Pofta de sărat, pofta de chipsuri, grisine, covrigei sau apă minerală bogată în sodiu ascunde de obicei carențe de minerale. Dar sunt și cazuri în care poate semnala boli instalate pe ascuns. Iată de ce pofta de sărat reprezintă un semnal de alarmă pentru medici și nutriționiști și nu trebuie neglijată.
Cuprins
Pofta de sărat care apare des și se menține de-a lungul zilei, chiar dacă ai mai ronțăit câte ceva, este un avertisment pe care organismul ți-l transmite. În primul rând, bea apă! De obicei, pofta de sărat apare când ești deshidratată. Bea apă minerală cu înghițituri mici, așteaptă ca organismul să absoarbă mineralele și sodiul din apă și servește o banană.
Pofta de sărat este asociată în primul rând cu o carență de vitamine precum magneziu, sodiu sau calciu. De asemenea, este asociată cu deshidratarea sau cu hipertensiunea. Nu neglija să soliciți un consult medical și analizele recomandate anual, dacă știi că ai adesea probleme cu pofta de sărat.
Cuprins
Pofta de sărat. Cauzele frecvente
Carențele de minerale
În cazul femeilor, după fiecare menstruație se pierd procente importante de minerale din sânge și este nevoie de o dietă bogată în fructe și legume proaspete. Pofta de sărat apare adesea după menstruație și poate semnala un deficit de magneziu, de sodiu, de calciu sau de potasiu.
Cosumă banane și mere, ciuperci, fasole, alune, nuci, iaurturi multe și supe în care fierbi tot felul de legume, să te bucuri de săruri minerale și să te hidratezi corect.
Deshidratarea
Când organismul este deshidratat după efort fizic, după o zi în care ai neglijat să bei suficientă apă sau în care ai stat mult în soare, apare pofta de sărat. Organismul cere sare pentru a pierde cât mai puțină apă. Așa că bea apă minerală, bogată în sodiu și minerale! Bea apa cu înghițituri mici, să se facă treptat absorbția sărurilor minerale.
Hipertensiunea arterială
Este o boală cu o incidență din ce în ce mai crescută și în rândul tinerilor din cauza condițiilor de stres și a dietelor prea bogate în grăsimi și zahăr. Hipertensiunea arterială este un dușman ascuns la inimii care poate avea consecințe grave, dacă nu este depistată și tratată la timp.
Hidratarea este foarte importantă în acest caz, însoțită de un regim alimentar cât mai sănătos și echilibrat, cu un aport mai mare de săruri minerale și lichide.
Diabetul
Pofta de sărat apare uneori și pe fondul unui diabet care s-a instalat de curând și nu a fost depistat. Dacă pofta de a mânca ceva sărat este însoțită de oboseala accentuată și de alte simptome neplăcute, nu sta deloc pe gânduri. Mergi imediat la medicul de familie pentru o consultație și pentru analize amănunțite.
Lipsa de calciu
Unele studii au demonstrat că pofta de a consuma mai des alimente sărate are legătură cu scăderea nivelului de săruri de calciu din organism. O dietă săracă în brânzeturi și iaurturi poate duce la o carență severă de calciu, care este important mai ales în cazul femeilor trecute de 40 sau 45 de ani.
Află și de ce apare pofta de dulce
Câtă sare se recomandă în fiecare zi
Organismul nostru funcționează cu peste 60% apă, iar sarea reprezintă cel mai important electrolit care ajută la buna funcționare a tururor proceselor vitale. Dacă ne putem lipsi adesea de zahăr, de sare nu ne putem lipsi prea mult!
În fiecare zi, un adult sănătos poate consuma cel mult 5 g de sare sau aproximativ o linguriță, după recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Cea mai mare cantitate de sare o luăm oricum din diverse alimente procesate, din hrana pe care o gătim acasă, din apă, pâine, lapte, carne, din diverse legume bogate în săruri. În mod normal, nu trebuie să adăugăm prea multă sare atunci când mâncăm, dar trebuie să mâncăm echilibrat și să ne hidratăm corect pentru a preveni carențele de minerale.
În cazul copiilor și al vârstnicilor, consumul de sare trebuie să fie redus, de cel mult 1 sau 2 g pe zi. Rinichii celor mici nu au capacitatea de a procesa cantitatea de sare de care are nevoie un adult.
La ce te expui dacă mănânci prea multă sare
În România, consumul de sare în cazul adulților este ridicat și suntem pe primele locuri în Europa în ceea ce privește bolile cardiovasculare, renale și hepatice. La noi, alimentele sărate predomină în alimentație și se consumă poate chiar și 15 g de sare pe zi.
Mezelurile, pâinea, sosurile, pizza, gustările de tot felul, patiseria, inclusiv sucurile și dulciurile conțin multă sare. De aceea, este recomandat să verificăm etichetele și să încercăm să reducem consumul de alimente procesate.
Când gătești acasă, folosește sare de mare în timp ce alimentele fierb pe foc, nu mai adăuga sare în mâncare la final. Renunță la ronțăielile sărate, dacă le poți ușor înlocui cu legume crocante preucm morcovii și țelina sau cu niște porții sănătoase de fructe.
Excesul de sare poate duce la:
- Hipertensiune
- Boli cardiovasculare
- Boli renale
- Eliminarea calciului
- Osteoporoză
- Creșterea în greutate
Pofta de sărat. Cum poți să înlocuiești sarea
Caută în comerț sare cu conținut scăzut de sodiu și folosește-o mai des la salate sau când gătești.
Stropește friptura cu zeamă de lămâie și îți va da gustul de sărat care îți place.
Folosește lămâie, piper alb și paprika pentru a înlocui sarea când gătești.
Pune borș în ciorbe, dar nu mai adăuga deloc sare. Gustul sărat al borșului care deja conține sare este suficient să facă ciorba bună.
Cimbrul, ceapa, usturoiul și oțetul compensează și ele pofta de sărat atunci când vrei să îți pregătești o gustare mai condimentată.
Ultima modificare ianuarie 23, 2023 12:56 pm