Când este bine și când nu să consumi oleaginoase

.

Alunele și tot ce este înrudit cu acest tip de oleaginoase sunt extrem de bune pentru sănătate, însă consumate în momente nepotrivite, acesta nu au efectul la care vă așteptați. Astfel, este bine când ne fac bine și când ne fac rău aceste fructe.

Migdale, caju și fistic, de consumat în dietă

Toate fructele oleaginoase au cantități egale de calorii și, consumate cu moderație, sunt bune în orice dietă. ”Amestecul de trei acizi grași omega, proteine și fibre îți creează senzația de saturație și îți inhibă pofta de mâncare”, susține Judy Caplan, reprezentant la Academia de Nutriție și Dietă.

Cele mai scăzute în calorii sunt alunele – 23 de alune au 160 de calorii, adică 6 grame de proteine, 14 grame de grăsime, caju – aproximativ 16-18 fructe au 5 grame de proteine și 13 grame de grăsime și fisticul – 49 de boabe de fistic au 6 grame de proteine și 13 grame de grăsime. Evitați oleaginoasele ambalate sau prăjite în grăsimi, dacă sunteți la dietă. În schimb, le puteți consuma crude sau la cuptor”, susține Caplan.

Alunele Macadamia și Pecan, de evitat dacă sunteți la dietă

10 sau 12 alune de Macadamia conțin 2 grame de proteine și 21 de grame de grăsime, iar 18-20 de jumătăți de Percan au 3 grame de proteine, 20 de grame de grăsimi. Așadar, alunele de Macadamia și cele Pecan au cele mai multe calorii – 200, dar și cel mai scăzut conținut de proteine și grăsimi.

Nucile, cele mai bune alune pentru inimă

Fructele oleaginoase menționate mai sus sunt bogate în acizii grași omega 3, nucile – 14 jumătăți au 185 de calorii, adică 18 grame de grăsime și 4 grame de proteine, au un conținut ridicat de acid alfa linoleic (ALA). ALA ajută la aritmiile inimii, iar în 2006, un studiu efectuat în Spania a sugerat că alunele au fost la fel de eficiente ca uleiul de măsline în reducerea inflamațiilor și oxidării la nivel arterial, după ce te-ai bucurat de o masă bogată în grăsimi.

Alunele de pământ, benefice pentru creier

Tehnic, acestea sunt legume, însă în general sunt considerate ca făcând parte din categoria nucilor, alunele de pământ au mulți folați, minerale esențiale pentru creier și pentru dezvoltarea lui. Acestea ne pot proteja împotriva bolilor degenerative cognitive. ”Folații sunt alegerea ideală pentru vegetarieni, dar și pentru femeile însărcinate, care le protejează fătul”, susâine Calan. Sunt un cumul de vitamine și acizi grași buni pentru creier, dar și de vitamina E. Aproximativ 28 de alune de pământ conțin 170 de calorii, adică 7 grame de proteine și 14 grame de grăsime.

Migdalele previn diverse boli

Au un conținut caloric scăzut, sunt cele mai bogate în calciu dinttr toate fructele din această categorie, sunt bogate în fibre, vitamina E, un antioxidant care ajută la vindecarea inflamațiilor și la alte boli destul de grave cum ar fi cancerul de plămâni sau bolile degenerative care apar din cauza îmbătrânirii.

Foto: 123rf.com

    
Vedete din Romania Vedete internationale