Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om. Unul din trei pacienţi depistaţi la nivel internaţional suferă de această boală iar numărul lor este într-o continuă creştere, conform ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Skin Cancer Foundation.
Cancerul cutanat este cea mai frecventă tumoră întâlnită la persoanele cu pielea deschisă la culoare în toată lumea. Cancerul cutanat este un termen general care sugerează o modificare malignă apărută la nivelul tegumentului. Sunt două categorii mari de cancere care apar la nivelul pielii: melanom şi non-melanom (carcinonul bazocelular şi carcinomul spinocelular fiind mai frecvente).
Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu tumori la nivelul pielii este în creştere alarmantă în ultimii ani. Incidenţa tuturor tipurilor de cancer a crescut cu aproape 5% în fiecare an, în acest moment cancerul de piele reprezentând aproximativ o treime din totalitatea cancerelor. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual, la nivel global, sunt înregistrate 60.000 de decese cauzate de cancer cutanat.
Dintre toate tipurile de cancer de piele, cel mai periculos este melanomul malign care afectează mai ales persoanele cu piele deschisă la culoare, păr blond sau roşcat, ochi albaştri sau verzi, pistrui, istoric de arsuri solare severe, număr mare de aluniţe sau istoric familial de cancer cutanat.
Anual sunt înregistrate 132.000 de noi cazuri de melanom malign, una dintre cele mai agresive forme de cancer de piele, care, în 2010 omora un pacient la fiecare 62 de minute potrivit Societăţii Americane de Chirurgie Dermatologică.
În România, unde se înregistrează aproximativ 2.000 de noi cazuri de melanom malign pe an, incidenţa deceselor rămâne ridicată mai ales din cauza depistării tardive a leziunilor cutanate, când şansele de supravieţuire sunt minime, potrivit Societăţii Române de Dermatologie (SRD). Această situaţie alarmantă este, de asemenea, întreţinută de expunerea neprotejată la soare şi de lipsa monitorizării stării aluniţelor la risc. Totul poate fi însă evitat foarte simplu: prin control medical periodic şi prin verificarea dermatoscopică a aluniţelor.
Melanomul se dezvoltă frecvent de la nivelul nevilor traumatizaţi mecanic sau expuşi exagerat la radiaţiile UV. Melanomul constituit are o evoluţie rapidă atât la nivelul pielii, cât şi sistemică (metastazare). Din acest motiv este recomandată urmărirea aluniţelor: formă, culoare, margini.
Orice pacient care identifică o leziune cutanată suspectă, care persistă de câteva săptămâni, îşi modifică dimensiunile, sângerează sau are o ulceraţie care nu se închide spontan necesită un consult de specialitate. Este recomandată o autoevaluare lunară a întregului tegument în vederea depistării precoce a unor leziuni anormale. Anual, se recomandă un consult la medicul dermatolog pentru un examen clinic complet al tegumentului şi efectuarea dermatoscopiei. Depistarea precoce a tumorilor cutanate este esenţială deoarece şansele de vindecare completă cresc atunci când diagnosticul este stabilit într-o fază iniţială a bolii.
Pentru a sublinia importanţa depistării melanomului malign într-o fază incipientă, singurul mod de creştere a şanselor de vindecare, Centrul Medical MEDAS lansează o ofertă specială pentru investigaţii dermatologice. În cadrul acestei iniţiative, lansate cu ocazia Zilei Europene pentru Depistarea Melanomului (30 mai), toţi cei interesaţi de verificarea stării de sănătate pot beneficia gratuit de consultaţii screening şi de reduceri de 50% la consultaţiile de dermatoscopie computerizată Fotofinder şi la microscopia confocală în vivo.
Foto: PR