Vestea că actriţa Brittany Murphy ar fi murit de la o pneumonie provocată de mucegaiul din casă, a atras atenţia lumii întregi asupra acestei probleme aparent banale.
Când actriţa Brittany Murphy a murit la numai 32 de ani s-a spus că ar fi fost de vină o supradoză de droguri sau o tulburare de nutriţie. Câteva luni mai târziu, când a decedat şi soţul ei, apropiaţii au dat vina pe problemele cardiace înrăutăţite de tragedia prin care trecuse bărbatul.
Brittany Murphy, ucisă de mucegai
De curând însă, legiştii din SUA au anunţat că atât Brittany, cât şi soţul ei au murit de pneumonie. Având în vedere că niciunul din apropiaţii lor nu a mai suferit de aşa ceva şi că cei doi locuiau împreună, experţii cred că adevărata cauza a morţii se găseşte chiar în casa lor, cel mai probabil fiind vorba de mucegai.
Oricât de ciudat ar părea, mucegaiul din casă este problemă serioasă, care afectează sute de mii de oameni, chiar şi în ţările dezvoltate.
Sunt mai expuse riscului familiile care locuiesc în zone umede şi reci, mai ales dacă şi casa este veche. Totuşi, se poate întâmpla în orice ţară, indiferent de climă, atâta timp cât există o defecţiune la instalaţii sau o altă sursă de umezeală în casă.
Din păcate, puţini oameni ştiu cât de periculos poate fi mucegaiul.
Mucegaiul provoacă alergii, sinuzite şi pneumonii
Există sute de mii de tipuri, dar numai câteva zeci sunt cu adevărat periculoase pentru om, putând provoca sinuzite, bronşite, alergii şi alte probleme respiratorii, mergând până la pneumonie gravă, ca în cazul lui Britany Murphy.
Dacă ai o tuse persistentă, te simţi mereu obosită, ai pielea şi ochii iritaţi, dureri de gât, de cap şi senzaţie de greaţă, s-ar putea ca mucegaiul din casă să fie vinovat.
Reacţia organismului la mucegai diferă de la o persoană la alta. Gravidele, copiii, persoanele alergice sau cu boli respiratorii cronice, persoanele cu sistemul imunitar slăbit sunt cele mai expuse în faţa mucegaiului, care este o ciupercă.
El se formează în locurile care sunt mereu umede, de exemplu în jurul duşului,în bucătăriile unde se formează aburi, sub tapet, sub faianţă, pe tâmplărie. Orice inundaţie, oricât de mică, provenită de la o ţeavă spartă poate duce la formarea mucegaiului, care se poate vedea în câteva luni sau chiar în câţiva ani. Riscul e cu atât mai mare dacă respectiva cameră nu este bine aerisită.
Când atingi zona acoperită de mucegai, sunt eliberati în aer spori microscopici pe care apoi îi vei inhala. Dacă sistemul imunitar nu este îndeajuns de puternic pentru a-i elimina, vor ajunge în plămâni unde se vor dezvolta pe ţesutul viu.
Cum eviţi formarea mucegaiului
Specialiştii ne sfătuiesc să evităm umezeala excesivă, care este produsă de umidificatoare, acvarii cu peşti, plante decorative, aburi, defecţiuni la instalaţiile sanitare etc. Evident că trebuie să găteşti sau să faci duş, activităţi care măresc umezeala. În aceste cazuri este bine să laşi geamul deschis, când e posibil, sau chiar să foloseşti un ventilator.
Pentru a îndepărta mucegaiul deja format se poate folosi orice produs de curăţare pentru casă, după care locul se şterge cu o cârpă uscată şi se aeriseşte bine camera. Oricum, mucegaiul se va forma din nou dacă nu elimini sursa umidităţii excesive.
Foto: Hepta