Încălzirea globală contribuie la topirea ghețarilor, iar acest lucru duce la descoperirea de vietăți antice, de la bacterii și virusuri la vietăți mai mari – iar unele dintre ele nu sunt moarte.
Spre exemplu, oamenii de știință de la University of Alberta au reușit să aducă la viață mușchi vechi de sute de ani, după cum arată The Washington Post. Similar, un vierme micuț care a supraviețuit în stratul de permafrost siberian timp de 42.000 de ani s-a dovedit a fi încă viu – după câteva săptămâni de la dezghețare, acesta a început să se miște și să mănânce, bătând recordul pentru cât de mult timp poate un animal să supraviețuiască prezervării prin criogenizare, conform Science Alert.
Aceste organisme ne arată o fațetă a vieții pe Pământ cum nu am mai văzut – însă există și îngrijorări cu privire la virusuri antice care se întorc să ne bântuie. O echipă de cercetători condusă de microbiologul Zhi-Ping Zhong de la Ohio State University a realizat un studiu (publicat în Microbiome) în urma căruia au descoperit virusuri antice. „Topirea [ghețarilor] va duce nu doar la pierderea microbilor și virusurilor antice, dar și la eliberarea acestora în mediul înconjurător”, a explicat Zhi-Ping Zhong.
Citește și: Mihaela Bilic, despre cum putem slăbi cu înghețată: „Credeţi-mă, funcționează!”
Citește și: Un virus periculos depistat la un bărbat din Neamț – ce spun experții
Citește și: Avertisment OMS despre un nou val COVID-19: „Pandemia este un test și lumea îl pică”
Citește și: Predicții pesimiste: valul patru al pandemiei se va lăsa cu multe spitalizări și decese
Astfel, echipa a descoperit o suită de virusuri antice unice, din zona Platoului Tibet. „Acești ghețari s-au format în mod gradual, iar împreună cu praf și gaze, în ei s-au depozitat și multe, multe virusuri”, a spus Zhong, citat de Science Alert. Din cele 33 de virusuri descoperite, 28 nu au fost niciodată identificate înainte.
Microbiologul Matthew Sullivan, de la Ohio State University, a spus: „Aceste virusuri ar fi avut o viață foarte propice în condiții de mediu extreme”. Tot el a explicat că genele acestor virusuri le-ar fi ajutat să infecteze celule din mediile reci. Echipa de cercetare a concluzionat că aceste virusuri sunt originare din sol și din plante, facilitând absorbția de nutrienți pentru gazdele lor.
Deși ideea de virusuri antice pare amenințătoare, ținând cont că pandemia de COVID-19 nu s-a terminat, oamenii de știință sunt de părere că pericolele adevărate se află în cantitățile imense de carbon și metan care se află în ghețarii care se topesc.
Foto: 123rf.com