După ce fostul preşedinte al SUA, Richard Nixon, a vizitat China în 1972, acupunctura a devenit brusc interesantă în întreaga lume.
Cum funcţionează şi cât e de eficace?
Din moment ce chinezii folosesc acupunctura de cel puţin 2500 de ani, sigur e ceva care funcţionează, cel puţin pentru anumite boli. Care boli anume şi în ce fel pot fi influenţate am aflat de la dr. Nicolae Braşoveanu, specialist în acupunctură la Centrul Medical Unirea. Medicina tradiţională chineză consideră că energia corpului (Qi sau chi) „curge” prin nişte canale, iar bolile sunt rezultatul blocajelor care apar pe aceste canale. „Acupunctura este o tehnică de deblocare a chi-ului, prin inserţia de ace în anumite puncte de pe corp, care au ca rol echilibrarea forţelor antagoniste yin şi yang”, explică dr. Braşoveanu. „Chi-ul este o energie care urmează 14 căi principale, numite meridiane. Când yin şi yang sunt în armonie, chi-ul curge liber prin corp, iar persoana este sănătoasă. Când persoana este suferindă fie bolnavă, fie rănită , există o obstrucţie pe unul dintre aceste meridiane. Medicina chineză tradiţională a identificat aproximativ 500 puncte specifice în care se pot insera ace pentru a obţine rezultate specifice.”
Ce tratează acupunctura
Mult mai multe afecţiuni decât ţi-ai putea închipui se pot trata sau măcar ameliora cu şedinţe de acupunctură. Lista arată cam aşa: acnee, anxietate, depresie, impotenţă, insomnie, tulburări de memorie, migrene, riduri, tulburări menstruale, diverse afecţiuni ale căilor respiratorii, angină pectorală, hipertensiune arterială, aritmii, gastrită, ulcer duodenal, colecistită, constipaţie, pancreatită, afecţiuni reumatismale, probleme locomotorii, boli ginecologice, boli de piele, dependenţă de fumat sau de alcool, controlul greutăţii, pareze, ameţeli şi vomă post-chemoterapie. Şi lista nu e completă. De fapt, întrebarea este ce problemă de sănătate nu se poate (sau nu s-a încercat) să fie tratată prin acupunctură. Asta nu înseamnă că specialităţile medicale clasice nu mai au niciun rost, ci că acupunctura poate fi folosită ca tratament complementar pentru unul obişnuit, recomandat de medic.
Doare? Durează mult?
Majoritatea celor care s-au lăsat înţepaţi sunt gata să jure că acupunctura nu doare; o senzaţie există, desigur, dar care cu greu poate fi descrisă ca durere. Unii o descriu ca pe o ãdurere bună”, care e semn că terapia funcţionează, că chi-ul îşi reia curgerea. O şedinţă durează între 20 şi 30 de minute, dar, pentru a obţine rezultate marcante, e nevoie de mai multe. De exemplu, pentru tratarea spondilozei, a sinuzitei sau a nevralgiei de trigemen sunt necesare între 8 şi 12 şedinţe. Acele folosite sunt din metal, extrem de fine şi sterile, desigur. ãIntroducerea acului în organism provoacă o descărcare de energie, căci acul funcţionează precum un minuscul paratrăsnet”, explică medicul Nicolae Braşoveanu. ãPutem compara interacţiunea (prin paratrăsnetul cu pricina) dintre energia electrostatică atmosferică, din timpul furtunilor şi al ploilor de vară şi obiectele de pe pământ (sau apa mării) cu interacţiunea (prin acul de acupunctură) dintre câmpurile energetice vitale ale sistemelor, ţesuturilor şi organelor din interiorul corpului şi cele din afara lui (un aspect al organismului este aura sa).”
Are efecte nebănuite
În timpul tratamentului de acupunctură se pro-duce şi o reechilibrare energetică a organismului, care se manifestă prin rezolvarea a diverse tulburări, adesea nu cele pentru care fusese solicitat tratamentul. Acupunctura te scapă de constipaţie, insomnie, de dureri de cap şi, în plus, dă o stare de bine, fizică şi psihică, te revigorează. Acupunctura mai are un efect, adesea trecut cu vederea: cel antiaging. Atenuează mult ridurile, fiind o alternativă excelentă pentru tratamentele cu botox. Acupunctura poate fi utilă şi pentru cine vrea să slăbească. Adesea, în curele obişnuite, pierderea în greutate nu se menţine, din cauza faptului că slăbirea nu a avut loc concomitent cu reglarea metabolismului şi a digestiei, aşa cum se întâmplă în slăbitul prin acupunctură.
Cazuri în care acupunctura nu e indicată
Femeile însărcinate nu se înţeapă în anumite puncte; nu se înţeapă rănile, cancerele de piele şi nici alte boli ale dermului, excepţie făcând vitiligo.
Orientalii spun că presopunctura este «mama acupuncturii»
Poţi face oricând un curs de presopunctură, pentru a scăpa cu uşurinţă de unele simptome neplăcute.
Presopunctura este un procedeu terapeutic ce nu necesită instrumente ajutătoare, poate fi învăţată uşor şi practicată oriunde, simplu, repede şi fără efecte secundare. În China şi în Japonia, presopunctura ocupă un loc important în asistenţa medicală acordată populaţiei. Chiar dacă acupunctura s-a dezvoltat din presopunctură, cele două tehnici s-au dezvoltat şi perfecţionat în paralel, de-a lungul secolelor. Presopunctura este mai puţin dureroasă, nefolosind instrumente înţepătoare, dar şi rezultatele sunt limitate, deoarece sunt stimulate numai puncte superficiale sau foarte aproape de suprafaţa pielii.