Care este cea mai sigură și la îndemână măsură pentru porția corectă de mâncare

.

Când vrem să ținem un anumit regim alimentar, de slăbire sau îngrășare, specialiștii în nutriție recomandă respectarea anumitor cantități din grupele alimentare elementare pe care să le consumăm zilnic. Și atunci apelăm la un cântar de bucătărie. Dar ce facem când nu suntem la dietă, însă vrem să nu avem fluctuații de greutate și ne dorim un stil de viață sănătos – cum ne dăm seama care este porția de mâncare corectă?

Știm cu toții că în viața omului modern, stilul alimentar poate deveni cu ușurință haotic și se poate transforma în cel mai mare dușman al nostru, așadar trebuie găsită o soluțe pentru a ne hrăni ca organismul să funcționeze la capacitate maximă, fără a exista riscul de a ne îngrășa sau de a avea probleme cu stomacul.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că cea mai sigură măsură pentru a măsura o porție corectă de hrană este palma. Bilic a precizat că mărimea farfuriei ideale, pentru fiecare persoană în parte, este dată de dimensiunea palmelor noastre puse una lângă alta. În mod evident, palmele femeilor sunt mai mici, așadar porția lor va fi mai mică față de cea destinată bărbaților. Iar în cazul copiilor, trebuie, de asemenea, respectată dimesiunea palmelor lor când le punem mâncarea în farfurie.

Mihaela Bilica a explicat, în mediul online, cum ne putem ghida în funcție de palme pentru a ne hrăni în mod corespunzător, fără a ne lovi de riscul excesului:

Palmă – cea mai sigură măsură pentru o porție corectă. Ne întrebăm mereu ce trebuie sau ce avem voie să mâncăm, când de fapt totul ține de CÂT mâncăm. Porția corectă e cea care ne oferă libertatea de a mânca orice, dar cu măsură.

Citeşte şi: Mihaela Bilic a explicat de ce apare mâncatul emoțional și cum scăpăm de acest comportament

Mezelurile și brânzeturile se mănâncă cu bucățică de 2-3 degete (sau 2-3 felii), dulciurile câte 2-3 lingurițe iar fainoasele câte 2-3 linguri. Doar așa poți mânca din toate.

Dacă ar fi să descriem farfuria ideală, ea ar trebui să fie de dimensiunea palmelor noastre puse una lângă altă. Nu contează dacă ai palmele mici sau ești copil, farfuria potrivită ție e cât palmele tale. Și din această farfurie jumătate trebuie să fie legume. Apoi un sfert e reprezentat de proteine (carne, peste, brânză, ou) și ultimul sfert de glucide (pâine, mămăligă, paște, orez, cartofi, mazăre, fasole boabe).

Când vorbim de ciorbe castronul trebuie să fie cât 2 pumni strânși, asta înseamnă 2-3 polonice în funcție de persoană. Atenție la copii, ajustați porția în funcție de mâinile lor. În general porția unui copil de 8-10 ani trebuie să fie cu 25-30% mai mică decât cea a unui adult.

Și nu doar porția contează, ci și numărul de feluri de mâncare de la masă. Au trecut vremurile în care puteam să mâncăm mai multe feluri, astăzi ne putem mulțumi cu un fel unic la cât suntem de sedentari. Iar dacă vreți diversitate și țineți și la silueta, mâncați jumătate de porție de aperitiv, fel principal și desert. Ideal ar fi să împărțiți cu cineva fiecare fel, în mod real porțiile care ne sunt servite de obicei sunt pentru 2 persoane.

Foto – Pixabay

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton