Consumă propolis cu miere pentru o sănătate puternică și un organism mai rezistent! Propolisul, alături de miere și păstură, este considerat azi un tratament complex, cu efecte antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare. Descoperă ce beneficii pentru sănătate are propolisul și care sunt cele mai bune formule de administrare.
Cuprins
- 1 Cum fac albinele propolisul
- 2 Cum poate fi folosit propolisul
- 3 Propolis – cele mai mari beneficii pentru sănătate
- 3.1 Îmbunătățește imunitatea
- 3.2 Combate stresul oxidativ
- 3.3 Tratează afecțiuni gastrice
- 3.4 Menține sănătatea orală
- 3.5 Protejează pielea și vindecă rănile
- 4 Cum să alegi un propolis de calitate
- 5 Cum poți face singură tinctură de propolis
Știința descoperă tot mai multe calități și utilizări pentru propolis, pe care îl regăsim astăzi în diverse tratamente naturiste, medicamente de sinteză, în cosmetice, creme și unguente benefice pentru sănătatea pielii.
Studiile recente au demonstrat că extractul de propolis poate fi folosit pentru a combate un număr larg de afecțiuni, de la boli de ficat și stomac, la infecții, gripe și viroze, boli de piele sau anumite tipuri de cancer. Numeroasele beneficii și aplicații pe care le are propolisul sunt legate de varietatea mare de substanțe active cu efect antibacterian, antiinflamator și antioxidant.
Cuprins
Cum fac albinele propolisul
Propolis depus de albine pe ramele de lemn din stup
Din polen, rășini și uleiuri vegetale, albinele au capacitatea uimitoare de a secreta substanțe cu proprietăți unice în natură: mierea, păstura, propolisul sau lăptișorul de matcă. Ceara, pe care albinele o ”fabrică”, este folosită, așa cum știm, la construcția fagurilor, iar granulele mici și lipicioase de propolis sunt folosite pentru a repara diverse fisuri care apar în pereții de ceară ai stupului sau pentru a izola celulele în care se dezvoltă puietul.
Propolisul este o substanță rășinoasă, formată de albine din rășini și uleiuri vegetale culese din mugurii copacilor și din coaja lor tânără. Rășinile sunt amestecate cu miere, polen și substanțe organice (enzime și acizi) secretate de micile insecte, pentru a forma granule de propolis, de culoare brună, cu o consistență lipicioasă.
Apicultorii susțin că propolisul brut conține următoarele substanțe:
- rășini din plante și copaci 50%,
- ceară de albine și acizi grași 30%,
- uleiuri esențiale și substanțe volatile 10%,
- polen 5%,
- compuși organici și minerali 5%,
- minerale (fier, zinc, magneziu, mangan, calciu, potasiu etc.),
- vitamine (B1, B2, B6, C, E),
- terpene (compuși aromatici din plante), aminoacizi, enzime
- polizaharide, flavonoide, steroli
Cum poate fi folosit propolisul
Această substanță amăruie are o consistență și un gust neplăcut, de aceea se consumă doar cu miere sau poate fi extras din stup pentru a prepara diverse tincturi, creme, unguente sau picături hidroalcoolice care tratează o gamă largă de afecțiuni, inflamații și răni.
Propolis cu miere
Cea mai bună combinație cu propolis pentru imunitate și pentru a combate diverse inflamații și infecții din corp este cea cu miere. Are un gust dulce, un parfum de flori amărui și este plăcută chiar și de către copii. Propolisul cu miere poate fi achiziționat ca atare din magazinele apicole sau din farmacii și se consumă de obicei câte o linguriță sau două pe zi. Nu are contraindicații, decât în cazul bolnavilor cu un diabet avansat, în cazul femeilor însărcinate și al copiilor mici.
Bebelușii sau copii până la vârsta de 2 – 3 ani nu este bine să consume miere, propolis sau polen.
Dar pentru copiii mai mari și pentru adulți, combinația de propolis cu miere este adesea folosită pentru creșterea imunității, pentru poftă de mâncare, pentru afecțiuni ale stomacului și ale ficatului, pentru a combate anemia, pentru a preveni virozele și gripele de iarnă.
Cremele și unguentele cu propolis
Așa cum albinele folosesc propolisul pentru a repara fisuri în stup, așa îl putem folosi și noi pentru a ne menține pielea sănătoasă. Cremele și unguentele cu propolis sunt excelente pentru piele, pentru a preveni apariția petelor pigmentare, pentru a întârzia ridurile sau pentru a ajuta pielea să se vindece după diverse iritații, inflamații, micoze și boli.
Cremele pentru ten cu propolis mențin pielea hidratată, moale și catifelată, ajută tenul să lupte cu razele solare nocive și grăbește vindecarea coșurilor purulente.
Tinctura de propolis
Tinctura de propolis este o soluție hidroalcoolică, așadar ea conține propolis, alcool și apă. În comerț poți găsi două tipuri de tincturi și anume o tinctură cu o concentrație de 30% propolis și o tinctură de propolis cu o concentrație de 70%.
Administrare internă
Adulții pot lua 30 de picături de tinctură pe zi, cu o lingură de miere.
Adolescenții pot lua între 12 și 15 picături cu o lingură de miere.
Copiii mai mici de 10 – 12 ani pot lua tinctură de propolis doar la recomandarea unui medic.
Iată ce beneficii are o cură cu tinctură de propolis, de minimum 15 zile:
- Întărește imunitatea organismului
- Tratează răcelile și gripele
- Ameliorează inflamațiile
- Vindecă durerile din gât și tusea
- Împiedică proliferarea virusurilor și a bacteriilor
- Calmează durerile de stomac
- Reduce aciditatea gastrică
- Ajută la vindecarea ulcerelor
Administrare externă
- Calmează iritațiile și inflamațiile de la nivelul mucoasei bucale
- Tratează aftele
- Grăbește vindecarea leziunilor produse de herpes
- Tratează gingivitele
- Vindecă și regenerează pielea după arsuri și tăieturi minore
- Cicatrizează rănile și juliturile mult mai bine decât unguentele cu antibiotic
- Tratează eczemele
- Ajută la vindecarea pielii cu acnee severă.
Propolis – cele mai mari beneficii pentru sănătate
Beneficiile soluțiilor pe bază de propolis sunt cunoscute încă din Antichitate, iar egiptenii sau grecii foloseau propolis pentru a vindeca rănile, pentru a trata durerile de stomac, ulcerațiile gingiilor și durerile de dinți, dar și sângerările interne.
Propolisul are numeroase beneficii pentru sănătate, descoperite și confirmate de cele mai recente studii. În primul rând, este un stimulent eficient pentru sistemul imunitar și poate preveni o mulțime de afecțiuni bacteriene, virale, infecții și inflamații.
Conform celor mai noi studii, propolisul poate să combată peste 21 de bacterii, cel puțin 10 ciuperci parazite și 30 de tipuri de virusuri, protejând larvele și fagurii în care albinele adună hrana lor de bază, mierea. Datorită acestor proprietăți, propolisul și tinctura de propolis au efecte benefice asupra multor afecțiuni de care am putea suferi și noi, de la problemele de digestie și stomac, până la boli de rinichi, ficat, boli de piele, probleme cu tensiunea și cu inima.
Îmbunătățește imunitatea
Consumat împreună cu miere, sub formă de desert sau sub formă de granule cu polen și miere, propolisul este recomandat pentru cure lungi de cel puțin 3 luni de zile pentru a întări imunitatea. Este un tratament naturist foarte eficient mai ales în sezonul rece, dar și în perioadele de convalescență. Compușii săi previn înmulțirea bacteriilor și le inhibă activitatea. La fel se întâmplă și în cazul virusurilor, propolisul acționând eficient și împotriva lor.
Combate stresul oxidativ
S-a demonstrat că propolisul conține flavonoide, acizi fenolici, terpenoizi, steroizi și aminoacizi care au rolul de a proteja celulele și țesuturile. De exemplu, flavonoidele din propolis sunt antioxidanți puternici, capabili să capteze radicalii liberi și să îi elimine, protejând astfel membrana celulară.
Astfel, ei pot proteja pielea și organele esențiale de procesele inflamatoare, de infecții și degenerare prematură și chiar de unele forme de cancer cum ar fi cancerul de stomac sau cancerul de piele.
Inclusiv la nivelul creierului, s-a constatat că propolisul și derivații săi previn stresul oxidativ responsabil pentru leziunile neuronale.
Tratează afecțiuni gastrice
Terapiile pe bază de miere și propolis sunt benefice pentru stomac și pot trata sau combate afecțiuni precum gastrita, refluxul gastric, balonarea frecventă și chiar ulcerul, cu anumite recomandări.
Menține sănătatea orală
Granulele de propolis și miere sau tincturile cu propolis sunt eficiente pentru persoanele care au gingii sensibile, inflamații și infecții la nivelul mucoasei bucale. Totodată, propolisul vindecă ulcerațiile produse de herpes și rărește apariția acestora.
Protejează pielea și vindecă rănile
Pielea uscată, deshidratată, usturimile și inflamațiile pot fi tratate cu unguente pe bază de propolis deoarece acesta grăbește vindecarea, cicatrizează și închide rănile dureroase.
Cremele pentru mâini și pentru ten pe bază de propolis sunt excelente și iarna, când pielea se usucă de la frig, dar și vara, când pielea este atacată de razele ultraviolete.
Cum să alegi un propolis de calitate
Așa cum mierea se află în top 3 cele mai falsificate produse din comerț, la fel și produsele pe bază de propolis pot fi ușor falsificate. De aceea, trebuie să verifici întotdeauna eticheta și să cumperi de la apicultori autorizați.
Un propolis de calitate are anumite caracteristici:
- Culoarea lui trebuie să fie brun – roșcată, cu mici reflexe aurii, la fel ca mierea;
- Dacă este mult prea închis la culoare, ar putea avea o cantitate prea mare de ceară;
- Dacă este mult mai deschis la culoare, este posibil să aibă o concentrație mică de propolis și în rest mult zahăr;
- Trebuie să fie cât mai proaspăt, iar un apicultor care ține la calitatea produselor sale menționează pe etichetă în ce zonă au fost stupii și când a fost recoltat.
- Propolisul trebuie să fie puțin moale, semn că are foarte puține impurități și că a fost recoltat cu o plasă specială, și nu prin răzuire (se adună așchii de lemn prin răzuire). Dacă este dur, conține multă ceară de albine.
Cum poți face singură tinctură de propolis
Ai nevoie de propolis brut, dintr-o sursă de încredere, de alcool rafinat și apă distilată. Caută un propolis de calitate deoarece, uneori, se găsește pe piață propolis vechi, plin de impurități, inclusiv cu mici așchii de lemn de pe pereții stupilor, și cu o cantitate mare de ceară care îi diminuează calitățile terapeutice.
Din ingredientele menționate mai sus se pot obține două tipuri de tincturi, cu două concentrații diferite.
Iată și proporțiile:
Tinctura de propolis 30%
- 100 ml alcool 70% (72 ml alcool 960 diluat cu 28 ml apa distilată)
- 30 gr propolis brut
Tinctura de propolis 70%
- 100 ml alcool 70% (72 ml alcool 960 diluat cu 28 ml apa distilată)
- 70 gr propolis brut
Pentru a lucra cât mai ușor și pentru a păstra proporțiile mai ai nevoie de o pipetă și de o fiolă gradată, mici instrumente de măsură care pot fi cumpărate din orice magazin cu echipamente medicale.
Cum se pregătește tinctura
Bobițele de propolis se mărunțesc foarte fin cu ajutorul unui cuțitaș bine dezinfectat cu alcool sanitar. Se pune propolisul mărunțit într-o sticluță de 200ml de preferat de culoare închisă, verde sau brună.
Se adaugă alcool de 70 de grade, în funcție de proporțiile prezentate mai sus. Dacă ai alcool mai tare, de 92 de grade se diluează cu apă distilată.
Sticluța cu propolis și alcool se închide ermetic și se ține într-un loc întunecat și răcoros. Se agită zilnic timp de 14 zile. Timpul ideal de macerare este de 40 de zile, dar trebuie să aștepți minimum 14 zile pentru a o folosi.
După ce se depune ceara pe fundul sticlei și deasupra se formează tinctura de propolis, se strecoară soluția printr-un tifon steril în alt recipient din sticlă, cu un dop care se închide ermetic.
Pregătește cantități mici atunci când ai nevoie, din propolis proaspăt, și nu păstra tinctura niciodată la lumină naturală.
Tinctura de propolis pătează, așadar trebuie folosită cu prudență, să nu pătezi haine de calitate, deoarece petele se scot foarte greu.
O poți folosi atât intern, cât și extern pentru a dezinfecta înțepăturile de insecte, juliturile, coșurile sau herpesul, pentru inflamațiile gingiilor și durerile de dinți.
foto: Shutterstock
Ultima modificare ianuarie 27, 2025 10:00 am