Lămâile vor fi mereu în topul citricelor iubite de consumatori, oricât ar fi de acre. Parfumul lor intens și revigorant, pulpa plină de suc și concentrația mare de vitamina C au transformat lămâile în fructe vedetă folosite în alimentație, în medicină și în cosmetică deopotrivă.
Cuprins
- 1 Lămâiul – origine, istorie și soiuri
- 2 Lămâile – valori nutriționale
- 3 Lămâia – cum arată și ce gust are
- 4 Marile beneficii pentru sănătate ale lămâilor
- 5 Cum se folosesc lămâile în bucătărie
- 6 Cum se folosesc lămâile în scop curativ și cosmetic
- 7 Lămâile și produsele de curățenie
În zonele calde ale lumii sunt cultivate peste 50 de soiuri de citrice, dar lămâile și portocalele vor rămâne mereu în top datorită gustului, parfumului și calităților nutritive.
Consumate în mod deosebit pentru sucul lor acru și bun, folosite în salate, supe, limonade, ceaiuri, dressing-uri și tot felul de preparate dulci și sărate, lămâile au devenit nelipsite din frigiderele noastre. Multe românce au mereu două – trei lămâi în frigider, chiar dacă nu au mere, banane sau alte fructe în casă.
Lămâia este apreciată în bucătărie și este folosită adesea și pe post de medicament naturist. Nicio răceală nu trece, până nu bei ceaiuri cu lămâie, nicio durere de cap sau de stomac nu trece mai ușor până nu bei o limonadă proaspătă.
Cuprins
Lămâiul – origine, istorie și soiuri
Citrus limon este originar din Asia, din zonele umede și calde ale Chinei, Indoneziei, Japoniei și Indiei. Unele studii susțin că lămâiul este un hibrid spontan între portocalul acru și lămâiul sălbatic și că ar fi apărut prima dată în India.
În vremurile vechi, fructele lui foarte acre erau folosite drept medicament și antidot împotriva otrăvurilor, durerilor de stomac, durerilor de cap și totodată pentru revigorarea organismului.
În Europa, lămâiul a fost adus la început în Italia încă din Antichitate. În primele secole înainte de Hristos, se cultivau lămâi în Roma antică, dar cultura și folosirea lui intensivă încep după secolul al XV-lea.
Din Italia s-a răspândit în toate zonele calde și pe coasta Mediteranei, iar azi lămâiul la ghiveci poate fi crescut și în vârf de munte, în România.
Sunt cunoscute și cultivate în întreaga lume cel puțin 15 soiuri de lămâi populare, unele dintre ele cu coaja mai subțire și pulpa zemoasă, altele cu coaja mai groasă și ondulată, altele cu o pulpă ușor amăruie, altele cu miezul mai alb sau mai galben… au fost obținuți tot felul de hibrizi productivi din dorința de a se cultiva lămâi mai suculente și mai acidulate.
Florile de lămâi sunt albe și foarte parfumate, iar pomii pot avea în același timp flori și fructe verzi sau fructe coapte. Cele mai multe soiuri de lămâi se coc începând din luna noiembrie până în luna martie. Cei mai mari producători de lămâi sunt India, Mexic, Argentina, China și Brazilia.
Lămâile – valori nutriționale
Aceste citrice galbene și parfumate sunt deosebit de apreciate pentru concentrația mare de vitamina C și de potasiu.
Iată ce conține o porție de 100 g de pulpă de lămâie
- 24 calorii
- 8 grame de carbohidrați
- 0,9 grame de proteine
- 0,3 grame de grăsime
- 2,4 grame de fibre alimentare
- 44,5 miligrame de vitamina C (74% din Doza Zilnică Recomandată)
- 116 miligrame de potasiu (3% din DZR)
- 0,5 miligrame de fier (3% din DZR)
- 0,1 miligrame de vitamina B6 (3% din DZR)
Mai mult, lămâia conține și o cantitate mică de tiamină, acid folic, acid pantotenic, calciu, magneziu și cupru.
Lămâia – cum arată și ce gust are
Deosebit de populare, lămâile sunt binecunoscute în întreaga lume. În general, sunt fructe ovoidale, ușor alungite, cu o coajă galbenă și groasă și o pulpă foarte suculentă.
Există și soiuri de lămâi cu o coajă mai albă sau mai portocalie și mai netedă, dar și soiuri de lămâi cu coaja verde, așa cum sunt limetele.
Lămâile sunt consumate pentru gustul lor deosebit de acru, deși fructe de yuzu sunt mult mai acre, însă nu sunt atât de suculente precum lămâile și sunt mai puțin cunoscute în Europa.
Marile beneficii pentru sănătate ale lămâilor
Bogată în vitamina C, antioxidanți, betacaroten și potasiu, lămâia este un fruct hrănitor, sănătos și foarte valoros. Din cele mai vechi timpuri a fost folosit drept aliment și medicament deopotrivă. Iar știința de azi a demonstrat că lămâile pot preveni procesul oxidativ accelerat al țesuturilor și organelor, pot preveni apariția unor forme grave de cancer, pot stimula imunitatea și apărarea organismului precum și procesele cognitive.
Iată câteva dintre cele mai importante proprietăți curative pe care le are lămâia:
- Stimulează imunitatea și previne virozele, răcelile și infecțiile respiratorii,
- Pectina din coaja albă este benefică pentru digestie, are efect ușor laxativ, combate balonarea și flatulența,
- Este bună în diete deoarece accelerează metabolismul și arderea grăsimilor;
- Ajută activitatea rinichilor și a ficatului
- Ajută activitatea cardiacă și previne depunerile de colesterol pe artere
- Reglează nivelul de zahăr din sânge și este recomandată diabeticilor
- Protejează ochii și menține acuitatea vederii la distanță
- Ajută la reglarea tensiunii arteriale
- este recomandată persoanelor anemice și femeilor cu menstruații abundente, deoarece vitamina C ajută la absorbția fierului și crește producția de celule roșii din sânge,
- Stimulează funcțiile cognitive
- Conferă energie organismului și combate stările de astenie și oboseală
- Poate preveni cancerul de stomac, cancerul de colon, cancerul de gât și cancerul de sân.
- Are efect antiinflamator și întârzie apariția artritei și a reumatismului
- Licopenul din lămâi are efect antitumoral și ajută inima să se mențină sănătoasă.
Cum se folosesc lămâile în bucătărie
Sucul acru de lămâie este folosit îndeosebi pentru limonade, ceaiuri și tot felul de băuturi răcoritoate, bogate în vitamina C. De asemenea, este folosit pentru marinate deoarece frăgezește carnea și elimină mirosurile grele din carnea de miel sau de pește.
Sucul și pulpa de lămâie sunt folosite în tot felul de garnituri pentru legume și fripturi, în sosuri acre și picante, dar și în plăcinte, tarte, fursecuri, blaturi și creme de prăjituri pentru parfumul lor bogat.
Coaja de lămâie rasă se folosește cu zahăr sau cu miere pentru parfumul ei deosebit în tot felul de preparate dulci, dar și în sosuri, orez sau garnituri.
Sucul de lămâie mai este folosit și drept conservant în compoturi, dulcețuri, murături sau pentru păstrarea fructelor feliate câteva zile înainte de servire. Sucul de lămâie păstrează culoarea frumoasă și aspectul proaspăt al fructelor când este adăugat în salate.
Sucul de lămâie poate înlocui sarea și este recomandat persoanelor care nu au voie să mănânce sărat, și poate înlocui oțetul din vin.
Cum se folosesc lămâile în scop curativ și cosmetic
Sucul sau ceaiul de lămâie este de real ajutor în caz de inflamații, răceli, gripe și afecțiuni ale căilor respiratorii.
Sucul proaspăt este un adevărat tratament pentru ten, albește, catifelează, netezește, previne ridurile premature și menține pielea elastică. Se folosește adesea în măștile pentru ten pe bază de fructe. De asemenea, este foarte bun pentru albirea unghiilor și pentru tratamentul petelor pigmentare de pe mâini.
Lămâia este excelentă în caz de deshidratare la plajă sau în zilele toride și previne durerile de cap, amețelile și insolația.
Uleiul esențial de lămâie are efecte tonice și revigorante și este folosit în aromoterapie, alungă stresul și te ajută să te odihnești mai bine.
Lămâile și produsele de curățenie
Tot mai mulți consumatori preferă produsele de curățenie, dezinfectare și albire pe bază de ulei esențial de lămâie. Acesta dă un parfum plăcut încăperilor, dar este bun împotriva petelor, depunerilor de grăsime și mizeriei.
Lămâia este un bun dezinfectant, dizolvant, degresant și odorizant. O poți folosi în diverse soluții de curățenie pe care le poți face singură cu apă, detergent de vase și uleiuri esențiale floare, pentru mai mult parfum.
Ultima modificare ianuarie 27, 2023 1:20 pm