Cei care beau, în mod regulat, cafea sau ceai îşi micşorează riscul de a face diabet de tipul II, arată o cercetare recentă.
Iar protecţia nu vine din partea cofeinei, spune studiul, citat de site-ul BBC, pentru că cel mai eficientă este cafeaua decofeinizată.
Cercetarea publicată de curând a constat în analizarea altor 18 studii diferite, la care au participat peste 500.000 de oameni. Rezultatele sunt clare: cei care beau trei-patru ceşti de cafea sau ceai pe zi îşi reduc cu o cincime riscul de face diabet.
Dacă bei cafea fără cofeină e şi mai bine. Riscul scade cu o treime. Fiecare ceaşcă de cafea în plus scade riscul cu 7%, dacă o consumi zilnic.
Dacă se dovedeste că studiul are dreptate, medicii ar putea recomanda pacienţilor cu diabet, pe lângă o alimentaţie sănătoasă şi multă mişcare, câteva ceşti de cafea sau ceai, zilnic.
Pentru că şi cafeaua fără cofeină are un impact major asupra riscului de face diabet, cercetătorii spun că nu cofeina este ingredientul minune. Ei pun beneficiile cafelei şi ale ceaiului, pe seama altor substanţe conţinute: magneziul şi antioxidantii.
Dacă s-ar descoperi exact care este substanţa minune din cafea şi ceai, s-ar deschide noi căi în prevenirea şi poate chiar ţinerea sub control a diabetului de tipul II.
Momentan, cercetătorii recomandă cele două băuturi persoanelor cu risc sporit de a face diabet sau celor care au diabetici în familie. Presupunând că medicii s-au înşelat în legătură cu efectele lor benefice, cafeaua şi ceaiul oricum nu au de ce să strice, mai ales dacă alegi variantele fără cofeină.
Diabetul de tipul II se declanşează la vârstă adultă, iar cauza este producţia insuficientă de insulină sau rezistenţa celulelor la insulină, dacă ea se produce în cantităţi normale.
Boala se poate ţine sub control printr-o alimentaţie sănătoasă, activitate fizică regulată şi, uneori prin medicamente şi administrare de insulină.
Foto: Shutterstock