Chiar şi un sărut inocent poate reprezenta un pericol pentru sănătatea ta, dacă nu ai grija cine ţi-l fură. Majoritatea bolilor transmise astfel nu sunt foarte periculoase, însă nu strică să…
… le previi.
Poate ca sună ciudat, dar un sărut este, până la urmă, un „schimb de fluide corporale”, cum spunea un film din anii 90. Iar fluidele corporale, în cazul de faţă saliva, pot purta virusurile şi bacteriile pe care le are în corp persoana respectivă.
În cavitatea bucală a unui om trăiesc în jur de 600 de bacterii. Unele sunt bune – trăiesc pe limbă şi protejează gura – altele sunt rele, iar între ele se dă o luptă continuă.
Când te săruţi cu cineva poţi să iei de la el atât bacterii bune, cât şi rele. Din fericire, dacă ai o gură sănătoasă, bacteriile rele luate prin sărut vor fi învinse de cele bune. Dar situaţia se complică atunci când apar virusurile sau bacteriile „şi mai rele”.
Cel mai mare pericol care te paşte atunci când săruţi pe cineva este mononucleoza sau „boala sarutului”. Aceasta se transmite prin salivă, dar sărutul nu este singurul mod de a o lua. Dacă o persoană bolnava tuşeşte lângă tine, dacă foloseşte paharul sau tăcâmurile tale ai la fel de multe şanse să faci mononucleoză.
La cel mult două luni de la „întâlnirea” cu virusul, ai primele simptome de boală: dureri de gât, febră, oboseală şi slăbiciune, anorexie, amigdalită şi umflarea nodulilor limfatici de la gât şi subraţ, splină marită.
Totul durează de la câteva săptămâni până la câteva luni şi, infecţia fiind virală, nu există tratament, dar nici vaccin. Poţi doar să iei calmante pentru dureri, să te hidratezi şi să te odihneşti cât mai mult. Oricum, „boala sărutului” necesită un control medical pentru a preveni complicaţiile.
Tot prin sărut se transmite şi herpesul. Ca şi mononucleoza se poate lua prin folosirea în comun a tacâmurilor şi a veselei. Virusul se transmite foarte uşor, aşa că majoritatea adulţilor îl au deja în corp, unde stă „cuminte” perioade lungi de timp şi, din când în când, se manifestă prin binecunoscutele „bubiţe” de lângă buze.
Dacă nu ai avut niciodată herpes înseamnă că nu ai fost infectată cu virusul, deci nu săruta persoane care au herpes. Virusul se transmite doar în perioadele când există leziunea activă de la gură. O persoana infectată, dar care nu are o leziune activă nu poate transmite boala. Atenţie, bubiţele pot să apară şi în gură, deci nu poţi întotdeauna să le vezi.
Virusul herpes simplex se transmite şi prin sex oral, putând duce la herpes genital.
Gripa se transmite prin sărut
Am putea crede că şi răceala sau gripa se transmit la fel de uşor printr-un sărut. Ei bine, studiile au arătat că nu este aşa. Virusurile care provoacă răceala sau gripa preferă nasul ca poartă de intrare în organism şi se transmit mai uşor prin secreţiile nazale ale persoanei infectate, decât prin salivă.
Acest lucru nu înseamnă că nu poţi lua răceala prin sărut, ci doar că se întâmplă mai rar.
În schimb, mult mai uşor se transmite, prin sărut, streptococul, o bacterie care poate produce faringită sau amigdalită. Te alegi cu dureri în gat, amigdale umflate şi dureroase, febră, dureri de cap sau chiar cu nodulii limfatici umflaţi.
Tratamentul constă în antibiotice, dar este important să fie aplicat la timp pentru a nu exista complicaţii.
Despre legătura dintre sărut şi carii nu se ştie încă prea multe. Studiile cele mai recente au arătat că vinovată pentru apariţia cariilor ar fi şi o bacterie numită Streptococcus Mutans, care se transmite prin salivă, deci prin sărut. Alti specialişti consideră că, din contră, sărutul protejează dinţii pentru că determină secreţia unei cantităţi mari de salivă, care spală bacteriile de pe dantură.
În ce priveşte bolile mai grave, precum hepatita B şi C sau SIDA, părerile sunt împărţite şi trebuie să facem diferenţa între posibilitatea teoretică de a lua boala şi probabilitatea reală. Teoretic, există posibilitatea să iei toate trei virusurile prin sărut, pentru că ele se regăsesc în saliva persoanei bolnave.
Practic, nu se cunoaşte niciun caz în care HIV s-a transmis prin sărut, iar despre hepatită parerile sunt împărţite. Cele mai mari şanse de a te îmbolnăvi sunt atunci când atât tu cât şi partenerul aveţi sângerări gingivale sau alte leziuni deschise în gură.
Foto: Shutterstock