Cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală

.

Oricât ar fi de plăcut, sexul nu este lipsit de pericole. Dacă nu ai grijă să te protejezi, rişti să iei o boală cu transmitere sexuală. Unele din ele dau simptome doar atunci când e deja târziu.
Bolile cu transmitere sexuală sau bolile venerice, sunt cele care au ca principală cale de transmitere contactul sexual vaginal, anal sau oral. Pentru că aceste boli nu dau întotdeauna simptome vizibile, astăzi se preferă termenul de infecţii cu transmitere sexuală pentru a sugera că o persoană poate să se infecteze şi să-i infecteze pe ceilalţi fără a avea semne de boală.

Iată care sunt cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală!

Chlamydia

Chlamydia, o infecţie bacteriană a tractului genital, poate fi greu de tratat pentru că în primele faze nu dă simptome vizibile. Dacă totuşi acestea apar se întâmplă la una-trei săptămâni după contactul sexual respectiv. De obicei sunt uşor de trecut cu vederea pentru că nu persistă şi nu sunt grave.

Simptome. Dureri la urinare, dureri în abdomenul inferior, scurgeri vaginale anormale, durere la contactul sexual.

Tratament.
Fiind o infecţie bacteriană tratamentul constă în antibiotice (azitromicină, doxiciclină) dar tipul medicamentelor şi durata administrării o poate stabili doar medicul.

Gonoreea

Tot o infecţie bacteriană, gonoreea începe să se manifeste la 2-10 zile de la infectare. Totuşi, la unele persoane pot să treacă luni de zile până când apar primele simptome.

Simptome.
Scurgeri vaginale cu consistenţă grosă şi culoare lăptoasă sau roşiatică, urinări frecvente însoţite de senzaţia de arsură, durere în timpul contactului sexual.

Tratament. Tratamentul cu antibiotice poate fi prescris numai de medic.

Trichomoniaza

Trichomoniaza este o infecţie parazitară, care de obicei afectează tractul urinar al bărbatului, dar fără simptome. Prin contactul sexual, parazitul ajunge în vagin.

Simptome.
Scurgeri galbene-verzui, miros puternic, iritaţie sau mâncărime în zona genitală, dureri la contactul sexual şi la urinare, sângerări vaginale uşoare.


Tratament. Poate consta în antibiotice orale însoţite de un tratament local.

HIV/SIDA

Persoana infectată cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) nu are neapărat sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA), însă acesta se va instala în cele din urmă, în lipsa tratamentului. De cele mai multe ori simptomele nu apar imediat după infectare.

Simptome.
Atunci când se manifestă în primele faze, infecţia cu HIV seamănă cu o gripă: febră, dureri de cap şi gât, noduli limfatici umflaţi, oboseală. Simptomele asociate infecţiei avansate sunt: oboseală, transpiraţie nocturnă, febră cu frisoane, umflarea ganglionilor limfatici, diareea cronică, durerile de cap persistente.

Tratament.
Desi infecţia cu HIV este considerată o boală incurabilă, există tratamente care se pot aplica pentru a preveni instalarea SIDA, astfel că bolnavii pot duce o viaţă lungă şi normală.

Herpesul genital

Este o infecţie virală foarte contagioasă. Simptomele sunt adesea atât de uşoare încât trec neobservate. Când apar, se manifestă „în valuri”. De obicei, primul episod este cel mai grav. La unele persoane primul episod este şi singurul, pe când altele suferă „recăderi” mare parte din viaţă.

Simptome. Mici „băşici” roşiatice pline cu lichid sau răni deschise în zona genitală şi anală, mâncărime şi durere.

Tratament. Herpesul genital nu poate fi tratat. Odată pătruns în organism virusul rămâne pentru totdeauna. Totuşi, boala poate fi ţinută sub control cu ajutprul medicamentelor antivirale (de exemplu aciclovir). Acestea reduc frecvenţa şi intensitatea episoadelor.  

Condilomatoza genitală (HPV)

Condilomatoza – „negii genitali” –  este o infecţie virală provocată de HPV, acelaşi virus care duce la cancer de col uterin. În cazul condilomatozei este vorba de alte tulpini. Simptomele nu apar întotdeauna.


Simptome. Mici umflături rozalii sau gri apar în zona genitală: vulvă, vagin, zona dintre vagin şi anus, colul uterin. Se adaugă mâncărimi şi senzaţie de disconfort, sângerări la contactul sexual.

Tratament. Virusul rămâne în corp pentru totdeauna, deci boala nu poate fi vindecată. Uneori nici nu este nevoie de tratament, dacă apariţia negilor nu este însoţită de durere. Este posibil ca ei sa dispară singuri. Dacă e nevoie, medicul poate prescrie unguente sau intervenţii – laser, crioterapie, electrocauterizare – care să elimine negii.

Sifilisul

Este o infecţie bacteriană ce afectează organele genitale, pielea şi mucoasele, dar poate ataca şi creierul sau inima.

Simptome. La început apare o leziune – sancrul sifilitic – pe zona corpului care a fost infectată, de obicei zona genitală, gura, rectul. La aproximativ 10 săptămâni apar febra, oboseala, durerile şi erupţia cutanată manifestată prin leziuni roşii maronii pe oricare din părţile corpului. Dacă nu se tratează, boala începe să dea probleme neurologice şi cardiace.

Tratament. În general, se recomandă penicilina. Pentru cei care sunt alergici sau din alte motive nu pot face acest tratament, medicul prescrie alt tip de antibiotice.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale