Care sunt simptomele cancerului de piele

.
Pielea îți dă semne de alarmă atunci când riscă să se îmbolnăvească. De aceea, pentru a putea identifica la timp cancerul de piele, este important să știi cum se manifestă acesta și care sunt primele simptome.

Frecvența cancerului de piele a crescut sub toate formele în ultimii ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual se înregistrează în jur de două- trei milioane de cazuri noi de cancer alb al pielii și de 130 000 de cazuri îmbolnăviri noi de cancer negru al pielii (melanom malign) la nivel mondial.

Melanomul reprezintă aproximativ 4% din totalitatea tumorilor maligne, frecvența fiind mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților. Basaliomul are o frecvență de cinci ori mai mare decât spinaliomul. Cu toate acestea, rata mortalității este semnificativ mai mare în cazul cancerului negru de piele.

Simptomele cancerului de piele

Cancerul de piele apare ca o modificare a aspectului pielii, de exemplu o iritație, o excrescență, o rană care nu se vindecă sau o modificare a unui nev pigmentar (aluniță) sau a unui neg. Cancerul de piele afectează de obicei zone care sunt expuse la soare în mod frecvent: gâtul, spatele, pieptul ți umerii. Zona nasului este afectată cel mai frecvent.

Citește și: “Am cancer – cuvintele care mi-au schimbat viața”

Carcinomul bazocelular apare cu o frecvență de trei ori mai mare decât cel spinocelular. Semnele de carcinom bazocelular pot fi foarte variate și pot include modificări ale aspectului pielii ca:
– leziuni ferme, cu aspect perlat, cu vase de sânge ce au un aspect de pânză de păianjen
– pete sensibile, roșii care sângerează cu ușurință
– leziuni mici, profunde, cu aspect perlat
– leziuni mici, lucioase care pot semăna cu negii sau cu nevii pigmentari
– pete asemănătoare cu cicatricile în special la nivelul feței
– leziuni pruriginoase, care sângerează, formează cruste și apoi se repetă ciclul, dar care nu se vindecă în decurs de 3 săptămâni
– modificări ale formei, mărimii și culorii negilor

Citește și: Peste 1800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian în România

Carcinomul spinocelular afectează fața, gâtul sau capul. Semnele de carcinom spinocelular includ:
– leziuni persistente, ferme, de culoare roșie pe zonele de piele expuse la soare
– zone de piele ce au un aspect tare (solzos), sângerează sau dezvoltă o crustă; aceste zone pot crește în dimensiuni pe o perioadă de câteva luni sau pot cauza o rană
– excrescente (zone ieșite în afară) ale pielii ce pot arăta ca un neg
– răni ce nu se vindecă sau zone de piele subțiată la nivelul buzei inferioare, în special la persoanele fumătoare, la cei ce mestecă tutun sau sunt expuși frecvent la soare sau la vânt.

Sursă foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton