Mandarinele satsuma – proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă

.

Satsuma sunt o varietate foarte dulce de mandarine, originare din Japonia. Fructele satsuma sunt foarte apreciate de cunoscători pentru sucul lor dulce și aromat și pentru pulpa moale, fără sâmburi.

Satsuma sunt adesea confundate cu mandarinele, deși ele reprezintă un hibrid natural între mandarine și pomelo. Originea acestor fructe este regiunea Satsuma din Japonia unde au fost descoperite inițial în urmă cu 700 de ani. De atunci, satsuma au început să fie cultivate în toate zonele calde ale Japoniei, dar și în zonele foarte calde ale Americii, așa cum este Florida.

Cum arată satsuma, cele mai dulci mandarine

Fructele satsuma sunt înrudite cu mandarinele și clementinele. Ele au o coajă destul de subțire, de o culoare portocaliu deschis, sunt rotunde și ușor aplatizate.

Satsuma au o mărime medie cuprinsă între mandarine și portocale. De cele mai multe ori sunt comercializate în America sau Europa sub numele de mandarine fără sâmburi sau mandarine dulci.

Cu toate acestea, foarte rar găsim satsuma în supermarketurile din Europa, deoarece coaja lor este subțire, foarte delicată și nu rezistă prea bine la transport pe distanțe lungi. Sunt fructe foarte suculente și moi care se strică în câteva zile, spre deosebire de portocale sau mandarine care rezistă la raft câteva săptămâni.

Diferența dintre portocale, mandarine, clementine și satsuma

Iată pe scurt câteva particularități ale acestor critice și cum le poți deosebi între ele.

Portocalele: mari, rotunde, portocalii, a doua mărime după grepfruit. Au coaja groasă, rezistentă, cu pori vizibili și se curăță mai greu.

Mandarinele: sunt mai mici decât portocalele, au coaja mai subțire, au formă rotundă, ușor aplatizată. Coaja lor se curăță foarte ușor. Cele mai multe mandarine au mulți sâmburi. Sunt mai dulci decât portocalele și mai zemoase.

Clementinele: sunt cele mai mici din familia portocalelor, au o pulpă zemoasă, nu au aproape deloc sâmburi și au coaja portocaliu aprins, moale și foarte ușor de curățat. Clementinele au formă rotundă, dar sunt puternic aplatizate.

Satsuma: sunt cele mai dulci mandarine, ca mărime sunt aproape cât mandarinele, au culoarea portocaliu deschis, sunt rotunde și ușor aplatizate. Nu au deloc sâmburi, sunt foarte zemoase și au o aciditate medie. Sunt cele mai ușor de curățat, dar au o coajă subțire, delicată și se strică repede dacă nu sunt depozitate la frigider.

Ce gust au mandarinele satsuma

Dintre toate citricele înrudite cu portocalele și mandarinele, satsuma sunt considerate cele mai dulci.

Pulpa lor galben-portocalie este foarte suculentă și nu au deloc sâmburi, ceea ce le face foarte apreciate în Japonia și America. Dar mult mai apreciate sunt pentru gustul lor dulce și aciditatea moderată.

Aceste fructe aromate și dulci sunt recomandate și copiilor de la vârste mici, dar și persoanelor care au probleme cu stomacul, având o aciditate mult mai scăzută decât portocalele.

Cum se folosesc fructele satsuma

Ca multe alte mandarine, și satsuma sunt consumate în mod natural, fiind foarte sănătoase, bogate în vitamina C, vitamina A, betacaroten, flavonoizi, carotenoizi și antiozidanți benefici pentru sistemul imunitar.

Satsuma sunt folosite în salatele de fructe, alături de fructe puțin mai acre precum portocalele. Se folosesc în diverse prăjituri și preparate dulci, iar sucul lor este adesea folosit pentru limonade dulci și cocktail-uri.

Coaja de satsuma poate fi răzuită și amestecată cu miere. Se poate consuma în acest fel drept un desert aromat, pentru că este mult mai dulce și parfumată decât coaja de portocale.

Din coaja de satsuma se obțin și uleiuri esențiale parfumate pentru industria cosmeticelor.

În Japonia, satsuma sunt transformate în compot și sunt consumate adesea de copii în acest fel.

Satsuma – valorile nutritive și beneficiile pentru sănătate

Spre deosebire de mandarine sau portocale, studiile au demonstrat că aceste fructe sunt mai bogate în carotenoizi, care se mai găsesc și în cartofii dulci, morcovi sau dovleac. Aceste substanțe nutritive sunt foarte importante pentru protecția organismului, pentru sănătatea ochilor și acuitatea vederii, pentru sănătatea și tinerețea pielii, dar și pentru creier.

Consumul de satsuma este benefic pentru organism, menține tenul și pielea tinere, elastice și bine hidratate și stimulează imunitatea.

Aceste fructe conțin o concentrație mai mare de glucide decât portocalele și sunt recomandate pentru refacere și energie după efort fizic. Ele conferă un tonus deosebit organismului și îl ajută să se apere mai bine de agenții patogeni.

Datorită faptului că sucul de satsuma este mai puțin acid, sunt fructe bune pentru digestie și pentru hidratare intensă pe timp de vară.

Datorită concentrației mari de vitamina C și antioxidanți, satsuma sunt recomandate pentru o dietă sănătoasă și pot preveni apariția unor forme de cancer de stomac. Fiind foarte suculente, ele hidratează bine organismul și mențin funcția normală a rinichilor și vezicii urinare.

Iată ce conține o porție de 100 gr de pulpă de satsuma

  • Apă: 100 gr
  • Calorii: 64 gr
  • Carbohidrați: 16 gr
  • Fibre: 2 gr
  • Proteine: 1 gr
  • Vitamina C: 36% din necesarul zilnic

Fructele satsuma mai conțin săruri de magneziu, fier și calciu, vitamina A, vitaminele din grupul B, în special tiamina și riboflavina, importante pentru sănătatea și buna funcționare a rinichilor, ficatului și a inimii.

Ultima modificare ianuarie 27, 2023 1:18 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale