Totul despre calciu şi prevenirea osteoporozei

.

Ce exerciţii trebuie să faci pentru a preveni osteoporoza

Pe lângă nutriţie, activitatea fizică joacă un rol foarte important în prevenirea osteoporozei, pentru că încetineşte pierderea de masă osoasă la adulţi, iar la copii şi adolescenţi ajută la dezvoltarea scheletului. La bătrâni, exerciţiile previn căzăturile care pot duce la fracturi pentru că îmbunătăţesc flexibilitatea şi echilibrul, întăresc muşchii.

Conform FIO, oasele răspund la exerciţii ca şi muşchii, adică devin mai puternice atunci când sunt forţate să suporte o greutate mai mare ca de obicei. Asta înseamnă că pentru prevenirea osteoporozei trebuie să faci exerciţii „de impact” sau exerciţii în care oasele duc greutatea corpului tău:  mersul pe jos, alergarea, urcatul scărilor, coardă, schi, tenisl, tae-bo etc. Acestea sunt eficiente mai ales pentru oasele picioarelor, şoldurilor şi coloanei vertebrale. Pentru partea de sus a corpului sunt indicate exerciţiile de forţă, cu greutăţi.

Săptămânal ai nevoie de trei patru antrenamente a câte 30-40 de minute.
Exerciţiile în care oasele nu suportă greutatea corpului – bicicleta clasică sau eliptică, inot – sunt şi ele sănătoase, dar nu influenţează foarte mult masa osoasă.

Alcoolul şi fumatul cresc riscul de osteoporoză

La fel de important ca cele de mai sus este să eviţi tutunul şi alcoolul. Ambele scad capacitatea organismului de a absorbi calciul, grăbind pierderea masei osoase. Dacă fumatul trebuie eliminat complet, alcoolul este permis în cantităţi mici. Nu ai voie să serveşti mai mult de două băuturi pe zi.

Dacă eşti fumătoare, află cum poţi să te laşi de ţigări şi ce tratamente antifumat există.  

Foto: Shutterstock

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton