Care este legătura dintre aspectul unghiilor şi sănătatea organismului

.

Aspectul unghiilor bine îngrijit și întreținut este o adevărată carte de vizită. El trădează multe despre stilul tău de viață, despre meseria sau personalitatea ta și, nu în ultimul rând, aspectul unghiilor este legat de sănătate!

Aspectul unghiilor, pornind de la culoarea lor până la formă, striații și semne particulare a fost încă din Antichitate legat de starea de sănătate a organismului. Unghiile nu sunt doar simple protecții pentru vârful degetelor, ci indicatori ai sănătății, ai stării tale de bine și ai stilului tău de viață.

O unghie sănătoasă, curată și îngrijită vorbește despre o persoană atentă cu sănătatea și cu imaginea ei. Dar unghiile îngălbenite, strâmbe sau pline de pete trădează carențe minerale, o dietă deficitară și chiar probleme mult mai grave de sănătate.

Ce sunt unghiile și cum se formează

Unghiile sunt anexe naturale ale pielii și sunt structuri foarte rezistente din cheratină, care apară vârful degetelor. Datorită unghiilor, degetele sunt mai puternice și tot datorită unghiilor suntem capabili să realizăm anumite mișcări și activități minuțioase.

Din punct de vedere biologic, unghiile sunt formațiuni epidermice vizibile care prezintă o cheratinizare intensă. La suprafață, unghia este formată din lama unghială și cuticulă. Sub lama unghială se află vase sangvine și nervi, iar la baza unghiei se află matricea din care se dezvoltă unghia.

Matricea unghială conține mai multe straturi de celule care produc o proteină specială numită cheratină. Când celulele produc cantitatea maximă de cheratină, ele se întăresc și mor. Treptat, celulele înaintează la suprafața unghiei fiind împinse de noile celule din matrice. Astfel se formează lama unghială. Unghiile cresc în permanență, cele de la picioare cu circa 1,5 mm pe lună, iar cele de la mâini, de două ori mai rapid.

Care este aspectul natural al unghiilor

O unghie sănătoasă are o culoare de un roz translucid, o suprafață netedă, o bază albă şi marginea liberă netedă și curată. Orice modificare care apare în aspectul unghiilor sau orice pată subunghială, orice excrescenţă periunghială ar trebui să pună semne de întrebare și să fie examinate de un medic dermatolog.

Conform unor statistici realizate la nivel european, unul din 10 adulţi are unghiile deteriorate, încrețite, îngălbenite sau pătate. De cele mai multe ori este vorba de acțiunea substanțelor nocive cu care luăm contact, de la diverse chimicale pe care le folosim în meseria noastră, la detergenți, săpunurile sau cremele nepotrivite pe care le folosim acasă. În alte situații, bacteriile și ciupercile afectează unghiile în profunzime, dar și carențele de minerale (calciu sau fier).

Aspectul unghiilor – ce factori trebuie să examinezi

Culoarea – orice schimbare de culoare este ușor de sesizat și este un semnal de alarmă. Dacă unghiile tale se îngălbenesc, se înroșesc sau, din contră, devin prea albe trebuie să fii atentă la aceste modificări și să consulți un medic dermatolog.

Marginea liberă – dacă marginea unghiilor începe să se rupă din ce în ce mai des, unghiile tale devin fragile, iar acest lucru poate avea câteva cauze concrete: carențele de minerale și probleme de sănătate nebănuite.

Striațiile și dungile – unghiile care capătă un aspect ondulat, încrețit, cu striații care se simt la atingere, sunt unghii care suferă. Cauza este legată de unele boli și de o dietă deficitară.

Forma unghiilor – este și ea un factor important care te avertizează că există deja probleme destul de avansate legate de articulații și sistemul osos.

Ce trădează culoarea unghiilor despre sănătatea ta

Care este legătura dintre aspectul unghiilor şi sănătatea organismului

Culoarea unghiilor poate semnala prezența anumitor probleme medicale pe care nici nu le conștientizezi. De la anemie, până la cancer, unghiile spun multe despre afecțiunile pe care le ai.

Culoarea gri – albăstruie – tenta albăstruie a unghiilor trebuie să-ţi dea de gândit. Aceasta este semn de boli pulmonare sau al unor tulburări de circulaţie a sângelui. Nuanţa cenuşie sugerează boli precum artrita, edemul, glaucomul sau emfizemul.

Culoarea verzuie – se pare că o tentă verzuie a unghiilor este asociată cu alergiile, infecţiile bacteriene sau cu emfizemul sever.

Culoarea galbenă – anunţă dereglări ale sistemului limfatic, diabet, boli de ficat sau respiratorii. Sunt și cazuri, mai rare, în care nuanța gălbuie a unghiilor a fost depistată la pacienții cu limfom Hodgkin, care este un tip de cancer al sistemului limfatic.

Culoarea roşie – poate anunţa un atac de cord, hemoragie cerebrală sau hipertensiune. Dungile roșiatice au fost asociate cu inflamaţia ţesutului inimii.

Culoarea albă opacă – în cazul în care una sau mai multe unghii capătă o culoare albă opacă, trebuie să știi că acest lucru este legat de disfuncții ale ficatului.

Decolorarea – există și situații în care unghiile se decolorează, arată tot mai nesănătos și foarte palide. În acest caz se pare că de vină este o anemie severă pentru care ai nevoie de tratament imediat. Alteori, paloarea unghiilor este indusă de hepatită sau de tulburări ale circulației periferice. Ea este mai des întâlnită la persoanele care au mai tot timpul mâinile și picioarele reci.

Ce ascund petele și dungile colorate de pe unghii

Unghiile sănătoase și curate nu trebuie să aibă nici pete, nici dungi colorate. Aspectul unghiilor sănătoase este unul uniform, cu o nuanță rozalie pe toată suprafața unghiei și cu o culoare albă și curată la marginea liberă a unghiei. În cazul în care încep să apară diverse pete sau dungi colorate pe unghii, ar trebuie să consulți un medic dermatolog sau să repeți analizele medicale de sânge pentru a vedea cum stai cu ficatul și cu rinichii, cu aportul de vitamine și minerale.

Petele albe – aceste pete mici care apar uneori pe unghii începând de la baza lor spre vârf arată o carență de minerale, de obicei de calciu și de zinc. Uneori, petele albe apar din cauza instrumentelor folosite pentru manichiură, dacă sunt prea ascuțite și rănesc unghiile. Sunt și cazuri în care petele albe apar din cauza unor medicamente luate pe termen lung.

Petele galbene – apar în general la pacienții cu boli pulmonare și limfedem sau când se instalează insuficiența renală sau hepatică. Apariția petelor galbene este destul de gravă și trebuie să mergi la un consult medical de urgență.

Petele negre sau maronii – apar în urma unor lovituri puternice care determină sângerări sub patul unghial. Acestea se retrag singure în timp, iar unghia va arăta sănătoasă și curată după aproximativ 2 luni.

Dungile maronii sau roșii – arată uneori că organismul poate fi afectat de un cancer. Dungile maronii care apar fără să te lovești și fără să folosești substanțe toxice sunt un semnal foarte grav. Nu lăsa timpul să treacă fără să ajungi la un consult medical, dacă observi că au apărut din senin dungi maronii sau roșiatice pe o unghie sau pe mai multe unghii.

Jumătate din unghie se albește – și acesta este un fenomen îngrijorător. Nu este deloc natural ca jumătate din unghie să devină albă și opacă, în timp ce vârful pare sănătos. În acest caz, se pare că este vorba de o disfuncție renală și sunt necesare investigații legate de rinichi și aparatul urinar.

Modificări de formă și textură

Care este legătura dintre aspectul unghiilor şi sănătatea organismului

Textura este un alt factor important pentru aspectul unghiilor pe care nu trebuie să îl neglijezi. Dacă unghiile tale par mai bombate, strâmbe sau ondulate, aceste modificări sunt legate de probleme serioase de sănătate.

Unghiile ondulate – sunt acele unghii pe care apar niște dungi orizontale ca niște valuri. Acest lucru apare, dacă traumatizezi unghiile atunci când împingi în mod repetat cuticulele cu un instrument dur. Dar unghiile ondulate mai apar și după o infecție severă sau când te confrunți cu inflamații și boli sistemice dificile.

Striațiile – acele dungi fine, verticale, care apar pe toată suprafața unghiilor arată că ai un sistem imunitar slăbit, că ai o carență de fier care trebuie remediată sau că suferi de boli ale tiroidei poate fără să știi.

Unghiile bombate – apar de obicei la persoane care suferă de reumatism, de artrită reumatoidă și de inflamații dureroase ale articulațiilor.

Unghiile concave – sunt cazuri în care unghiile se deformează spre interior, ca și cum ar avea mici denivelări sau adâncituri. În acest caz, se pare că de vină este o dietă săracă în vitamine și fier, dar și artrita sau psoriazisul.

Unghiile ridicate – în situația în care unghia începe să se ridice pe măsură ce crește, de vină pot fi infecțiile fungice (ciuperca unghiei – care apare mai des la unghiile de la picioare) sau disfuncții ale tiroidei.

Unghiile casante

Unghiile care se rup sau se exfoliază extrem de ușor sunt cauzate de o dietă săracă în nutrienți esențiali precum vitaminele din grupul B, vitamina C, fierul, zincul și magneziul.

Unghiile casante mai pot fi cauzate și de chimicalele, săpunurile sau produsele de curățenie pe care le folosești frecvent. În acest caz, este necesar să porți mănuși și să îți îngrijești mâinile și unghiile cu produse de calitate, cu lăptișor de matcă și creme naturale din plante.  

Piele înroșită în jurul unghiei

Prezența cuticulei nu este întâmplătoare. Această teacă fină care protejează marginea unghiilor are un rol important și ține la distanță ciupercile, bacteriile și microbii periculoși. Când îți faci manichiura, evită să tai cuticulele pentru a preveni tot felul de infecții. Este suficient să apeși ușor cuticula spre interior cu un bețișor moale din lemn care are capătul rotunjit. Astfel, aspectul unghiilor va rămâne unul natural, iar unghiile vor fi sănătoase și îngrijite.

foto: Profimedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton