„În bulimia nervoasă tratamentul este în primul rând prin psihoterapie, care este de cele mai multe ori de lungă durată”, spune dr. Oana Maria Popescu.
De obicei, psihologii folosesc terapia cognitiv comportamentală, bazată pe ideea că propriile gânduri sunt singurele care îţi dictează comportamnentul. Prin discuţii cu psihologul poţi să identifici gândurile şi comportamentele negative, pe care le înlocuieşti cu unele pozitive.
Dar înainte de asta se rezolvă problemele de ordin fizic – deshidratare, probleme cardiace şi digestive – prin internarea în spital, dacă este cazul.
Din păcate, în România nu există clinici specializate în tulburări de nutriţie, aşa că pacientele trebuie să se plimbe între psiholog, psihiatru, nutriţionist, endocrinolog şi alţi medici, în timp ce părinţii se văd nevoiţi să devină gardienii propriului copil pentru a se asigura că nu revine la vechile obiceiuri.
În alte ţări, clinicile specializate dispun de o echipă întreagă de medici, formată din psiholog, psihiatru, internist, nutriţionist, gastroenterolog etc., dar şi de asistente medicale care, în fiecare dimineaţă cântăresc pacientele şi le măsoară tensiunea pentru a înregistra progresele şi a preveni o tragedie.
De asemenea, pacientele iau masa sub supraveghere şi sunt ţinute permanent sub control, aşa încât nu pot să ascundă mâncarea sau să verse. Între timp, participă la şedinţe de psihoterapie, atât individual cât şi în grup.
Vedete care au suferit de bulimie
Cântăreaţa Geri Halliwell a recunoscut că s-a luptat încă din copilărie cu bulimia, boală pe care o numeşte „un monstru”. Sfatul ei pentru fetele aflate în aceeaşi situaţie: „Nu aveti de ce să vă ruşinaţi. Veţi fi uimite să vedeţi cât de bine vă simţiţi după ce vorbiţi cu cineva despre asta. Nu puteţi să învingeţi singure această boală”.
Ani de zile a suferit de bulimie şi Lady Diana, prinţesă de Walles. „Îţi umpli stomacul până la refuz de patru-cinci ori pe zi sau chiar mai mult, iar asta te face să te simţi bine, este ca şi cum ai avea două braţe în jurul tău, dar e o senzaţie temporară. Apoi te simţi dezgustată de stomacul tău plin, iar acest dezgust te face să mănânci iar. Şi totul se repetă”, a spus Diana într-un interviu. Ea a mai recunoscut că obişnuia să se taie intenţionat pe braţe.
Deşi femeile sunt cel mai des afectate de bulimie, nici bărbaţii nu sunt scutiţi de ea. Elton John a recunoscut că a suferit de bulimie şi de o altă tulburare de alimentaţie, care îl făcea să mestece mâncarea, apoi să o scuipe, fără a o înghiţi.
Thandie Newton, vedeta din „Crash” şi „2012” a suferit mulţi ani de bulimei, iar timp de un an aa vut o formă foarte gravă. Încă mai are cicatrici de la rănile pe care şi le făcea când îşi introducea degetele pe gât. Totul a început la 14 ani, când era la o şcoală de dans şi, din fericire, s-a terminat în jurul a 25 de ani, cu ajutorul unui psihoterapeut.
Pe Kelly Clarkson, în schimb, au ajutat-o prietenii. Ea a suferit numai şase luni de bulimie datorită prietenilor care au observat că ceva este în neregulă şi au forţat-o să meargă la psihiatru.
Anunţul lui Britney Spears cum că ar fi fost bulimică în tinereţe nu a mirat pe nimeni, având în vedere comportamentul ei instabil din ultimii ani. În schimb, întreaga lume a fost uimită să afle că s-a luptat cu aceeaşi boala si Jane Fonda, care a promovat viaţa sănătoasă, mişcarea şi a scos mai multe casete de fitness, în anii ’80. Jane a suferit de bulimie timp de 25 de ani şi a reusit să se vindece abia în ultimii ani. A fost una din primele vedete care şi-au recunoscut boala.