Reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) susțin că 82% dintre antibiotice nu mai fac față bacteriilor.
„Antibioticele sunt călcâiul lui Ahile pentru asistenţa medicală universală şi pentru siguranţa noastră sanitară. Ocaziile care se prezintă în lumina pandemiei de COVID-19 trebuie să fie fructificate pentru a sublinia nevoia unei investiţii durabile (în cercetare, n.r.) în producţia de noi antibiotice eficace”, a declarat Haileyesus Getahun, coordonator OMS pentru divizia de studiere a rezistenţei antibacteriene, potrivit Agerpres.
Specialiștii în sănătate spun că utilizarea abuzivă a antibioticelor, în creșterea animalelor sau în diverse tratamente pentru oameni, a dus la creșterea rezistenței bacteriilor. Soluția ar fi crearea unor noi antibiotice, dar grupurile farmaceutice sunt reticiente cu privire la alocalarea sumelor mari de bani într-un sector considerat “prea puțin rentabil”.
Cele mai multe dintre antibioticele care au fost lansate pe piaţă fac parte din clasele de medicamente descoperite înainte de anii 1980. Potrivit reprezentanților OMS, niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în prezent în etapa de dezvoltare nu asigură combaterea eficientă a celor mai periculoase bacterii aflate în circulaţie, la nivel global.