Candidoza bucală este foarte neplăcută și există o serie de factori care declanșează înmulțirea necontrolată a acestei ciuperci pe limbă și interiorul obrajilor. Vezi ce simptome și ce tratamente sunt asociate candidozei bucale și scapă de neplăceri.
Candidoza bucală: Cauze și simptome
Candidoza bucală este o infecție cu ciuperca candida albicans. Această ciupercă nu atacă doar gura, ci apare și în zona intimă, ca o infecție vaginală la femei adulte, sau ca erupție cutanată de la scutece la bebeluși.
Candidoza bucală poate afecta pe oricine, deși apare mai des în cazul copiiilor foarte mici, bătrânilor, bolnavilor cronici și în cazul celor cu sistem imunitar slăbit.
Majoritatea oamenilor sănătoși au particule de candida în gură, pe piele, sau în tractul digestiv. Candidoza este menținută în limite normale de către alte bacterii bune și microorganisme din corpul uman. Medicamentele, bolile și alți factori care dezechilibrează flora microbiană a organismului permit acestei ciuperci să se înmulțească necontrolat și să infecteze zonele sensibile.
Candidoza bucală poate fi provocată de medicamente:
Candidoza bucală poate fi provocată și de boli cronice:
Diabet zaharat dezechilibrat (decompensat)
Infecția cu HIV/SIDA
Unele tipuri de cancer
Gura uscată (deshidratare, alte boli sau medicamente care au ca efect secundar uscarea mucoaselor)
Schimbări hormonale apărute odată cu sarcina
Dezechilibre hormonale din cauza unor boli endocrine
Pe lângă aceste cazuri, candidoza bucală mai poate apărea la fumătorii înrăiți, sau la cei care poartă proteze dentare nepotrivite (prea mari, prea mici, desprinse parțial, etc).
De asemenea, candida se poate transmite de la bebeluș la mama care alăptează sau invers.
Candidoza bucală – simptome
Candidoza bucală este destul de ușor de recunoscut. Ea se manifestă prin:
Secreții albicioase pe limbă
Leziuni în relief pe limbă, cerul gurii, interiorul obrajilor, gingii, amigdale sau în spatele gâtului. Aceste leziuni au secreții care seamănă cu brânza de vaci, pot fi dureroase și chiar sângerânde la contactul cu dinții sau alte obiecte. În cazul în care candidoza bucală nu este tratată, infecția se poate întinde și cauza:
Durere și dificultate la înghițire
Senzația că alimentele au rămas blocate în gât sau în coșul pieptului
Febră, în cazurile severe în care infecția trece de esofag
Candidoza bucală se poate întinde și afectează uneori plămânii, ficatul sau pielea, mai ales în cazul pacienților cu cancer, HIV?SIDA, sau alte boli cronice grave care compromit sistemul imunitar.
Candidoza bucala, tratament corect
Medicamentele antifungice pentru candidoza bucală sunt prescrise de obicei pentru circa 10-14 zile și pot veni sub formă de comprimate, capsule sau lichide.
În funcție de vârstă, istoric medical și eventuale medicații pentru alte afecțiuni, medicul poate prescrie un medicament sau altul ca tratament pentru candida.
Bicarbonatul de sodiu te ajută dacă ai candidoza bucală?
Bicarbonatul de sodiu este alcalin, ceea ce distruge candidoza din tractul digestiv. Dacă ai o cadidoză bucală severă, tratamentul cu bicarbonat de sodiu trebuie să dureze până la o lună.
O linguriță de bicarbonat la două ore după orice masă importantă ar trebui să distrugă infecția fungică, mai ales dacă nu consumați alte alimente timp de cel puțin trei ore după doza de bicarbonat.
Tratamente naturiste pentru candidoza bucală
Gargara cu oțet de mere este o metodă de a scăpa de candidoza bucală în mod natural. Tamponările cu iaurt și consumul de iaurt natural ajută la restabilirea ph-ului gurii și înlătură natural candidoza.
Candidoza bucală este neplăcută pentru oricine, iar unele tratamente medicamentoase sau afecțiuni cronice favorizează apariția ciupercii pe limbă și în restul gurii. Încearcă tratamente naturiste pentru candida sau scapă de ea cu medicamente prescrise de medic.