Când e necesară vizita la ginecolog?

.

Fiecare femeie trebuie să facă cel puţin o dată pe an un consult ginecologic.
Testul de mai jos analizează câteva dintre cele mai frecvente probleme şi îţi arată dacă eşti sănătoasă din acest punct de vedere sau trebuie să mergi cât mai curând la un consult de specialitate.
1 A trecut mai mult de un an de când ai făcut testul Babeş Papanicolau?
a. Da. b. Nu.
Indiferent ce vârstă ai, o dată pe an trebuie să-ţi faci acest test foarte important. Testul Babeş Papanicolau depistează celulele canceroase de la nivelul colului uterin şi oferă informaţii preţioase asupra gradului lor de dezvoltare.

2 Uiţi să îţi controlezi regulat sânii de noduli?
a. Da. b. Nu.
75% din pacientele cu cancer la sân şi-au descoperit singure tumoarea. Controlul sânilor se face o dată pe lună, la o săptămână după menstruaţie, prin palparea fiecărui sân în parte. În cazul în care constaţi modificări, adresează-te medicului.

3 Ai dureri în timpul actului sexual?
a. Da. b. Nu.
Durerile din timpul actului sexual pot avea ca motiv o infecţie declanşată de Chlamydia. Dacă această infecţie bacteriană nu este tratată la timp, ea poate duce, în cazuri mai rare, e adevărat, chiar la infertilitate. Durerile foarte puternice pot fi şi semnul unei endometrioze. În ambele cazuri trebuie consultat cât mai rapid un medic ginecolog.

4 Ai uneori sângerări în urma actului sexual?
a. Da. b. Nu.
Sângerările care nu au nicio legătură cu menstruaţia pot semnala prezenţa unui chist sau începutul menopauzei. Cel mai bine este să laşi medicul să decidă care este cauza. În niciun caz nu ignora aceste sângerări.  

5 În zilele dinaintea ciclului te simţi iritată, obosită sau chiar deprimată?
a. Da. b. Nu.
Dacă da, atunci suferi din cauza aşa-numitului sindrom premestrual, cu care se confruntă multe femei, mai ales cele care duc o viaţă agitată şi sunt foarte stresate. Cu puţin înainte de venirea menstruaţiei, corpul se confruntă cu un dezechilibru hormonal, de aceea este recomandat ca în această perioadă să te relaxezi mai mult şi să-ţi asiguri necesarul de vitamina B.

6 De obicei ai scurgeri vaginale?
a. Da. b. Nu.
Scurgerile vaginale de culoare alb-gălbuie sau transparente, în cantităţi mici, sunt normale. Totuşi, dacă acestea au o culoare galben-verzuie şi sunt însoţite de mâncărimi locale, poate fi vorba de o afecţiune cauzată de o ciupercă. Trebuie să faci analize amănunţite.

7 Ai tulburări de ciclu?
a. Da. b. Nu.
Tulburările de ciclu nu sunt neapărat o problemă, deoarece, de-a lungul vieţii, foarte rar ciclul durează exact 28 de zile. Problemele apar abia atunci când tulburările sunt grave, ca de exemplu în cazul în care ciclul îţi întârzie mai multe luni la rând. Când mergi la un consult ginecologic, menţionează medicului acest lucru. 

8 Ai des dureri abdominale?
a. Da. b. Nu.
Aceste dureri pot fi provocate de chisturi ovariene, de infecţii uterine sau de endometrioză. Nu mai amâna vizita la medic.

9 Se întâmplă să scapi urină?
a. Da. b. Nu.
Dacă îţi scapă cantităţi mici de urină când tuşeşti, strănuţi, râzi sau practici sport, este foarte probabil ca musculatura vezicii să fie slăbită. În acest caz te ajută exerciţiile speciale, cunoscute şi sub numele de exerciţii Kegel.

10 Îţi vine să urinezi des şi simţi arsuri când o faci?
a. Da. b. Nu.
Dacă da, atunci probabil suferi din cauza unei nefrite sau a unei cistite cronice. Bea multă apă plată şi ceai de plante şi mergi la medic pentru un tratament adecvat.

INTERPRETAREA REZULTATELOR

Calculează câte un punct pentru fiecare răspuns de „da” pe care l-ai bifat.

Între 1 şi 2 puncte

Din punct de vedere ginecologic nu ai niciun fel de probleme. Continuă să mergi o dată pe an la controlul ginecologic şi anunţă medicul dacă intervin schimbări.

Între 3 şi 5 puncte

Organismul tău îţi dă semnale că ceva nu este în regulă. Ascultă-l! Verifică explicaţiile din dreptul întrebărilor la care ai răspuns cu da. Dacă se recomandă un consult de specialitate, atunci programează-te la medic!

Între 6 şi 10 puncte

Nu mai amâna momentul în care să mergi la ginecolog. După punctele acumulate, problemele tale de natură ginecologică nu trebuie ignorate. Fă-ţi analizele necesare pentru a vedea despre ce este vorba. Un diagnostic timpuriu este secretul unui tratament cât mai eficient.

Trucuri ca să-ţi păstrezi sănătatea

• Protejează-te în timpul actului sexual, chiar dacă ai peste 45 de ani. Riscul de a rămâne însărcinată există şi după această vârstă.
• Dacă nu ai un partener stabil, foloseşte prezervative. Acestea te protejează şi de eventuale infecţii
• Nu consuma foarte multe dulciuri deoarece favorizează dezvoltarea bacteriilor vaginale.
• Dacă ai un ciclu foarte abundent, ia preparate care conţin fier. Multe femei suferă de lipsă de fier, fără să ştie.
• Dacă transpiri intens şi ai palpitaţii, fă-ţi un control endocrinologic. În spatele simptomelor specifice menopauzei se pot ascunde dereglări ale tiroidei.
• În timpul menstruaţiei, consumă cât mai multe fructe şi legume, pentru că sistemul tău imunitar este foarte slăbit.

    
Vedete din Romania Vedete internationale