Care sunt alimentele ce ar putea contribui la apariția cancerului în rândul persoanelor de sub 50 de ani. Avertismentul oncologilor

.

Medicii oncologi trag un semnal de alarmă cu privire la felul în care ne hrănim și riscul apariției cancerului. Din ce în ce mai multe persoane cu vârste sub 50 de ani sunt diagnosticate cu diverse forme de cancer, iar acest lucru, spun experții, ar avea legătură cu alimentația.

Ce legătură este între apariția cancerului și alimentația nesănătoasă

În ultimii 30 de ani, numărul tinerilor diagnosticați cu cancer a crescut cu 80% la nivel global și cu 25% în Marea Britanie, conform unei analize internaționale din 2023.

Deși motivul pentru acest lucru nu este încă complet clar, experții în oncologie din Marea Britanie au vorbit despre potențiala legătură dintre alimentele pe care le consumăm zilnic și pericolul lor pentru sănătate.

Profesorul Charles Swanton, oncolog și clinician șef la Cancer Research UK a evidențiat legăturile emergente între riscul apariției cancerului și consumul tot mai mare de junk food, fast-food sau de alimente ultraprocesate în rândul britanicilor.

Vorbind la Societatea Americană de Oncologie Clinică anul trecut, el a spus că studiile au arătat că unele cancere intestinale cu debut precoce pot fi „inițiate” de bacterii din intestin, care sunt răspândite la cei care consumă diete cu conținut scăzut de fibre și bogat în zahăr.

„Ceea ce vedem în unele studii este că unele tumori de la pacienții cu cancer colorectal cu debut precoce au mutații care ar putea fi inițiate de aceste specii microbiene”, a spus el, citat de Daily Mail.

Se crede că aceste mutații reduc capacitatea organismului de a combate celulele precanceroase.

Dr. Cathy Eng, expert în cancer intestinal la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, a remarcat, de asemenea, că mulți pacienți tineri cu cancer suferă și de alte afecțiuni legate de stilul nesănătos de viață și alimentația neadecvată, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul.

Nutriționist: „Sfătuim oamenii să mănânce alimente mai puțin procesate”

Matthew Lambert, nutriționist și manager de informare și promovare a sănătății la Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului (WCRF) a declarat pentru Mail Online:

„Sfătuim oamenii să mănânce alimente mai puțin procesate, mai puțin bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare. Acestea includ alimente precum prăjituri, biscuiți, produse de patiserie, chipsuri, băuturi îndulcite cu zahăr și fast-food precum pizza și burgeri. Aceste tipuri de alimente nu au fibre și practic nu conțin nutrienți esențiali. Și ar trebui consumate doar ocazional și doar în cantități mici.”

El adaugă că încă nu este clar dacă riscul de îmbolnăvire constă întocmai mâncarea proastă din punct de vedere nutritiv sau de faptul că este ușor să mănânci mult din ea, crescând asftel șansa de a crește în greutate.

Cu toate acestea, este bine cunoscut faptul că obezitatea este o cauză directă a mai multor tipuri diferite de cancer, 13 mai exact, potrivit lui Lambert.

Consumul cărnii, asociat și el cu apariția cancerului

Pe lângă mâncarea ultra-procesată, profesorul Swanton i-a avertizat pe britanici cu privire la consumul regulat al cărnii.

Riscul de cancer intestinal este „mult mai mare” dacă mănânci carne roșie sau procesată, cum ar fi șunca sau slănină, în fiecare zi, a spus el la Conferința de Cancer a Institutului Național de Cercetare a Cancerului (NCRI) din 2015.

Comentariile sale au venit în urma unui studiu prezentat la conferință, care a arătat că oamenii care mănâncă carne roșie și procesată în fiecare zi au cu 40% mai multe șanse de a face cancer intestinal, comparativ cu cei care o mănâncă o dată pe săptămână sau mai puțin.

Experții cred că riscul constă în substanțele numite nitrați din carne care se combină cu compușii din organism pentru a deteriora celulele.

Medicii americani au remarcat și ei legătura dintre cancer și mâncarea nesănătoasă

Aceste avertismentele legate de dietă au venit după ce un oncolog american de la Universitatea Duke din Carolina de Nord a dezvăluit că majoritatea pacienților săi au acum sub 45 de ani.

Dr. Nicholas DeVito a dat vina pe mâncarea nesănătoasă pentru schimbarea vârstei pacienților cu cancer. Aproape 75% din alimentele consumate în SUA sunt considerate ultraprocesate.

Dr. DeVito a cerut oficialilor din industrii și partidelor politice să facă mai mult pentru a proteja americanii de produsele alimentare dăunătoare.

Citeşte şi: Ce este nevoit Mihai Albu să facă toată viaţa, după ce a fost diagnosticat cu cancer

Citeşte şi: Cele mai frecvente greșeli legate de protecția solară care pot crește riscul apariției cancerului de piele

Citeşte şi: Cum se mai simte Kate Middleton pe fondul luptei cu cancerul. Prințesa de Wales se pregătește de prima călătorie, de la diagnostic

Citeşte şi: Cum a descoperit o tânără că are o formă agresivă de cancer în timpul rutinei zilnice de înfrumusețare

„Dorința de a proteja americanii de substanțele care provoacă cancer și alte boli ar trebui să fie mai mare decât motivația politică” – a explicat medicul american.

Acest lucru a fost posibil cu tutun și este posibil cu mâncare.

El a adăugat: „Cu siguranță, acest lucru va cere americanilor să facă alegeri diferite cu privire la ceea ce mănâncă pentru a acorda prioritate sănătății în detrimentul profitului corporațiilor și, uneori, chiar și a propriei lor comodități”.

Între 1990 și 2019, cazurile de cancer la tineri de pe tot globul au crescut cu 79%, iar decesele au crescut cu 28%. Dr. DeVito, care vede pacienți cu cancer gastrointestinal precum colon și stomac – două care au rate de mortalitate dintre cele mai mari – a spus că alimentația sănătoasă „poate juca un rol major” în prevenire.

Foto -123rf.com

Ultima modificare august 16, 2024 4:29 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale