Nu te mai supăra pe iubitul tău când vrea să se uite la un meci alături de prieteni. Apartenenţa la acel grup este benefică pentru psihicul lui. Asta dacă nu cumva are probleme cu inima.
Campionatul Mondial de Fotbal poate fi o perioadă benefică pentru microbişti, însă cei care se implică prea mult ar putea să aibă de suferit, mai ales dacă au şi inima un pic slăbită.
Campionatul Mondial de Fotbal, prietenie şi testosteron
Oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze că microbiştii care ţin cu o echipă şi se uită la meciuri împreună cu alte persoane, aclamând jucătorii preferaţi, se aleg cu o mulţime de beneficii în privinţa sănătăţii mintale, beneficii asociate unei vieţi sociale împlinite.
Cei care merg la meciuri sau se uită la televizor împreună cu prietenii sau chiar cu necunoscuţi capătă sentimentul că fac parte dintr-un grup, realizează o conexiune cu cei din jur.
Iar când echipa preferată câştigă, e cu atât mai bine. Suporterii unei echipe învingătoare capătă mai multă încredere în ei înşişi, datorită unui fenomen numit „glorie reflectată”, a arătat un studiu din anii ’90.
După meciurile unei echipe de baschet, cercetătorii arătau suporterilor fotografii cu femei şi le cereau să-şi evalueze şansele de a obţine o întâlnire cu ele. După ce echipa respectivă câştiga, fanii erau mai încrezători în propria persoană şi se credeau capabili să obţină o întâlnire chiar şi cu cea mai frumoasă femeie din cele prezentate. În schimb, când echipa pierdea, bărbaţii îşi pierdeau încrederea în ei înşişi.
Asta ar putea să aibă legătură şi cu nivelul de testosteron. O echipă de cercetători a cutreierat barurile după finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1994 şi pentru a măsura nivelul de testosteron din sângele bărbaţilor. Italienii, care pierduseră meciul, aveau o secreţie mai mică de testosteron, pe când brazilienii, care câştigaseră competiţia, aveau un nivel mai mare al acestui hormon masculin.
Iată că fotbalul este atât de important pentru bărbaţi încât îi influenţează şi hormonal.
Campionatul Mondial de Fotbal şi infarcturile
Pentru unii parcă este prea important, totuşi. Microbiştii au fost sfătuiţi să nu ia prea în serios Cupa Mondială din Africa de Sud pentru că în anii precedenţi s-a înregistrat un număr dublu de infarcturi pe perioada competiţiei.
Medicii spun că anxietatea, stresul emţional, sedentarismul şi abundenţa gustărilor consumate timp de o lună pot avea efecte negative asupra inimii. Sfaturile se bazează pe un studiu efectuat în Germania, în timpul Cupei Mondiale din 2006. Atunci s-a observat că în zilele în care jucau germanii numărul infarcturilor era de peste trei ori mai mare la bărbaţi şi aproape de două ori mai mare la femei.
Majoritatea evenimentelor au avut loc în primele două ore de la începerea meciurilor, iar jumatate din cei ajunşi la spital aveau deja probleme cu inima.
Microbiştii, în special bărbaţii cu probleme cardiace, ar trebui să se implice mai puţin în meciurile echipei preferate şi să nu renunţe la tratament în perioada în care se desfăsoară Campionatul Mondial de Fotbal. Desigur, berea şi gustările sărate, asociate cu astfel de competiţii sportive, ar trebui să fie consumate doar ocazinal.
Africa de Sud, sursa unor noi probleme
Dacă riscul unor evenimente cardiace a fost acelaşi la toate competiţiile, turneul final din Africa de Sud aduce în atenţia specialiştilor noi probleme legate de sănătatea celor care vor participa.
Încă înainte de începerea competiţiei, microbiştilor li s-a atras atenţia că în Africa de Sud o persoană din cinci este infectată cu HIV, ceea ce ar putea reprezenta un risc pentru străinii care merg în vizită, dacă nu îşi iau toate măsurile de precauţie.
În plus, Africa de Sud, ca ţară africană, se confruntă şi cu alte probleme de sănătate – boli febrile, malarie, varicelă, înţepături de insecte – care pot reprezenta un pericol pentru străinii veniţi la Campionatul Mondial de Fotbal.