Apa îmbuteliată se consumă tot mai mult în mediul urban, unde oamenii au mai puțină încredere în apa de la robinet. Dar care apă este mai bună? Este mai bine să bem apa îmbuteliată sau putem consuma fără riscuri apa de la robinet?
Cuprins
- 1 Apa de la robinet cu bune și cu rele
- 2 Cum poate fi testată apa de la robinet
- 3 Apa îmbuteliată cu bune și cu rele
- 4 Care apă este mai bună? Apa îmbuteliată sau de la robinet?
- 5 Câtă apă trebuie să consumăm pentru o hidratare optimă
Apa îmbuteliată este percepută de români ca fiind o apă sigură pentru consum, cu un gust mult mai bun și bogată în săruri. Avem o bogăție extraordinară de ape minerale cu un gust excelent, care sunt comercializate la prețuri accesibile. Fie că aleg apa îmbuteliată plată sau apa carbogazoasă, românii cu venituri bune preferă să consume apa la sticlă decât apa de la robinet.
Întrebarea care apă este mai bună, îmbuteliată sau de la robinet nu are un răspuns categoric și clar. Sunt o mulțime de factori care influențează calitatea apei, iar apa îmbuteliată nu este întotdeauna cea mai sigură alegere.
Cuprins
Apa de la robinet cu bune și cu rele
Româncele fac ciorbă, ceai sau cafea cu apa de la robinet. Doar în cazurile extreme, în care apa de la robinet vine foarte murdară, încărcată de rugină și nisip, gospodinele responsabile se văd nevoite să cumpere apa îmbuteliată pentru a găti.
Românii au în general o părere destul de proastă despre apa de la robinet și pe bună dreptate. Se știe cât de vechi, ruginite și deteriorate sunt conductele care transportă apa din sistemul public. În foarte puține orașe din țară s-au făcut investiții majore pentru schimbarea țevilor de apă potabilă.
Chiar dacă apa pleacă de la sursă filtrată și clorinată, astfel încât ea nu conține germeni patogeni periculoși, până la robinetul tău poate trece prin kilometri de țevi cu tot felul de fisuri, depuneri de rugină și nisip. Nu poți avea încredere că primești o apă curată la robinet în România. Dar o poți testa!
Pe de altă parte, este bine de știut faptul că toate orașele aduc apa potabilă din puțuri săpate la mare adâncime, iar apa din solul nostru este o apă foarte bună la gust. Companiile de apă o filtrează prin mai multe sisteme care respectă standardele de siguranță. La sursă, apa potabilă este curată și gustoasă. Problema o reprezintă sistemul de țevi. Dacă în orașul tău, știi că țevile de apă potabilă au fost modernizate, apa de la robinet poate fi consumată fără probleme. Te poți interesa la compania de apă din orașul tău cât de curată este apa pe care o distribuie.
Cum poate fi testată apa de la robinet
Avem acces în zilele noastre la diverse metode prin care putem consuma în siguranță apa de la robinet. În primul rând, putem căuta în comerț teste simple prin care poate fi testată apa. Sunt teste electronice sau teste din benzi de hârtie impregnate cu reactivi care depistează germenii patogeni sau o concentrație prea mare de metale grele.
Așadar, cumpără câteva teste, respectă instrucțiunile de pe etichetă și descoperă cât de curată este apa de la robinet pe care o primești în localitatea ta.
Soluții pentru a consuma apa de la robinet fără riscuri
O soluție comodă prin care poți consuma apa din sistemul public fără riscuri este cana filtrantă. În medie, un filtru pentru cană se folosește timp de 30 de zile.
Așadar, poți cumpăra o cană filtrantă să consumi în siguranță apa de la robinet, filtrată chiar de tine acasă. Filtrele profesionale pe care le găsim în comerț sunt de încredere și te scapă de zecile de sticle de plastic cu apă pe care trebuie să le cumperi lunar.
O altă soluție convenabilă, dar care presupune costuri mai mari, este instalarea unui filtru de apă chiar la chiuveta din bucătărie. Astfel, vei avea o apă filtrată la tine în casă, cu un filtru de încredere. Sunt recomandate filtrele care rețin impuritățile și totodată remineralizează apa cu sărurile ei naturale.
Apa îmbuteliată cu bune și cu rele
Apa la sticlă pare să fie cea mai sigură alegere, dar nu întotdeauna este așa! Cele mai multe tipuri de apă din comerț provin de la robinet, adică tot din rețeaua publică. Apa este filtrată încă o dată, să nu aibă vreun gust sau miros aparte, și este îmbuteliată în sticle de plastic. În cele mai fericite cazuri, apa plată îmbuteliată poate preveni de la puțuri de mare adâncime sau din izvoare curate de munte captate de compania respectivă.
Apa minerală îmbuteliată, provenită de la surse de renume cum ar fi cele din Borsec, Tușnad sau Stâna de Vale este o apă care se vinde la un preț mai scump, dar este bogată în săruri minerale și recomandată în mod special pentru persoanele care au anumite probleme de sănătate.
Așadar, apa îmbuteliată este sigură în măsura în care sursa de la care provine este una certificată și testată periodic.
Cu toate acestea, apa îmbuteliată în sticle mari de plastic de o calitate slabă, care se vinde la prețuri mici, este apă de robinet sau apă de puț filtrată. Apa minerală de la munte sau din stațiunile balneare se vinde la prețuri mai ridicate și în recipiente de calitate, inclusiv în recipiente din sticlă – considerate cele mai sigure pentru a păstra proprietățile intacte ale apei minerale.
În pofida renumelui, apa îmbuteliată are și dezavantaje mari:
- Risipă de plastic, în condițiile în care țara noastră nu are suficiente întreprinderi pentru reciclarea corectă a recipientelor de plastic, iar consumatorii nu au deprins obiceiul de a trimite sticlele din plastic centrelor de reciclare;
- Producția de sticle din plastic este deosebit de nocivă pentru mediu, folosește produse din petrol și cantități uriașe de energie care eliberează gaze nocive și contribuie la efectul de seră tot mai accentuat din ultimii ani;
- Cea mai mare parte a recipientelor din plastic pentru apa îmbuteliată ajung în natură, în păduri, pe plajă, în apele curgătoare, în Dunăre și în Marea Neagră, în cele din urmă în mările și oceanele lumii de unde nu mai pot fi recuperate.
Un alt aspect negativ de care trebuie să ții cont este faptul că, sticlele de plastic cu apă ținute în soare sau lângă o sursă de căldură (sobă, calorifer), pot deveni periculoase pentru sănătatea ta. O parte din substanțele nocive din plastic precum bisfenolul pot ajunge în apă la temperaturi ridicate, iar aceste substanțe sunt deja cunoscute pentru efectul lor cancerigen și pentru consecințele grave asupra sistemului imunitar și hormonal.
Care apă este mai bună? Apa îmbuteliată sau de la robinet?
Fiecare consumator alege apa pe care o consideră mai bună la gust, mai convenabilă pentru bugetul său și mai accesibilă.
Dacă alegi apa îmbuteliată trebuie să știi că:
- Te costă mai mult, în medie între 60 – 120 de lei pe lună, la un consum mediu de 2 litri de apă de persoană;
- Trebuie să faci un efort să cari în casă baxuri grele de apă;
- Ai un impact negativ asupra mediului, încurajând consumul de plastic;
- Trebuie să îți faci un obicei să duci sticlele de plastic la un centru de reciclare, pentru a combate poluarea;
- Trebuie să ții cont să depozitezi corect apa îmbuteliată, departe de orice sursă de căldură și mai ales departe de soare, pentru a preveni contaminarea ei cu substanțe nocive din plastic.
- Reține și faptul că în unele ape îmbuteliate au fost descoperite microparticule de plastic care se acumulează în rinichi; conform unei analize realizate de OrbMedia în 2018, în 92% din totalul apelor îmbuteliate din Europa s-au găsit microparticule din plastic.
Dacă alegi apa de la robinet trebuie să știi că:
- Poate fi infestată cu germeni patogeni, nisip și rugină din conducte și necesită o a doua filtrare, cu un filtru atașat la robinet sau o cană filtrantă;
- Au fost cazuri în care s-au găsit în apa de băut urme de plumb, derivați ai clorului și chiar urme de la diferite produse farmaceutice;
- Este mai sigură decât apa îmbuteliată, dacă este corect filtrată, și este mult mai ieftină;
- Consumul zilnic de 2 – 3 litri de apă de la robinet asigura 1% din totalul recomandat de cupru (10%), calciu (6%), magneziu (5%) și sodiu (3%);
- Apa de la robinet are un gust bun și nu este cu nimic mai prejos în ceea ce privește gustul sau mirosul față de apa îmbuteliată;
- Dacă ai încredere în sistemul public de apă potabilă din orașul tău, este de preferat să consumi apa de la robinet, chiar dacă mai adaugi un sistem de filtrare în plus.
Câtă apă trebuie să consumăm pentru o hidratare optimă
Consumul de apă zilnic depinde foarte mult de fiecare dintre noi, de stilul nostru de viață, de condițiile în care lucrăm, dacă facem sau nu mișcare și sport. Multe persoane completează consumul de apă cu alte lichide precum supele, ciorbele, compoturile, sucurile de fructe sau ceaiurile. Cu toate acestea, apa rămâne de bază pentru o hidratare corectă a organismului.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum aproximativ 3,7 litri de lichide pe zi pentru bărbați și aproximativ 2,7 litri de lichide pe zi pentru femei. Dar cea mai mare parte din această cantitate de lichide trebuie să fie apa.
Bineînțeles, cantitatea de apă trebuie crescută pe timp de vară, în zilele călduroase, în care transpirăm mai mult. De asemenea, persoanele care fac sport intens, cele care depun un efort fizic deosebit la muncă sau cele care lucrează în spații călduroase (brutării, patiserii, sere) și transpiră mai mult, trebuie să suplimenteze consumul de apă. Deshidratarea are simptome neplăcute, pornind de la dureri de cap, până la senzație acută de oboseală și poate favoriza în timp probleme renale grave.
foto: ProfiMedia Images
Ultima modificare martie 11, 2024 4:37 pm