Portocalele, alături de lămâi, sunt cele mai cunoscute citrice de pe mapamond, cele mai cultivate și consumate. Portocalele sunt fructe acidulate, dulci și foarte parfumate, folosite atât în industria alimentară, cât și în industria cosmetică și în medicina naturistă.
Cuprins
- 1 Portocalul, un arbore deloc pretențios
- 2 Numele portocalelor. Ce origine au
- 3 Soiuri de portocale
- 4 Portocalele – calitățile nutritive
- 5 Beneficiile pentru sănătate ale portocalelor
- 6 Cum se folosesc portocalele în bucătărie și în cosmetică
Portocalele sunt deosebit de populare, iar calitățile lor deosebite le recomandă drept fructe sănătoase și utile, cu o valoare nutritivă deosebită, dar și cu certe calități terapeutice.
O singură portocală conține nu mai puţin de 170 de substanţe nutritive şi peste 60 de flavonoide cu efecte antiinflamatoare şi antioxidante. De la acest fruct se folosește totul, și coaja aromată, și pulpa plină de suc.
Cuprins
Portocalul, un arbore deloc pretențios
Portocalul este un arbore fructifer din genul citricelor, originar din India, Vietnam și estul Chinei, adus în Europa de către comercianții arabi încă din vremurile antice.
Portocalul este un arbore de mărime medie, cu o coroană deasă și rotundă, cu flori albe și parfumate și foarte prolific. Este cultivat în zonele calde și în zonele mediteraneene. Statele cu cele mai mari producții de portocale sunt Brazilia, SUA, Mexic, India, Italia, China sau Spania.
În afară de faptul că nu suportă frigul aspru, portocalul este un arbore rezistent, care crește aproape în orice tip de sol dacă are suficientă umiditate și mult soare.
În ultimele secole, portocalii au fost aclimatizați să crească și la ghiveci sau în vase mari de lut, în serele din zonele reci ale Europei. Mai toate curțile regale ale Europei se lăudau cu oranjerii minunate unde creșteau citrice foarte dulci și parfumate.
Numele portocalelor. Ce origine au
Portocalele erau denumite naranga în Antichitate, în vremea perșilor și a vechilor indieni, iar acest nume era derivat de la cuvântul naru care însemna parfum. Încă de atunci, oamenii au îndrăgit portocalele pentru parfumul lor intens.
Din India portocalele au trecut în Arabia unde se numeau naranj și apoi în sudul Franței, numit naurange. În Italia au căpătat numele „arancia”, apoi în engleză și franceză numele lor s-a transformat în orange.
În limba română denumirea portocală a fost împrumutată din limba greacă modernă de la termenul portokálli care amintește de Portugalia (portus calles: țărm unde pot fi trase vasele la adăpost).
Soiuri de portocale
Varietățile de portocale sunt numeroase în întreaga lume și ele se împart după mărime, după culoare și după dulceața fructelor.
Portocalele din grupul Navel sunt cele mai mari, au coaja galbenă sau portocalie, puține semințe și foarte mult suc.
În funcție de culoarea pulpei, portocalele se împart în portocale albe și portocale roșii. Cele din urmă sunt considerate mai sănătoase și mai parfumate.
Deosebit de apreciate sunt și portocalele dulci din gama Sucrenas recomandate pentru consum, pentru suc și dulcețuri.
Descoperă și alte fructe exotice deosebite!
Portocalele – calitățile nutritive
Portocalele conțin vitaminele A și C, fier, calciu și potasiu, având un rol important în dezvoltarea sistemului imunitar al organismului, iar prin antioxidanții componenți reduc efectele îmbătrânirii. Mineralele conținute contribuie la scăderea tensiunii arteriale, reduc riscul de infarct și de accident vascular, ajută la menținerea ritmului cardiac regulat și oferă energie organismului.
Iată principalele substanțe nutritive pe care le conține o portocală de mărime
- 0, 89 g de proteine
- 0, 19 g de grăsime
- 8, 21 g de carbohidrați
- 2, 39 g de fibre
- 9, 29 g de carbohidrați simpli
- 2, 19 g fibră dietetică
- 1, 29 g de acizi organici
- 87 g de apă
- 8,0 g de monozaharide și dizaharide
Pulpa portocalie este extrem de bogată în vitamine:
- 0, 051 mg beta-caroten
- 8, 1 micrograme de vitamina A (ER)
- 0, 043 mg de tiamină (B1)
- 0, 031 mg de riboflavină (B2)
- 0, 29 mg de acid pantotenic (B5)
- 0, 061 mg de piridoxină (B6)
- 5, 12 μg de acid folic (B9)
- 65, 5 mg de acid ascorbic (C)
- 0, 19 mg de vitamina E (TE)
- 1, 1 micrograme de biotină (H)
- 0, 31 mg de echivalent de niacină (PP)
Mineralele esențiale pe care le conține 100 gr de portocale
- 35 mg de calciu (Ca)
- 14, 2 mg de magneziu (Mg)
- 14, 1 mg de sodiu (Na)
- 197, 7 mg de potasiu (K)
- 24 fosfor (P)
- 2, 8 mg de clor (Cl)
- 8, 8 mg de sulf (S)
- 0, 31 mg de fier (Fe)
- 0, 21 mg zinc (Zn)
- 2, 23 mcg de iod (I)
- 68 μg cupru (Cu)
- 0, 031 mg de mangan (Mn)
- 17, 1 μg de fluor (F)
- 182 mcg de bor (B)
- 1, 12 micrograme de cobalt (Co)
Beneficiile pentru sănătate ale portocalelor
Portocalele sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar, consumul lor reduce colesterolul, previne bolile renale, reglează tensiunea, întărește vederea la distanță, energizează organismul și previne îmbătrânirea prematură.
- Stimulează imunitatea și previne virozele, răcelile și infecțiile respiratorii,
- Pectina din coaja albă a portocalelor este benefică pentru digestie, are efect ușor laxativ, combate balonarea și flatulența,
- Sunt recomandate în diete pentru senzația de sațietatea și concentrația mare de vitamine și săruri minerale;
- Pot preveni infecțiile renale precum cistita și calculii renali,
- Ajută activitatea rinichilor și a ficatului
- Ajută activitatea cardiacă și previn depunerile de colesterol pe artere
- Reglează nivelul de zahăr din sânge și sunt recomandate diabeticilor
- Protejează ochii și mențin acuitatea vederii la distanță
- Ajută la reglarea tensiunii arteriale
- Sunt recomandate persoanelor anemice și femeilor cu menstruații abundente
- Stimulează funcțiile cognitive
- Sunt benefice pentru creier
- Conferă energie organismului și combat stările de astenie și oboseală
- Pot preveni cancerul de stomac și cancerul de colon.
Cum se folosesc portocalele în bucătărie și în cosmetică
Aceste fructe se pot consuma sau se pot folosi în bucătărie la diverse preparate cu tot cu coajă, dacă poți cumpăra portocale netratate, din culturi organice.
Coaja de portocale este recomandată pentru:
- Gemuri și dulcețuri
- Sosuri amărui pentru fripturi
- Combinată cu zahăr se folosește în prăjituri
- Coaja poate fi folosită pentru albirea dinților.
Pulpa de portocale:
- Se consumă ca atare, fiind dulce, acidulată și parfumată
- Poate fi folosită la dulcețuri, jeleuri, creme și înghețată
- Poate fi folosită drept garnitură pentru carnea de curcan, carnea de rață și pentru peștele alb și gras
- Poate fi folosită pentru măști de ten datorită efectului antioxidant și regeneerativ.
Sucul de portocale:
- Se consumă ca atare și are efect revigorant și intens hidratant;
- Se folosește la supele din legume dulci
- Se folosește în sosuri dulci, budinci și compoturi.
Ultima modificare ianuarie 27, 2023 1:21 pm