Cancerul la sân reprezintă a doua cauză de mortalitate printre femei, după cancerul la plămâni, potrivit Societății Americane de Cancer. Totuși, decesele provocate de această maladie sunt în scădere, datorită faptului că femeile au început să conștientizeze pericolul și se auto-examinează. Cancerul la sân produce numeroase schimbări în corpul tău, dar sunt și unele semnale externe care ar trebui să te trimită la medic.
Nodulii sunt cel mai cunoscut simptom al cancerului la sân. Deși pot fi simțiți, de obicei, doar la atingere, în unele situații pot fi atât de mari, încât sunt vizibili cu ochiul liber. Un nodul modifică aspectul, forma și mărimea sânului.
Schimbări la nivelul mameloanelor
Cancerul la sân cauzează și schimbări la nivelul mameloanelor. Potrivit Breastcancer.org, aceste modificări presupun apariția mamelonului inversat (mamelonul este în interiorul sânului, nu în exterior), roșeață și întărirea pielii în jurul sfârcului, mamelon scuamos.
Modificări la nivelul pielii
În cazul apariției cancerului la sân, apar modificări pe toată pielea pieptului, care capătă aspectul de coajă de portocală. Pielea nu mai este netedă, putând deveni chiar scuamoasă și roșie. Această boală cumplită provoacă multe modificări în interiorul sânului. Tumorile duc la modificarea mărimii și formei sânilor, care afectează modul în care pielea se întinde pe piept.
Detectarea timpurie a bolii îți salvează viața
Dacă ai oricare dintre simptomele de mai sus,mergi imediat la un specialist. Detectarea timpurile a cancerului la sân este esențială pentru tratarea cu succes a bolii. Chiar dacă ai fost supusă, recent, unei mamografii, dacă observi modificări la nivelul mameloanelor orialte semne externe, trebuie să ceri sfatul medicului. Nedescoperit la timp, cancerul la sân provoacă decesul.
Foto Shutterstock.