Quercitina este un pigment natural cu proprietăți antioxidante și antivirale, recomandat tot mai mult în ultima vreme pentru imunitatea și rezistența organismului. Studiile recente au demonstrat că poate combate inflamațiile, infecțiile cu virusuri și formele incipiente de cancer.
Quercitina este benefică sănătății în special pentru inimă și artere, pentru tensiunea arterială, pentru prostată, pentru căile respiratorii sau pentru a combate alergiile. Noile suplimente pe bază de quercitină sunt tot mai apreciate și recomandate în tratamentele naturiste antivirale.
Studiile acestui compus natural, prezent în legume și fructe, sunt abia la început, dar au dovezi promițătoare. Conform unei echipe de cercetători din Spania, quercitina ar ajuta organismul să combată virusurile gripei, inclusiv coronavirusul care a declanșat pandemia de Covid-19.
Numele quercitinei provine de la termenul latin quercus care înseamnă stejar. Prima dată, quercitina a fost descoperită în scoarța stejarului, care poartă numele latin quercus. Ulterior, quercitina a fost descoperită în cantități mari în legume și fructe pe care le consumăm frecvent.
Acest pigment din plante, care accentuează culorile legumelor și fructelor roșii, negre sau portocalii, face parte din grupa flavonoidelor, cunoscute pentru proprietățile lor antivirale, antiinflamatorii și antioxidante.
Cele mai multe beneficii ale quercitinei au fost demonstrate în condiții de laborator. Cu toate acestea, ea are un rol esențial și în practică, fiind tot mai des recomandată în diverse tratamente naturiste.
sprijină imunitatea organismului,
sprijină sistemul cardiac și circulația sângelui,
reduce depunerile de colesterol pe artere,
are acțiune antitumorală,
ajută în lupta cu virusurile gripei, inclusiv cu coronavirusul.
are proprietăți antibacteriene
poate apăra organismul de infecții respiratorii, urinare și renale.
are rol antioxidant și protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi care grăbesc procesele de degradare și îmbătrânire a țesuturilor,
poate preveni apariția unor forme de cancer și răspândirea celulelor canceroase, dar studiile sunt încă în fază incipientă.
În concluzie, quercitina are rol:
Antihistaminic
Antiinflamator
Antiviral
Antialergic
Antiaging
Ce legume și fructe sunt bogate în quercitină
Iată cele mai bune surse naturale de quercitină, legumele și fructele în care se găsește în procente mai mari.
De menționat că acestea trebuie consumate crude pentru a beneficia de proprietățile acestui compus atât de bun pentru organism, deoarece este sensibil la temperaturile ridicate și se distruge prin fierbere.
Spre exemplu, ceapa și roșiile pierd 80% din procentul inițial de quercitină când sunt fierte sau sotate.
Fructe de soc – 42
Ceapă roșie – 33
Ceapă albă – 21
Afine – 15
Ardei iute verde – 15
Kale – 7,7
Mere roșii – 4,7
Salată – 4,5
Pere – 4,5
Spanac – 4,1
Quercitina se mai găsește în vinul roșu, în struguri, fructe de pădure, citrice, varză, roșii, ardei grași, în ceaiul negru sau în frunzele de ginko biloba.
Ce cantitate de quercitină se recomandă zilnic
Persoanele cu un regim alimentar sănătos, care consumă zilnic cel puțin una sau două porți de fructe și legume crude pot beneficia de un aport de 5 – 40 mg pe zi.
În ceea ce privește quercitina sub formă de supliment alimentar, este recomandat să nu se depășească doza zilnică de 500 mg pe zi și să fie administrată pe perioade determinate de timp, la recomandarea medicului.
Este bine de știut că acest flavonoid poate fi absorbit și folosit de organism mult mai eficient, dacă este combinat cu bromelaina (substanță naturală existentă în cantități mai mari în ananas). Suplimentele alimentare care conțin quercitină și bromelaină sunt recomandate pentru imunitate, pentru combaterea infecțiilor virale, pentru ameliorarea alergiilor și pentru refacerea tonusului după efort.
Quercitina și coronavirusul
Studii recente realizate în Spania și Germania demonstrează că acest pigment poate inhiba dezvoltarea coronavirusului și poate grăbi procesul de vindecare după Covid-19.
Quercitina are capacitatea de a inhiba o proteină care ajută virusul Sars Cov 2 să se multiplice odată ajuns în organism. Cu alte cuvinte, quercitina ajută sistemul imunitar să lupte cu acest virus, să îl blocheze și chiar să îl distrugă.
Studiile sunt în faza de laborator și au avut rezultate bune asupra moleculelor individuale. În realitate, infecția cu noul coronavirus nu poate fi combătută doar prin consumul de quercitină.
Persoanele care suferă de Covid-19 trebuie să aibă o dietă cât mai bogată în legume și fructe și să ajute organismul printr-un complex de vitamine, flavonoizi și antioxidanți asimilați pe cale naturală.