Un decolteu frumos și sănătos este una dintre cele mai puternice arme ale seducției. Există însă o problemă: cancerul, care se instalează pe furiș. Iar tratamentele dau roade, numai dacă boala e depistată la timp.
La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer mamar. Vestea pică precum trăsnetul, însă partea bună este că rata de supraviețuire depășește 95%, atunci când boala e depistată din vreme. În plus, vindecarea se produce fără a lăsa urme mutilante. Vrem, nu vrem, sânii își pierd din fermitate odată cu trecerea anilor. Însă, dacă sunt îngrijiți corespunzător, aceștia se pot păstra frumoși și sănătoși.
► 5 PAȘI OBLIGATORII
Din nefericire, bolile parșive, precum cancerul, evoluează treptat, fără simptome, nici măcar în stadiile foarte avansate, în anumite cazuri. De aceea este absolut necesar controlul periodic. Căci prevenirea nu costă, dar tratamentul da, și încă foarte mult! Iată ce ai de făcut!
1 Palpare
Autoexaminarea sânilor ar trebui să facă parte din rutina oricărei femei, cu precădere după vârsta de 20 de ani. Palparea se face după menstruație, când sânii nu mai sunt dureroși și umflați. În fața oglinzii, mai întâi cu mâinile în șolduri, apoi deasupra capului, din față și din profil, poți identifica orice modificare apărută la nivelul sânilor. Ai grijă să analizezi prin palpare și regiunea de la subraț! Orice neregulă trebuie să te trimită la medic, nu să te alarmeze.
2 Ecografie mamară și sonoelastografie
Până la 40 de ani, ecografia mamară și sonoelastografia permit vizualizarea tuturor zonelor sânului, inclusiv a celor periferice şi a axilelor. Sunt teste nedureroase, neiradiante, care pot diferenţia corect tipurile de leziuni, fie ele benigne sau cu suspiciune de malignitate. Ecografia ductală implică un anumit tip de scanare, bazată pe anatomia sânului, și oferă imagini specifice, dacă se asociază cu examenul Doppler. Sonoelastografia vizualizează tumori mai mici de 2 cm, permițând diagnosticarea precoce a bolii.
Odată depășită vârsta de 40 de ani, mamografia trebuie să facă parte din lista analizelor anuale ale oricărei femei. Poate depista cancerul încă înainte ca acesta să devină palpabil, făcând boala chiar vindecabilă. Examenul se mai poate efectua și sub 40 de ani, însă numai când există suspiciunea unei leziuni canceroase. Există și opțiunea mamografiei digitale, în avantajul pacientelor cu sâni mai denși.
4 Termografie și angiotermografie dinamică sau DATG
Sunt metode revoluționare de detectare a cancerului de sân. Termografia utilizează senzori infraroșii, localizând tumorile după temperatura crescută. DATG evidențiază vasele de sânge nou create, care hrănesc potențialele tumori. Astfel, se poate diagnostica posibilitatea apariției cancerului, cu mult înainte ca tumora să se formeze și să se vadă la ecografie.
Când știi că în familia ta există cazuri de cancer mamar, se pot efectua teste menite să arate predispoziția genetică la această afecțiune. Anumite mutaţii la nivelul genelor BRCA 1 şi BRCA 2 declanşează, mai devreme sau mai târziu, cancerul. Și femeile cu distrofie fibromicrochistică trebuie să fie atente, căci majoritatea dezvoltă afecțiuni maligne.
► APARATURA PERFORMANTĂ ESTE DE AJUTOR
Studiile de specialitate arată că ultrasunetele, adiţionale mamografiilor, ajută la depistarea cancerului. Acestea li se recomandă femeilor cu ţesut mamar dens, unde razele X sunt mai puţin eficiente. „Sistemul ABVS aduce o nouă perspectivă în acuratețea diagnosticului non-invaziv în patologia mamară şi îmbunătățeşte în mod decisiv eficiența și calitatea examinărilor cu ultrasunete. Tehnologia acustică a ecografului Acuson S2000 ABVS furnizează rezultate imagistice de excepție și permite scanarea volumetrică automatizată, satisfăcând astfel cele mai complexe cerințe”, spune dr. Adrian Comănici, Clinica Mirmed-Aslan. De asemenea, la Centrul Medical de Excelență Renașterea, există mamograful digital de ultimă generație, cu cea mai mică rată de iradiere.