Un studiu recent efectuat de oamenii de știință de la Universitatea din Michigan a scos la iveală faptul că produsele tip fast-food contribuie în mod direct la scăderea speranței de viață sănătoasă. Studiul a urmărit efectele alimentației asupra calității vieții.
Mai exact, cercetătorii au analizat circa 5.800 de alimente consumate în mod constant și au stabilit că, de exemplu, aripioarele de pui picante de la fast-food-uri duc la scăderea speranței de viață sănătoasă cu 3,3 minute; un hot-dog, cu 36 de minute; o porție de pizza cu 7,8 minute; băuturile răcoritoare carbogazoase cu 12,4 minute; o porție de brânză cheddar cu 1,4 minute și un cheeseburger dublu cu 8,8 de minute.
Pe de cealaltă parte, printre alimentele sănătoase se numără sandvișul cu gem și unt de arahide, acesta contribuind la o creștere a speranței de viață cu 33,1 minute.
Experții în nutriție spun că au mai existat studii precum cel făcut de ei, dar acestea s-au axat în mare parte pe impactul supra sănătății al alimentelor bio, pe bază de plante și pe cele cât mai puțin procesate.
“Studiile anterioare s-au redus adesea la discuțiile despre plante și animale. Deși constatăm că alimentele pe bază de plante au, în general un grad de performață mai mare, există variații considerabile atât în alimentele de origine vegetală, cât și în cele de origine animală”, a explicat dr. Katerina Styliaou, autorul lucrării, potrivit metro.co.uk.
Experții ai mai spus că dacă oamenii ar schimba măcar 10% din calitatea aportului caloric, consumând în loc de carne procesată, legume, fructe de mare, leguminoase și nuci.