Care este diferența dintre gripă, răceală și Covid?Numărul cazurilor de gripă a crescut exponențial în ultimele săptămâni, în România. Camerele de gardă sunt tot mai aglomerate, oamenii acuzând simptome asemănătoare cu cele ale virusului gripal.
România este la un pas de o nouă epidemie, după ce anii trecuți s-a confruntat cu COVID-19. Cum numărul pacienților cu viroze respiratorii s-a mărit în mod alarmant, trebui să știm care sunt simpotmele gripei, dar și care sunt metodele de prevenție a infectării.
Care sunt simptomele gripei
Cum simptomele gripei sunt destul de asemănătoare cu cele ale unei banale viroze respiratorii, oamenii, de multe ori, nu iau în calcul că ar putea să se fi infectat cu virusul gripal.
Pentru a împiedica răspândirea virusului gripal este important să urmăm câteva măsuri de prevenție. Astfel, am întrebat doi medici care sunt aceste măsuri de prevenție pentru a ne putea projeta cât mai bine posibil de gripă.
„Cea mai bună măsură de prevenție este respectarea măsurilor de igienă personală, precum suflatul nasului în batiste de unică folosință, tușitul și strănutul tot în batiste de unică folosință și spălatul pe mâini după ce ne-am suflat nasul și am aruncat batista. De asemenea, trebuie să avem o alimentație sănătoasă și să facem mișcare în aer liber”, a declarat pentru Unica.ro, dr. Melania Oncioiu, medic specialist medicină de familie.
De asemenea, dr. Oncioiu face apel la populație „să nu readucă copiii în colectivitate dacă prezintă simptome de răceală” și recomandă, de asemenea, aerisirea încăperilor, precum și, ”izolare în caz de confrimare a gripei pentru a-i proteja pe cei din jur”.
Totuși, spune dr. Melania Oncioiu, „vaccinarea rămâne pricipala mpsură profilactică de protecție împotriva gripei”.
Care este diferența dintre gripă, răceală și Covid
Și medicul Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, ne-a explicat că „în primul rând nu intrăm în panică. Nu e o altă pandemie. E o situație mai complicată cu multe infecții respiratorii și nu vorbim doar de gripă”.
„Măsurile de prevenție le cunoaștem foarte bine și trebuie doar să ni le reamintim: măsurile de igienă, evitarea contactului cu persoanele care au simptome. În momentul în care am simptomatologie nu voi intra în colectivitate, nu trimit copilul la școală, nu mă duc la locul de muncă. În spațiile închise nearisite recomandarea este să purtăm mască, pentru că e un risc de infectare. De cei vulnerabili ar trebui să avem grijă. Vaccinarea antigripală. Sunt lucruri pe care le știm foarte bine, trebuie doar să le punem în practică. Mai ales că urmează două luni destul de complicate, ianuarie și februarie”, a precizat dr. Marinescu pentru Unica.ro.
Recomandările medicului Adrian Marinescu, în prag de epidemie
Care este diferența dintre gripă, răceală și Covid? La început, primele simptome ale virusului gripal ne pot induce în eroare și să credem că avem o banală raceală. Cum ne dăm seama dacă avem sau nu gripă? Răspunsul l-am primit tot de la medicul infecționist Adrian Marinescu.
„Pot să îmi dau seama că am gripă pentru că este acea afecțiune care te pune la pat, înseamnă stare generală modificată brusc, cu dureri musculare și articulare, durere de cap, senzația că ai fost bătut. În momentul în care ai trecut prin gripă, o recunoști ușor. Dar în momentul în care vrei să ai diferența cu altă viroză și infecție cu sars-cov-2 e greu să o faci fără testare. Sfatul meu e să facem această testare pentru că ne-am putea lămuri foparte clar”, a subliniat dr. Adrian Marinescu, când a fost întrebat despre diferențe dintre gripă, răceală și Covid.
Ce înseamnă dacă în România se declară epidemie de gripă
De asemenea, acesta ne-a explicat și ce înseamnă pentru populație declararea stării de epidemie.
„Și dacă nu se întâmplă azi, există riscul să fie acest lucru în săptămânile următoare (n.r. declararea stării de epidemie). Din punctul meu de vedere, pentru cetățean nu e o semnificație mult diferită. Până la urmă sunt aceleași măsuri de prevenție. Faptul că se declară epidemie înseamnă mai degrabă o mai bună organizare la nivelul unităților spitalicești care trebuie să protejeze personalul medical, să ia măsuri care să limiteze transmiterea, să se pregătească cu locuri pentru pacienții care au gripă”, a precizat dr. Marinescu.