Care este cel mai toxic tip de pește vândut în România. Conține niveluri crescute de mercur

.

În ciuda popularității sale datorate prețului accesibil și lipsei de oase, peștele Pangasius, cunoscut și drept Basa, ar purta, potrivit mai multor cercetări, o serie de riscuri pentru sănătate.

Pescuit într-unul dintre cele mai poluate râuri din lume, respectiv Mekong, acest tip de pește conține niveluri crescute de mercur. În plus, mai multe specii de pește prezintă riscul contaminării cu bifenili policlorurați, arată un studiu din 2009. Bifenilii policlorurați sunt un grup de compuși artificiali utilizați în trecut ca fluide de răcire în aparatele electrice. Aceștia au fost interziși la sfârșitul anilor 70 din cauza efectelor negative asupra mediului și sănătății.

Apele în care crește peștele Pangasius sunt susceptibile la contaminare

În țările care îl importă, peștele Pangasius este adesea folosit ca alternativă mai ieftină la cod sau eglefin datorită gustului și texturii sale similare. Deși studii din 2014 și 2015 arată că reziduurile de metale grele din acest tip de pește respectă limitele de siguranță alimentară, s-a sugerat că modul în care este cultivat și mediul în care trăiește îl transformă într-un aliment cu risc crescut pentru sănătate.

Citește și: Cât de periculoase pot fi sporturile pe care le practicăm în vacanță, la mare. Avertizarea medicilor

Apele în care crește sunt susceptibile la contaminare. Pentru a controla acest lucru, piscicultorii sunt adesea nevoiți să utilizeze agenți chimici și medicamente pentru a ține agenții patogeni și paraziții sub control. Peștele din Vietnam are mai multe șanse să conțină urme de medicamente veterinare, inclusiv antibiotice, în concentrații care depășesc limitele legale, arată alt studiu.

Citește și: Cum îi ajutăm pe cei dragi să câștige lupta cu depresia. Sfaturile psihoterapeutului

O altă cercetare a descoperit că 70-80% din somnul din Vietnam exportat în Germania, Polonia și Ucraina a fost contaminat cu bacterii Vibrio – o cauză comună a intoxicațiilor alimentare. Pentru a minimiza riscul de intoxicație alimentară, peștele Pangasius trebuie gătit corect și niciodată mâncat crud.

Comisia Europeană nu consideră speciile de pești Pangasius o amenințare

Organizația de mediu OceanWise a semnalat fermele piscicole de Pangasius pentru interferența cu și poluarea potențială a ecosistemelor speciilor sălbatice. „Piscicultura din Asia de Sud-Est este asociată cu transferul de boli la peștele Basa sălbatic. Există, de asemenea, preocupări cu privire la calitatea hranei peștilor, standardele de funcționare ale fermei și impactul biologic”, atrage atenția OceanWise.

Deși are un conținut scăzut de proteine și acizi grași omega-3, peștele Pangasius ar fi unul dintre cele mai consumate tipuri de pește din lume, în special în Europa, relatează EurekAlert, publicație a Asociației Americane pentru Progresul Științei.

Citește și: Mihaela Bilic, despre fructul vedetă al verii: „E mai puțin periculos pentru siluetă”

Pentru a evalua riscul toxic datorat mercurului din Pangasius, un grup de cercetători din Insulele Canare a analizat un total de 80 de mostre de fileuri congelate crude și marinate. Rezultatele studiului, publicate în revista Chemosphere, relevă faptul că unele exemplare, în special cele marinate, depășeau concentrațiile maxime acceptate de legislația europeană.

În ciuda studiului din 2018, în februarie 2023, Comisia Europeană a declarat că nu consideră speciile de pești Pangasius originare din Vietnam o amenințare pentru siguranța alimentară în Uniunea Europeană.

Foto: Shutterstock.com

Ultima modificare iulie 4, 2023 2:36 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale