S-a descoperit o sub-variantă Omicron. În unele țări din Europa, deja a înlocuit varianta Omicron originală

.

A apărut o sub-variantă Omicron, care ridică noi probleme și este monitorizată cu atenție de oamenii de știință.

Sub-varianta se numește BA.2 și a fost detectată în mai multe țări din lume, mai ales în Europa. Ministrul Sănătății din Franța spune că acest lucru „nu schimbă datele problemei”, dar caracteristicile sub-variantei Omicron nu sunt cunoscute pe deplin.

„Noi variante apar cu o regularitate destul de mare”, a explicat joi seară Olivier Veran, ministrul Sănătăţii din Franţa, potrivit Reuters, citat de Agerpres și Digi24. „Din câte ştim până acum, noua sub-variantă corespunde mai mult sau mai puţin caracteristicilor pe care le cunoaştem despre Omicron. Nu schimbă datele problemei în acest stadiu”.

Sub-varianta BA.2 este deja majoritară în Danemarca, unde numărul de cazuri zilnice a început să crească în ultima perioadă. Organizația Mondială a Sănătății a inclus Omicron în categoria variantelor îngrijorătoare de coronavirus, dar nu face diferența între varian originală și sub-varianta nouă.

Citește și: De ce România nu optează pentru imunizarea naturală împotriva Omicron

Citește și: Cât de mult protejează doza booster de infectarea și spitalizarea din cauza Omicron

Citește și: Epidemiologul Octavian Jurma: săptămâna viitoare vom vedea valori zilnice peste 20.000 de cazuri noi de COVID-19

Citește și: Care sunt simptomele Omicron la copii: „Putem să ne păcălim la copiii foarte mici”

Agenția Sante Publique France a declarat într-un comunicat de presă: „Avem o situaţie internaţională în care varianta Omicron circulă foarte mult, este normal să observăm de-a lungul timpul apariţia unor sub-variante. Ceea ce ne interesează este dacă ea posedă caracteristici diferite în termeni care ţin de contagiozitate, evitarea reacţiei imunitare şi severitate”.

Oamenii de știință britanici au spus că momentan sub-varianta Omicron nu este considerată îngrijorătoare. Meera Chand, directoarea departamentului de incidenţă virusologică în cadrul UKHSA, a spus: „Este în natura virusurilor să evolueze şi să dezvolte mutaţii, aşadar era de aşteptat că vom continua să vedem noi variante care apar”.

Ea a mai zis: „Monitorizarea noastră continuă a genomului virusului (SARS-CoV-2, n.r.) ne permite să detectăm noile sub-variante şi să le analizăm pentru a vedea dacă ele sunt importante”.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare ianuarie 21, 2022 7:24 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale