O dată la 18 secunde, un om moare din cauza cancerului pulmonar. Această boală provoacă cele mai multe decese din toate cancerele.
Astăzi, 28 noiembrie, mai mulți pacienți care au supraviețuit cancerului pulmonar au apucat să își spună povestea în cadrul conferinței de presă „Povestea mea cu cancerul pulmonar”. Trei pacienți și un aparținător al căruit tată a murit din cauza cancerului pulmonar au vorbit despre experiența lor cu această boală cruntă, de la primirea diagnosticului la perioada tratamentului și până în prezent. Întreaga dezbatere pe subiect a fost transmisă live pe Facebook, dar o poți urmări în reluare mai jos:
Lung Ambition Alliance își propune să umple lacunele din modul în care tratăm problema cancerului pulmonar
Anual, la nivel mondial, un oraș de mărimea Bucureștiului dispare din cauza cancerului pulmonar. Doar în Europa, în 2018 au murit 387.913 de oameni în urma pierderii luptei cu boala cumplită. Rata mare de mortalitate este dată de faptul că 40% din pacienți primesc diagnosticul după ce boala s-a răspândit deja mai departe de plămân. Tocmai de aceea, doar unul din cinci pacienți mai trăiește la cinci ani de când a primit diagnosticul.
Până acum, situația bolnavilor de cancer pulmonar a fost limitată de mai mulți factori, printre care: stigmatul asociat bolii și cauzei principale a acesteia (anume fumatul), lacunele în capacitatea pacientului de a căuta ajutorul mai devreme și lipsa de tratamente noi.
Pentru a ajuta pacienții, aparținătorii și cadrele medicale în lupta cu prevenirea și vindecarea cancerului pulmonar, s-a format Lung Ambition Alliance. Această alianță susține dezvoltarea de teste care să determine biomarkerii din sânge care prezic boala, pentru a simplifica și crește acuratețea diagnosticului. De asemenea, alianța dorește ca intervențiile să aibă loc mult mai devreme în cursul bolii, deoarece atunci potențialul de vindecare este mai mare.
Campania „Inspiră speranță” pune în lumină una din cele mai periculoase forme de cancer – cancerul pulmonar
Campania „Inspiră speranță” a fost lansată în luna de conștientizare a luptei împotriva cancerului pulmonar, cu ajutorul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și a Societății Române de Pneuomologie. Prin această campanie se încearcă atragerea atenției asupra importanței diagnosticării cancerului pulmonar în stadii incipiente. Atât pacienții care au supraviețuit cancerului pulmonar, cât și aparținătorii s-au unit pentru a se lupta cu boala.
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a subliniat importanța inițiativei: „Supraviețuirea în cancerul pulmonar este în creștere și, de aceea, acest proiect-manifest are ca obiectiv dublarea supraviețuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în anul 2025. De asemenea, vrem să transmitem mesaje de speranță pentru toți pacienții diagnosticați cu acest tip de cancer. În plus, tragem un semnal de alarmă în ceea privește diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care există, acesta face cele mai multe victime în țara noastră. Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistării în stadii tardive. Cei mai mulți pacienți ajung la medic, din păcate, atunci când nu se mai poate face nimic”.
Irimia a mai atras atenția și asupra faptului că autoritățile și reprezentanții din Ministerul Sănătății trebuie să facă o prioritate din cancerul pulmonar: „Avem nevoie de sprijinul autorităților. Cancerul pulmonar trebuie să fie o prioritate pe agenda Ministerului Sănătății. Avem nevoie de o strategie eficientă de prevenție, de depistare precoce, tratament și monitorizare a acestui tip de cancer”.
Foto – PR/În fotografie se află Ioan Pasăre, Petre Sin și George Chivu, cei trei supraviețuitori ai cancerului pulmonar care au vorbit la conferință