă, hidratarea adecvată devine prioritară. Carmen Brumă subliniază importanța apei, menţionând că aceasta este esențială pentru hidratarea celulară. Ea recomandă ca un adult să consume între 25 și 35 ml de apă per kilogram de corp în condiții normale, dar în zilele toride această cantitate ar trebui să crească la 40 ml/kg corp. De exemplu, o persoană de 60 de kilograme ar trebui să consume 2,4 litri de apă pe zi în timpul caniculei.

Un aspect important este temperatura apei consumate. Nutriţionista susţine că trebuie evitată apa foarte rece, deoarece aceasta poate provoca disconfort digestiv. Temperatura optimă a apei ar trebui să fie între 10 și 37 de grade Celsius. Pentru a completa hidratarea, Carmen Brumă recomandă și consumul de „apă vie”, care se găsește în fructe și legume. Deși această apă nu poate satisface complet necesarul zilnic, ea contribuie semnificativ la hidratarea organismului.

Citeşte şi: Carmen Brumă, despre cum cum putem păcăli foamea cu un singur aliment. „Vă spun strict din experiența mea!”

Citeşte şi: Ce consumă Carmen Brumă într-o zi aglomerată. „Mă ajută să controlez mai bine poftele!” Cum își începe nutriționista ziua

Una dintre cele mai valoroase ape este apa vie, structurată, care se găsește în fructe și legume. Ea nu poate satisface însă necesarul de apă al organismului și de aceea ai nevoie de hidratare cu apă! Dacă ești sportiv, transpiri mult și îți place apa carbogazoază, optează pentru această variantă, a spus Carmen Brumă pentru Click!

Carmen Brumă: „Cafeaua deshidratează în exces”

Un alt sfat esențial de la Carmen Brumă este reducerea consumului de cafea în perioadele de caniculă. Cafeaua este un diuretic puternic, care poate duce la deshidratare. În cazul în care nu puteți renunța complet la cafea, Brumă sugerează să beți două pahare de apă pentru fiecare ceașcă de cafea consumată, pentru a compensa efectul deshidratant.

Citeşte şi: Carmen Brumă, despre cele mai frecvente greșeli care ne împiedică să slăbim. „Prea mult sport!”

De asemenea, alcoolul trebuie evitat în timpul caniculei, deoarece contribuie la deshidratare și poate agrava efectele temperaturilor ridicate asupra organismului.

Nu beți cafea în exces, mai ales atunci când temperaturile sunt ridicate! Cafeaua este diuretică și deshidratează în exces. Dacă nu vă puteți abține, regula e să beți 2 pahare cu apă la fiecare ceașcă de cafea. Beți apă la fiecare 30-40 minute, nu doar când vă e sete. Setea apare când există deja un grad de deshidratare. Când vă treziți dimineața, beți obligatoriu un pahar cu apă, la fel și seara, la culcare. Evitați alcoolul pe caniculă!”, a mai spus Carmen Brumă pentru sursa menţionată anterior.

Carmen Brumă, despre alimentele pentru protecţia solară.

Carmen Brumă a oferit și o listă de alimente care nu doar că ne răcoresc, dar ne și protejează pielea de efectele nocive ale soarelui.

Vara este util să ne adaptăm alimentația și pentru protecție solară, din interior. Oricum am pune problema, razele soarelui duc la îmbătrânirea pielii și la creșterea riscului de cancer. Această listă de alimente este una utilă în orice condiții, nu doar când stăm efectiv la plajă, iar cei mai mulți nutrienți acționează în timp, nu doar în ziua când le mâncăm efectiv sau când suntem la plajă”, a mai spus partenera lui Mircea Badea.

Pe primul loc se află roșiile, bogate în licopen, un antioxidant puternic care ajută la protejarea pielii. Pentru a îmbunătăți absorbția licopenului, Brumă sugerează asocierea roșiilor cu o sursă sănătoasă de grăsime, cum ar fi uleiul de măsline. De asemenea, prepararea termică a roșiilor poate crește biodisponibilitatea licopenului.

Citeşte şi: Cum deosebim legumele și fructele sănătoase de cele tratate chimic

Pepenele roșu, grapefruit-ul roz (deși trebuie consumat cu atenție din cauza fotosensibilității pe care o poate provoca), porumbul, mămăliga și somonul sunt alte alimente recomandate de Brumă pentru protecția solară. Aceste alimente sunt bogate în nutrienți care ajută la menținerea sănătății pielii și la reducerea riscului de cancer cutanat.

Citeşte şi: Care sunt cele mai indicate materiale textile pe care să le porți vara ca să nu transpiri. Ajută la răcirea corpului

Pe lângă apa vie din fructe și legume, acestea oferă și un efect răcoritor, fiind ideale pentru consum pe timp de caniculă. Legumele cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi castraveții și salata verde, sunt excelente pentru hidratare. De asemenea, fructele bogate în apă, precum pepenele roșu și căpșunele, nu doar că hidratează, dar oferă și un aport important de vitamine și antioxidanți.

Carmen Brumă susţine că, pe timp de caniculă, este esențial să ne adaptăm dieta și obiceiurile pentru a ne proteja sănătatea. Hidratarea adecvată, reducerea consumului de cafea și alcool, și includerea alimentelor bogate în antioxidanți sunt pași importanți pentru a face față temperaturilor extreme.

Sursa foto: Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton