Căderea părului este cel mai vizibil efect secundar al chimioterapiei, având totodată cel mai puternic impact la nivel psihologic asupra pacienților.
Un studiu desfășurat de medicii oncologi clujeni din cadrul clinicii Medisprof arată că alopecia poate fi stopată cu ajutorul unei tehnologii medicale revoluționare. Sistemul DigniCap, brevetat atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii, a fost primul dispozitiv de acest fel aprobat de FDA (n.r. Food and Drug Administration) pentru toți pacienții cu tumori solide. Inițial, tehnologia a fost implementată doar pentru pacientele care sufereau de cancer mamar, însă rezultatele încurajatoare au determinat extinderea studiilor clinice și includerea pacienților cu diverse tipuri de tumori solide la care s-a administrat chimioterapie cu risc de alopecie. De altfel, în 2020, Societatea Europeană de Oncologie (ESMO) a actualizat ghidurile incluzând acest sistem în recomandările pentru prevenția alopeciei induse de chimioterapie.
Un studiu efectuat la Cluj-Napoca, în cadrul Medisprof, de către echipa de medici formată din Dr. Andrea Onisim, Dr. Adina Sabău, Dr. Andrada Ciucă și Dr. Adrian Udrea, în perioada ianuarie 2018 – decembrie 2020, la care au participat 113 pacienți diagnosticați cu diferite tumori solide, a evidențiat efectele pozitive ale DigniCap. Astfel, 72.3% dintre pacienți și-au pierdut părul în proporție de doar 50% sau mai puțin. Dintre aceștia, 91.2% erau femei diagnosticate cu cancer la sân (49.6%) sau cancere ginecologice (27.4%). Un grad mai mare de pierdere a părului a fost observat în cazul pacienților din cadrul clinicii Medisprof care au urmat chimioterapie bazată pe antracicline, au arătat rezultatele studiului.
Sistemul de răcire a scalpului a fost utilizat în ziua administrării chimioterapiei, de la primul ciclu și până la finalul tratamentului sau înainte de încheierea acestuia în cazul în care rezultatele nu au fost satisfăcătoare. Sistemul este format dintr-o cască din silicon în care un lichid de răcire este recirculat prin două canale conectate prin senzori la o unitate de răcire și control. Procedura este începută cu aproximativ o jumătate de oră înaintea inițierii tratamentului pentru ca adaptarea scalpului la o temperatură scăzută să se facă gradual, în final temperatura ajungând la 3-5 grade. Aceasta este menținută pe tot parcursul administrării chimioterapiei și apoi pentru încă 90-120 de minute, în funcție de doza și de tipul de citostatic. Tot acest proces determină o constricție a vaselor de sânge de la nivelul scalpului astfel încât diviziunea celulelor foliculilor piloși este mult redusă, devenind astfel mai puțin vulnerabile la efectele chimioterapiei.
În concluzie, studiul a evidențiat faptul că sistemul DigniCap previne în proporție semnificativă căderea părului, astfel că recomandarea medicilor este ca această tehnologie să fie inclusă ca măsură de îngrijire complementară pentru pacienții diagnosticați cu tumori solide cărora le este administrată chimioterapie ce poate provoca pierderea podoabei capilare.