Depistat din timp, cancerul de sân poate fi vindecat. În multe cazuri, însă, „urmele” lăsate de această boală cumplită fac imposibilă uitarea. Află totul despre reconstrucţia mamară!
Cum se face reconstrucţia mamară
Totuşi există o soluţie care poate şterge urmele masectomiei. „Problematica reconstrucţiei de sâni după ablaţia oncologică este încă un subiect intens discutat şi disputat. În statele dezvoltate, reconstrucţia sânului după cancer este o operaţie obligatorie ale cărei costuri sunt suportate de casele de asigurări de sănătate. La noi în ţară această operaţie se face la cerere şi implică costuri destul de mari suportate de pacientă”, explică chirurgul estetician, Florin Juravle.
Rezecţia oncologică modernă a sânului, astăzi, este mai puţin mutilantă decât era acum 10 ani. Specialistul spune că momentul reconstrucţiei mamare este ales în funcţie de stadiul maladiei canceroase şi, dacă este posibil, ar fi ideal în acelaşi moment operator cu rezecţia oncologică. Sunt astfel minimalizate implicaţiile socio- psihologice pe care le poate avea lipsa unui segment atât de nobil la o femeie.
Echipa care se ocupă de această intervenţie este, de obicei, multidisciplinară. „Pe lângă chirurgul oncolog care realizează ablaţia este nevoie de un chirurg plastician care să realizeze reconstrucţia şi de un anatomopatolog care să stabilească stadiul maladiei. Dacă stadiul cancerului este mai evoluat şi este nevoie de iradierea ţesuturilor, atunci reconstrucţia va fi temporizată”, explică medicul Floril Juravle.
Chiar dacă numărul intervenţiilor de reconstrucţie după masectomie nu este foarte mare în România, în străinătate, aşa cum subliniază şi medicul Florin Juravle, aceasta este o etapă obligatorie şi suportată de stat. În continuare, prezentăm 5 cazuri de vedete din străinătate care au apelat la această intervenţie de reconstrucţie mamară.
Vedete cu cancer la sân care au făcut reconstrucţie mamară
Sheryl Crow
Sheryl Crow a fost diagnosticată cu cancer la sân în 2006, la puţin timp după ce s-a despărţit de Lance Armstrong, un supravieţuitor al acestei maladii. Stadiul incipient în care a fost descoperită maladia a făcut posibilă recuperarea totală a vedetei. Cu multe cazuri de cancer în familie, Sheryl Crow a acordat o atenţie deosebită stării ei de sănătate din acest punct de vedere.
Kylie Minogue
Vedeta a fost diagnosticată cu cancer la sân în 2005 şi, imediat, a trecut prin intervenţia de extirpare a tumorii şi şedinţele de chimioterapie. În acest moment, Minogue este vindecată de cancer şi s-a întors la programul obişnuit.
Christina Applegate
Applegate a anunţat în 2008 că suferă de cancer la sân şi că a făcut dublă masectomie. Şi iată cum, faptul că Applegate a căzut victimă cancerului la numai 30 de ani demonstrează că nu există vârstă ferită de această maladie oribilă.
Cynthia Nixon
Starul din „Sex and the city” a decis să ducă lupta cu maladia în secret. Ea a suferit o extirpare şi radioterapie. Abia după 2 ani, când rănile erau vindecate, a acceptat să vorbească despre suferinţa ei şi, în plus, a acceptat să devină ambasadorul Susan G. Komen for the Cure, o organizaţie care luptă împotriva cancerului.
Olivia Newton John
Cântăreaţa a fost diagnosticată cu cancer la sân în anul 1992 şi imediat a fost supusă unei masectomii şi mai multor şedinţe de chimioterapie. John este una dintre cele mai populare vedete care luptă constant şi zgomotos împotriva maladiei.
Credit foto: Shutterstock