Atenție! Terapiile anticancer se fac, de obicei, combinate. Altfel, e posibil ca organismul să se obișnuiască și să nu mai reacționeze pozitiv
Până nu de mult, cancerul era considerat drept boală incurabilă. De aici și noianul de prejudecăți legate de tratament. Secțiile de oncologie au devenit „bau-bau”, în vreme ce escrocii au făcut averi de pe urma naivității și disperării celor aflați în suferință, vânzându-le „leacuri miraculoase”. Și asta pentru că nu ne informăm suficient și preferăm să urmăm tot felul de tratamente transmise din gură-n gură. Astfel, se ajunge la mâna specialiștilor abia când e mult prea târziu și nu se mai poate face mare lucru. Prin urmare, ar trebui să facem cunoștință cu metodele moderne de tratament împotriva cancerului. Depistată din vreme, această boală se poate vindeca.
Urmează pașii către vindecare
Despre radioterapie (raze X sau Gamma focalizate pe locul afectat) și chimioterapie (medicamente și perfuzii sau injecții cu substanțe citostatice) se știe deja că sunt cele mai cunoscute și mai utilizate metode de tratament împotriva cancerului. Să nu pierdem din vedere nici rolul important al intervențiilor chirurgicale! Numai că, în cele mai multe dintre cazuri, efectele secundare sunt aproape imposibil de evitat și recuperarea este de lungă durată. Or, medicina a evoluat și noile terapii oncologice se bucură de succes, reușind să distrugă tumorile canceroase, fără complicații, în perioade relativ scurte de timp. Astfel, bolnavii au șansa de a-și prelungi viața. Iată care sunt acestea:
1 Ultrasunetele „sperie” celulele canceroase
Fără durere și fără iradieri, ultrasunetele de înaltă intesitate merg direct la țintă. Tumora, căci despre ea este vorba, se supraîncălzește și, practic, „se topește” definitiv, fără a fi afectate țesuturile din jur. Metoda e cunoscută sub numele HIFU-HCU.
2 Tumorile prostatei „îngheață” de frică
Criogenia este folosită de ceva vreme în țara noastră ca metodă de tratament anticancer. Se bucură de mare succes în extirparea tumorilor renale și de prostată. Procedura constă în înghețarea tumorii la aproape -200 de grade. La dezghețarea acesteia, celulele canceroase se sparg pur și simplu și mor.
3 „Spionii” radioactivi se infiltrează în atac
Brahiterapia este una dintre metodele în fața cărora celulele canceroase cedează. Este minim invazivă, dar cu o forță de temut. Constă în injectarea unor particule minuscule de substanță radioactivă direct în tumoră, printr-un ac.
4 Terapia moleculară țintește metastazele
Așa-numitele terapii moleculare țintite se folosesc în special pentru pacienții afectați de cancer bronhopulmonar, pancreatic, colorectal sau de sân. Acestea se evidențiază mai ales pentru capacitatea lor de a acționa asupra celulelor canceroase răspândite în diverse zone ale organismului, precum și asupra metastazelor. Este vorba despre medicamente cu rol de blocare a dezvoltării celulelor canceroase, fără a afecta organele sănătoase.
5 Înfrânte cu propriile arme
Celulelor canceroase li s-a găsit punctul sensibil. Terapia genică, deși încă în studiu, se utilizează deja și are rolul de a modifica genetic celulele, așa încât acestea să nu se mai poată reproduce. Cercetătorii încă analizează posibilitatea de a transforma ADN-ul celulelor canceroase, prin virusuri introduse în interiorul lor, așa încât acestea să poată fi distruse.
6 Scutul e bun în orice luptă
Sistemul imunitar joacă un rol extrem de important în menținerea stării de sănătate. De aceea, imunologia, știința care se ocupă cu metodele de protecție a organismului, se dezvoltă neîncetat. Imunoterapia are rolul de a întări imunitatea organismului în fața bolii. De obicei, se începe după intervenția chirurgicală de extirpare a tumorii sau de micșorare a acesteia prin alte metode.
Și totuși… psihicul decide!
S-a constatat, după analizarea mai multor cazuri, că moralul ridicat contribuie într-un procent surprinzător și remarcabil la vindecarea bolnavilor de cancer. Optimiștii, cei care privesc deschis și sincer evoluția bolii,
încrezători în tratament și în rezultatele benefice, au șanse înmiit mai mari de a se vindeca, spre deosebire de cei pesimiști, neîncrezători. Pe lângă tratamentul adecvat, sprijinul familiei, al celor apropiați, al colegilor, încarcă „bateriile” psihice, oferindu-i bolnavului forța de a rezista și încrederea în vindecare.