Căștile audio pot afecta auzul, iar acesta nu este doar un mit. Mulți tineri folosesc căștile audio timp îndelungat, ba chiar adorm cu ele în urechi ascultând muzică. Dar urechile au de suferit și acuitatea auzului scade simțitor de la un an la altul.
Cuprins
- 1 Ce căști audio sunt recomandate copiilor
- 2 Volumul recomandat la căști în cazul copiilor
- 3 Volumul recomandat la căști în cazul tinerilor și adulților
- 4 Ce se întâmplă în ureche când sunetul căștilor este prea ridicat
- 5 Ce riscuri presupune folosirea căștilor audio timp îndelungat
- 6 Ce căști audio sunt recomandate pentru folosire frecventă
Căștile audio au devenit aproape indispensabile în zilele noastre, sub diverse forme, cu fir sau fără fir, tot mai moderne și mai bine concepute pe forma urechilor. Cu toate acestea, cine folosește căștile audio timp îndelungat se expune unor riscuri și își poate pierde auzul fin. Iar acesta nu este cel mai mare risc pe care și-l asumă. Odată cu slăbirea auzului va fi profund afectat simțul echilibrului.
Copiii de la vârste mici încep să folosească telefoane și tablete și totodată căști audio pentru a asculta muzică, jocuri sau desene animate. Adolescenții, tinerii, adulții, fiecare dintre noi folosim diverse căști mai ales pentru telefon sau laptop. Indiferent de vârstă, căștile presupun anumite riscuri pentru sănătate. De aceea este bine să știm ce fel de căști să alegem, la ce volum să le setăm și cum să le folosim corect pentru a ne proteja auzul.
Cuprins
- 1 Ce căști audio sunt recomandate copiilor
- 2 Volumul recomandat la căști în cazul copiilor
- 3 Volumul recomandat la căști în cazul tinerilor și adulților
- 4 Ce se întâmplă în ureche când sunetul căștilor este prea ridicat
- 5 Ce riscuri presupune folosirea căștilor audio timp îndelungat
- 6 Ce căști audio sunt recomandate pentru folosire frecventă
Ce căști audio sunt recomandate copiilor
Copiii sunt tentați de orice gadget pe care îl văd la frații mai mari sau la părinți. Căștile audio sunt o jucărie interesantă, pe care încep să o folosească odată cu telefonul mobil sau cu tableta. Dar, de cele mai multe ori, copiii folosesc cele mai nepotrivite căști și anume modelele subțiri și fine pe care le iau de la părinți și care pătrund adânc în pavilionul urechii.
Corect ar fi ca cei mici să primească modele de căști care acoperă integral urechea și care sunt căptușite cu un burete mai gros la exterior. Este foarte important ca cei mici, până la vârsta de 15 – 16 ani, să asculte muzică la căști rotunde și mari, care acoperă urechea.
Volumul recomandat la căști în cazul copiilor
Părinții trebuie să își educe copiii să folosească moderat căștile, numai dacă sunt absolut necesare și doar o perioadă de timp foarte scurtă.
În ceea ce privește volumul căștilor, acesta trebuie să fie cât mai mic. Copiii au un auz foarte bun și nu au nevoie să dea volumul mai tare, deși ei sunt tentați să asculte muzica sau desenele animate la un volum ridicat.
Medicii recomandă un volum maxim de 60 de decibeli pentru copii sau cea mai mică treaptă și câte o perioadă de 30 de minute cu pauză, nu mai mult de 2 ore pe zi.
Părinții trebuie să fie conștienți de faptul că volumul foarte ridicat în căști sensibilizează urechile, scade acuitatea auditivă în timp și poate afecta inclusiv simțul echilibrului, deoarece anumite structuri foarte fine din urechea internă contribuie la menținerea echilibrului fizic.
Volumul recomandat la căști în cazul tinerilor și adulților
Pentru sănătatea urechilor tale, este recomandat ca intensitatea sunetelor din căștile audio să fie de 70 de decibeli sau mai mică. Nu asculta niciodată muzică la volumul maxim!
Căștile sunt reglate din fabrică la un volum maxim de aproximativ 105 până la 110 dB, adică mult peste pragul care produce deteriorarea ireversibilă a auzului, după cum atrag atenția și cercetătorii de la Harvard. Expunerea la o astfel de intensitate a sunetelor poate provoca leziuni ale urechii în numai 5 minute.
Leziuni ale urechii pot apărea și la o expunere mai mare de două ore, la niveluri de sunet ce depășesc 85 dB, respectiv echivalentul zgomotului unei mașini de tuns iarba.
Ce se întâmplă în ureche când sunetul căștilor este prea ridicat
Când suntem tentați să ascultăm muzică în căști la un volum foarte ridicat sau chiar la maximum, pentru o perioadă de 5 – 10 minute, sunetul pune presiune în lichidul urechii interne, această presiune traumatizând celulele organului Corti (cel care percepe sunetele). Aceste celule au cili care vibrează și, în cazul traumei acustice, sunt profund afectate.
Sunetele foarte puternice, stridente, care par că sfredelesc urechile sunt însoțite adesea de senzația de amețeală și de dureri. Dacă sunetul puternic dispare repede, aceste celule ale organului Corti își revin. Timp de 10 – 15 minute va persista senzația de scădere a auzului, apoi auzul își va reveni la acuitatea obișnuită.
Dar, dacă sunetul puternic va dura mai mult timp și se va repeta, cilii celulelor respective încetează să mai vibreze, se deteriorează complet și pierderea auzului devine ireversibilă.
Mulți adolescenți care ascultă muzică la căștile audio timp îndelungat la volum maxim sau la un nivel ridicat își pierd auzul fin. În câțiva ani, ei nu reușesc să mai detecteze corect sunetele din mediul înconjurător, iar pe măsură ce înaintează în vârstă acest fenomen le afectează profund calitatea vieții.
Ce riscuri presupune folosirea căștilor audio timp îndelungat
Slăbirea auzului și afectarea echilibrului sunt cele mai grave riscuri la care ne expunem, folosind căștile audio în mod incorect. Dar acestea nu sunt singurele consecințe. Persoanele care folosesc frecvent căștile trebuie să cunoască toate riscurile la care se expun.
Formarea dopurilor de cerumen
În primele săptămâni sau luni după folosirea frecventă a căștilor multe persoane pot observa faptul că se formează mai des ceară în urechi. Căștile sunt mult mai murdare decât ne imaginăm noi, se umplu de praf și de grăsime și bacterii de pe mâinile noastre. Cu atât mai grav este atunci când le împrumutăm și le folosesc frecvent frații sau prietenii noștri.
Urechile secretă ceara ca pe o barieră de apărare împotriva microbilor și corpurilor străine pe care le introducem odată cu aceste căști. Cu cât secretă mai multă ceară urechile, cu atât apare riscul de a se forma dopuri solide de ceară, dificil de îndepărtat, iar acestea ne afectează auzul.
Nevralgie trigeminală
Acest tip de nevralgie este o durere care afectează o ramură sau toate cele trei ramuri ale nervului trigemen – un nerv distribuit pe o zonă întinsă a craniului. Nervul trigemen controlează mușchii masticației, secreția lacrimală, secreția salivară, având cele trei ramuri – oftalică, maxilară superioară și maxilară inferioară, drept urmare controlează sensibilitatea dinților, a cavității bucale, a pleoapei superioare, a sinusurilor și aproape toată pielea capului și a feței.
Nevralgia trigeminală este o durere severă, descrisă ca „lovitură de cuțit” sau ca un „șoc electric”. Aceasta apare în partea superioară, mijlocie sau inferioară a feței, fiind stric localizată în teritoriul nervului trigemen, adică la nivel maxilar. Durata atacului este scurtă, de la câteva secunde la câteva minute.
Infecții ale urechii externe
Din cauza microbilor care se dezvoltă pe suprafața căștilor, ne putem confrunta cu infecții ale urechii care sunt foarte dureroase și care ne slăbesc auzul. Riscul este atât de mare, încât unele infecții puternice perforează timpanul, dacă nu sunt tratate corect la timp, și se pierde auzul definitiv, iar odată cu el și simțul corect al echilibrului.
Traumele acustice
Folosirea căștilor audio timp îndelungat provoacă traume de care mulți dintre utilizatori nu sunt conștienți în primii ani. Auzul lor se deteriorează treptat. Cu timpul percep tot mai greu sunetele îndepărtate din mediul ambiant, vocile persoanelor aflate la distanță, cântecul păsărilor, sunetul valurilor. Pe măsură ce traumele acustice sunt tot mai severe, auzul slăbește accentuat până când distingem tot mai greu inclusiv vocile persoanelor din apropiere sau motorul unei mașini care rulează la distanță mică.
Diminuarea auzului ne afectează profund calitatea vieții, pornind de la activitățile simple de zi cu zi, până la relaționarea cu cei din jur și performanța profesională. De la căștile audio, folosite incorect, la volum ridicat, timp îndelungat, putem ajunge în câțiva ani să folosim aparate auditive pentru a putea comunica cu cei din jurul nostru.
Ce căști audio sunt recomandate pentru folosire frecventă
Căștile minuscule intra-auriculare, adică cele care se introduc mai adânc în urechea externă, sunt preferate de tot mai mulți utilizatori. Dar acestea sunt cele mai periculoase. În afară de faptul că trimit sunete puternice care dezechilibrează urechea internă și afectează nervul trigeminal, ele produc cele mai multe infecții ale urechii și pot provoca inclusiv perforarea timpanului din cauza acestor infecții.
Mult mai sigure sunt căștile extra-auriculare, căștile care acoperă tot pavilionul urechii și care sunt bine căptușite cu burete. Aceste căști sunt mai sigure din punct de vedere al igienei și totodată protejează timpanul de sunetele stridente.
Indiferent ce căști alegi trebuie să ții cont de câteva reguli simple:
- Nu asculta muzică la nivel prea ridicat în căștile audio timp îndelungat, fă pauze lungi și ai grijă să eviți sunetele stridente care afectează profund auzul;
- Nu împrumuta căștile tale altor persoane; căștile audio fac din parte din așa numitele obiecte strict personale precum periuta de dinti sau unghiera și trebuie să le folosești doar tu;
- Igienizează căștile de mai multe ori pe zi folosind un gel antibacterian sau un simplu disc de vată înmuiat în alcool sanitar; este important ca urechile tale să fie mereu curate și să le păstrezi sănătoase, pentru a menține auzul bun și puternic până la bătrânețe;
- Păstrează căștile în cutia lor originală sau într-o cutie specială, unde nu intră în contact cu diverse suprafețe pline de microbi, cu tastatura calculatorului, cu ecranul telefonului pe care pui mereu mâinile pline de grăsime sau cu masa pe care mănânci și pe care sunt firimituri sau resturi de mâncare!
foto: Pexels.com
Ultima modificare martie 10, 2024 4:19 pm