În Anglia se testeaza un nou tratament, bazat pe şocuri electrice, pentru scrâşnitul din dinţi. Până când acesta va ajunge şi la noi, bruxismul se tratează prin purtarea gutierelor.
Bruxismul sau scrâşnitul dinţilor este o problemă aparent minoră. Cei afectaţi scrâşnesc sau îşi încleştează dinţii în mod inconştient, în somn sau în stare de veghe. Obiceiul poate fi periculos pentru că apar complicaţii precum durerile de cap, dinţii tociţi sau sparţi, probleme ale articulaţiei temporo-mandibulare.
Pentru a le preveni, un lanţ de cabinete stomatologice din Anglia, testează în prezent un nou dispozitiv care transmite şocuri electrice.
Înainte de culcare se aşează pe tâmplă un electrod care monitorizează mişcările muşchilor faciali. Când „simte” că ai încordat muşchii, dispozitivul transmite un şoc electric de slabă intensitate. Acesta nu este îndeajuns de puternic ca să te trezească, însă relaxează muşchii.
Se pare că aceasta metodă reduce bruxismul cu până la 80% într-o perioadă de două luni.
Deocamdată, aparatul cu şocuri electrice nu a ajuns şi în România, ne-a spus dr. Monica Cohn, medic stomatolog la clinica Dental Studio.
Tratamentul bruxismului constă în purtarea unei gutiere pe timpul nopţii. Aceasta este eficientă, ne-a explicat dr. Cohn, pentru că aşază o suprafaţă plană între cele două rânduri de dinţi care se întâlnesc anormal la un bruxoman. Preţul gutierei pentru bruxism este în jur de 350 lei.
Un alt tratament posibil este cel cu miorelaxante, medicamente care favorizeaza relaxarea muşchilor. Acestea se iau înainte de culcare pentru a preveni contracţiile involuntare ale muşchilor faciali.
Bineînţeles că, pentru a stabili ce tratament ţi se potriveşte, trebuie să te adresezi medicului stomatolog. El poate, de asemenea, să-ţi explice care este poziţia corectă a maxilarului în stare de repaos sau să corecteze defectele dinţilor (malocluziile, dinţii lipsă), dacă va constata că acestea sunt cauza bruxismului.
În foarte multe cazuri, însă, bruxismul este provocat de stres, anxietate, tensiune, furie reprimată sau alte probleme psihologice.
Cel mai indicat tratament, în asemenea cazuri, constă în metodele de calmare a stresului. Poţi încerca o baie caldă înainte de culcare, o plimbare scurtă după cină, sau, dacă este cazul, poţi apela la un psiholog, care te va ajuta să scapi de frustrări, furie sau tensiune.
Majoritatea episoadelor de bruxism au loc în somn şi, de aceea, persoanele afectate nici nu-şi dau seama ce li se întâmplă, dacă nu există cineva care să le atragă atenţia. Poţi şti că scrâşneşti din dinţi, în somn, dacă te trezeşti cu dinţii sparţi sau observi, în timp, că se tocesc.
De asemenea, bruxomanii au dureri de cap, de urechi şi maxilar, muşchii maxilarului sunt măriţi, iar pe limba şi partea internă a obrajilor apar mici răni, aparent inexplicabile.