Din cauza grețurilor cu care vine adeseori sarcina, femeile gravide se văd nevoite să ia vitamine prenatale, pentru a compensa orice goluri nutriționale ar putea apărea în timpul sarcinii.
Cele mai des întâlnite deficiențe sunt cele de magneziu, zinc, calciu, vitamina V, vitamina C și folați, potrivit medicului ginecolog G. Thomas Ruiz, de la Memorial Care Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California. Suplimentele cu folați sunt deosebit de importante, pentru că pot ajuta la reducerea defectelor de tub neural la copii dacă sunt administrate în cantități de cel puțin 400 de micrograme pe zi, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Cele mai multe vitamine sunt solubile în apă, așa că orice posibil exces va fi eliminat prin urinare. Excepție face fierul, care poate deveni toxic în foze mari. Femeile însărcinate au nevoie de 30-60 de miligrame de fier zilnic, potrivit OMS. Din moment ce multe vitamine prenatale sunt fortifiate cu fier, femeile însărcinate care nu suferă de anemie își pot lua dozele recomandate de fier din celelalte suplimente, după cum arată doctorul Ruiz.
Momentul optim pentru luarea acelor vitamine este chiar din momentul în care se încearcă conceperea copilului. Conform lui Ruiz, copilul are nevoie de nutrienți încă din momentul conceperii. El a mai spus că suplimentele cu vitamine trebuie luate apoi pe tot parcursul sarcinii și pe toată perioada în care mama alăptează.