Home > Sănătate > Boli şi tratamente > Plănuiești o vacanță la plajă de sărbători? Recomandarea dermatologilor:„Greșelile se decontează pe pielea noastră”
Plănuiești o vacanță la plajă de sărbători? Recomandarea dermatologilor:„Greșelile se decontează pe pielea noastră”
Dorul de vară e mai ușor de suportat dacă mergi în vacanță într-o țară caldă, fix în mijlocul iernii. Ce poate fi mai plăcut decât să fugi de la 0 grade la +25, de la zăpadă la plajă? Trebuie să ai grijă, însă: să te expui brusc la soare fără pregătire și protecție poate fi foarte periculos pentru pielea ta.
Sfaturile privind expunerea treptată la soare și aplicarea constantă de creme cu factor de protecție ridicat sunt mai ușor de respectat la început de vară, când știi că ai în față un întreg sezon să te bronzezi. Și mai greu de urmat când știi că ai la dispoziție doar câteva zile de plajă, după care revii la frig și zăpadă.
Dar să sari etape în pregătirea pielii pentru soare sau să omiți recomandările dermatologilor privind protecția te pot costa scump. Statisticile arată o creștere a numărului de cazuri de cancer de piele la nivel global.
„Poate ne gândim că nu e mare lucru dacă stăm ceva mai mult la plajă câteva zile și dacă se înroșește un pic pielea, însă asta se adaugă la fiecare pas pe care l-am făcut în timp – că ne-am expus la soare o oră în plus față de cât e recomandat sau am aplicat o cremă cu protecție mai scăzută decât ar fi trebuit. Greșelile se adună și se decontează pe pielea noastră, arsurile repetate duc la pătarea pielii și creează premisele apariției cancerului de piele”, atrage atenția Dr. Iuliana Bușilă, medic specialist dermatovenerolog, pentru Unica.ro.
Cum e corect să procedăm? Respectând absolut toate recomandările dermatologilor înainte de expunerea la soare și luând toate măsurile de protecție, fără să omitem vreuna.
În primul rând, ce punem în bagaj:
Cremă cu factor de protecție ridicat.
Un produs de protecție pentru buze.
Ochelari de soare.
Cremă calmantă, restructurantă, de aplicat după plajă.
Haine ușoare, din fibre naturale, care să protejeze pielea de soare în timpul plimbărilor.
Pălărie de soare/șapcă.
Apoi, odată ajunși la destinație:
Evităm expunerea la soare și plimbările în timpul orelor de vârf, 10.00 – 16.00.
Începem cu 30 de minute de plajă și creștem treptat timpul în fiecare zi.
Crema cu factor de protecție trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de a ieșit la plajă și reaplicată la fiecare două ore (în zilele cu expunere prelungită) sau după fiecare baie în mare.
Aplicăm cremă de fotoprotecție și când ieșim la plimbare, nu doar la plajă, și chiar dacă purtăm bluze cu mâneci lungi și pantaloni sau rochii lungi.
Nu uităm de protecția buzelor, care sunt foarte sensibile, și a ochilor – pot apărea leziuni oculare din cauza expunerii la soare, așadar, purtarea ochelarilor de soare este foarte importantă.
După plajă, pielea trebuie hidratată și este indicată folosirea unei creme calmante și restructurante.
Când mergem la medic
„Sfatul meu este să mergeți la o consultație dermatologică înaintea acestei vacanțe exotice și la un control la întoarcere. Înainte pentru ca medicul să recomande cea mai bună protecție, în funcție de tipul de piele și să vadă dacă există alunițe problematice, iar la întoarcere pentru evaluarea alunițelor și a daunelor produse de soare asupra pielii.
Mai ales în ultimii ani, de când s-au înmulțit cazurile de cancer de piele, aceste vizite la dermatolog s-au dovedit de multe ori salvatoare. Cancerul de piele nu doare și mulți nu recunosc semnele, însă ochiul unui specialist poate observa modificările specifice și vă poate salva viața”, explică Dr. Iuliana Bușilă, medic specialist dermatovenerolog.