Cancerul de piele non-melanom afectează milioane de persoane în fiecare an. Deşi acest tip de tumoare se poate trata cu destulă uşurinţă, rămâne totuşi un cancer…
.. iar prevenţia este cea mai importantă.
Incidenţa cancerului de piele, altul decât melanomul, a crescut în ritm susţinut din 1990 şi până astăzi, astfel că acum acesta e cel mai frecvent tip de cancer din lume şi afectează mai multe persoane decât toate celelalte tipuri la un loc, anunţă Health Day News.
La nivel mondial, între două şi trei milioane de oameni sunt diagnosticaţi, în fiecare an, cu un cancer de piele non-melanom, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Americanii estimează că o persoană din cinci va face acest tip de cancer pe parcursul vieţii.
Aşsa se face că oamenii de ştiinţă au declarat cancerul de piele o adevărată „epidemie”, care se va înrăutăţi pe măsură ce pasionaţii de soare ai anilor 60-80 îmbătrânesc şi acumulează tot mai multe expuneri la razele UV.
Expunerea prelungită la soare nu provoacă, pe moment, decât arsuri care trec repede, însă consecinţa cea mai gravă, cancerul de piele, se vede peste zeci de ani, adică la bătrâneţe.
Din 1992 şi până în 2006, când a fost studiată problema, numărul cazurilor noi de cancer non-melanom a crescut cu 4.2% în fiecare an.
Exista două tipuri de cancer de piele non-melanom. Carcinomul cu celule bazale se dezvoltă lent şi este rareori fatal, însa poate să distrugă ţesutul din jur, inclusiv cel osos dacă nu este descoperit şi tratat la timp, astfel că îndepărtarea tumorei duce la mutilare.
Celălalt tip de cancer al pielii, carcinomul cu celule scuamoase este şi el uşor de tratat, rareori fatal, însă poate să ajungă la nodulii limfatici şi la alte organe, provocând metastaze.
Aceste boli se manifestă prin schimbări de aspect ale pielii: excrescenţe dure, roşii sau mici, pale şi netede, răni care supurează sau sângerează, pete care se descuamează, dor sau dau mâncărimi, aluniţe care cresc sau îşi schimbă înfăţişarea. Un astfel de simptom ar trebui să te trimită urgent la medic, mai ales dacă apare pe faţă, gât, cap, braţe, mâini, piept adică zonele care sunt expuse cel mai adesea la soare.
Deşi carcinomul este cea mai frecventă formă de cancer al pielii, melanomul rămâne, totuşi, o mare problemă. Melanomul reprezintă sub 5% din cazurile de cancer al pielii, adică în jur de 130.000 de cazuri anual, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În ciuda cifrelor mai mici, melanomul este mai periculos pentru că se tratează mai greu şi, în final, ajunge să ucidă mai mulţi bolnavi decât celelalte tipuri de cancer al pielii. Iar cei care supravieţuiesc au şanse mari să facă un al doilea melanom sau un alt tip de cancer primar. De altfel şi carcionul poate să revină, majoritatea celor afectaţi având mai mult de un cancer de piele în cursul vieţii.
Pentru a-ţi micşora riscul unui cancer de piele, dermatologii recomandă cremele cu factor de protecţie, pălăriile şi bluzele cu mânecă lungă care să protejeze pielea şi evitarea expunerii la soare între orele 10:00 şi 15:00. Solarul este interzis.
Toate acestea sunt cu atât mai importante la copii şi adolescenţi. Un dermatolog american citat de Health Day News povesteşte că în săptămânile trecute a îndepărtat un carcinom de pe obrazul unui băiat de 18 ani şi un melanom de pe pielea unei fete de numai 17 ani.
Foto: Shutterstock