De la 1 ianuarie 2011 se introduc cardurile de asigurat, prin care românii vor putea face dovada că sunt plătitori de asigurări de sănătate.
Ministrul Sănătăţii speră că noile carduri vor reduce birocraţia la dovedirea calităţii de asigurat şi vor ajuta autorităţile să controleze mai bine costurile din sistemul de asigurari.
Un pas important în informatizarea sitemului medical, cardul naţional de asigurat va conţine pe lângă situaţia contribuţiilor la CNAS, şi detalii despre istoricul pacientului.
Astfel, pe cipul cardului de asigurat se vor stoca date privind bolile de care ai suferit, grupa sanguină şi Rh-ul dar şi calitatea de donator de organe. De asemenea, vor apărea şi datele de identificare inclusiv CNP-ul, datele medicului de familie, datele de contact ale familiei etc.
Cheltuielile pentru producerea cardului national – diferit de cel european – cad în sarcina CNAS, dar şi a asiguratului. Acesta din urma suportă contravaloarea cardului – se vorbeşte de suma de 2 euro – şi chelutielile cu distribuirea lui.
Fiecare asigurat în vârstă de peste 14 ani va avea propriul card, dar şi obligaţia de a-l prezenta de câte ori solicită servicii medicale. Se pare că medicii vor avea un card medical personalizat care se va interconecta cu cel al pacientului, eliminând riscul de pătrundere în sistem sau de acces al persoanelor neautorizate la datele personale.
Persoanele neasigurate nu vor primi card, deci vor fi nevoite să plătească serviciile medicale dacă nu este vorba de urgenţe majore.
Foto: Shutterstock