Cine suferă un atac de cord trebuie ajutat de urgență din primele momente și transportat la spital cât mai curând posibil. Infarctul miocardic sau atacul de cord poate surveni brusc și poate fi fatal, indiferent de vârstă!
Sună imediat la 112 dacă ai pe cineva lângă tine care suferă un atac de cord. Viața lui este în pericol, dar poate fi salvată la spital. Contactarea salvatorilor este prima măsură de urgență pe care o poți lua în caz de atac de cord.
De cele mai multe ori, durerea în piept apare la 2 – 3 ore după infarct, iar cei mai mulți pacienți o confundă cu alte dureri, inclusiv cu durerile gastrice. În multe cazuri, pacienții ajung prea târziu la spital, iar viața lor nu mai poate fi salvată. De aceea, este important să știi să recunoști simptomele unui atac de cord, să suni la 112 de urgență și să acorzi primele îngrijiri.
Nu sta pe gânduri și sună imediat la 112 sau la secția de salvare a celui mai apropiat spital. Informează scurt și concis dispecerul despre ce este vorba, iar acesta îți va oferi cele mai bune indicații să ajuți persoana care a suferit un atac de cord până la sosirea echipajului de salvare.
Ce este atacul de cord sau infarctul miocardic
Infarctul este una dintre cele mai perfide afecțiuni ale inimii. El poate ataca brusc, inclusiv persoane tinere care au problemele cardiace fără să știe, dar mai ales persoanele vârstnice.
Atacul de cord survine după ce un cheag de sânge blochează o arteră din inimă.
Regiunea respectivă nu mai este corect irigată, nu mai primește sânge oxigenat, iar mușchiul este afectat. Începe un proces de necrozare care duce, în numai câteva ore, la decesul pacientului.
Ce simptome sunt asociate cu atacul de cord
Fiecare dintre noi trebuie să știm cum să recunoaștem infarctul miocardic. Atacul de cord se produce pe nepregătite, dar există anumite simptome care îl anunță. De asemenea, este important să facem diferența dintre durerile unui infarct și alte dureri pe care le resimțim din cauza altor boli.
Simptome care anunță un atac de cord
Senzația de amețeală
Senzația de vertij/ pierdere de echilibru
Senzație de greață/ vomă fără cauze evidente
Oboseala nejustificată
Tuse neobișnuită, care nu este cauzată de gripă sau dureri în gât
Simptomele declanșate de infarct
Auz estompat brusc
Amețeală puternică
Durere în piept ca o gheară care strânge inima
Respirație dificilă
Transpirație rece
Nevoia de a tuși puternic
Dureri în spate, în zona cordului
Pierderea echilibrului și a puterii musculare
Cum recunoști un atac de cord la o altă persoană
Durerea din piept, dezechilibrul și senzația bruscă de slăbiciune sunt cele mai importante simptome pe care le acuză o persoană care a suferit un atac de cord.
Dacă observi că cineva apropiat acuză dureri bruște în piept, nu mai sta pe gânduri și sună la 112. Iată ce alte simptome te ajută să recunoști infarctul:
Amețeala, vertijul și dezechilibrul
Slăbiciunea bruscă
Amorțeală puternică în mâna stângă
Vomă declanșată din senin
Inconștiență/ leșin
Primul ajutor în caz de atac de cord
Sună la 112 sau roagă pe cineva apropiat să sune la salvare!
Ajută persoana suferindă să ia o aspirină.
Încearcă să îi dai persoanei respective nitroglicerină, dacă are în casă și i-a fost prescrisă de medic.
Solicită instrucțiuni prin telefon la 112, dacă persoana care a făcut infarct este inconștientă.
Încearcă să faci un masaj cardiac ușor, apăsând ferm pe piept de 100 de ori pe minut.
Cum se face masajul cardiac
Se așază bolnavul cu fața în sus. Cu degetele de la o mână urmărim marginea arcului costal al ultimei coaste până ajungem la osul ce unește coastele în mijloc, în partea inferioară.
Când am ajuns la acest nivel, punem palmele una peste alta și începem să apăsăm ritmic pe stern (1, 2, 3, 4) cu o frecvență de cel puțin 60 pe minut.
În timpul manevrelor, persoana căreia i se face resuscitarea trebuie să fie întinsă. Pentru un masaj eficient, sternul trebuie să se deplaseze 3-4 cm în amplitudine.
În general, la 15 apăsări pe stern se pot face două respirații: strângi cu o mână nasul pacientului și inspiri adânc în gura acestuia.
Deși procedura este standard, pentru cei care nu sunt instruiți în manevre de resuscitare, apăsările pe piept sunt suficiente pentru a salva viața victimei.