Kinnow – proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă

.

Kinnow este un fruct hibrid înrudit cu mandarinele, apreciat în mod special pentru pulpa lui portocalie, aromată și suculentă. Kinnow și-a câștigat popularitatea pe piața asiatică și orientală și datorită faptului că are foarte puțini sâmburi.

Kinnow seamănă foarte mult cu o mandarină, este rotund, are o culoare portocalie intensă și este foarte suculent. El a fost obținut prin încrucișarea a două soiuri de citrice și anume King (Citrus nobilis) și Willow Leaf (Citrus deliciosa).

Numele lui provine și el din combinația numelor celor două soiuri: King și Willow. Cel care a obținut noul citrus cu numele de Kinnow este cercetătorul american Howard B. Frost.

Kinnow a fost dezvoltat în laboratoarele experimentale ale Universității din California și a fost aprobat pentru cultivare și comercializare în anul 1935.

Un copac prolific, cultivat intens în Pakistan

Încă de la apariția lui, kinnow a fost destinat în special țărilor aflate în curs de dezvoltare și mai ales zonelor foarte călduroase. El se cultivă intens în regiunile foarte calde ale Indiei și în Pakistan. Ajuns la maturitate, un singur pom poate face aproximativ 1000 de fructe în sezonul cald.

Fructele de kinnow se coc în lunile ianuarie și februarie și sunt deja exportate în statele arabe, în Singapore, Vietnam sau Marea Britanie.

Kinnow – particularități

Kinnow pot avea un rod foarte bogat în regiunile calde

Acest citric este deja apreciat de consumatori pentru pulpa lui dulce și suculentă, pentru numărul mic de sâmburi în comparație cu o portocală sau cu o mandarină, dar și pentru faptul că se decojește foarte ușor.

Perioada optimă de recoltare

Coaja acestui fruct nu este strâns lipită de pulpă, așa cum putem vedea la portocale sau lămâi. Kinnow se decojește ușor și este folosit în special pentru consumul în stare naturală.

Fructele încep să se coacă din luna decembrie, dar se culeg când coaja lor capătă o nuanță portocalie intensă, iar sucul are o aciditate de 12:1 până la 14:1. În general, perioada optimă de recoltare este din ianuarie până în februarie. Dacă sunt culese mai târziu, fructele de kinnow își pierd din sucul și aroma lor atât de apreciate.

Coaja se rupe foarte ușor

Un mic secret al acestui fruct este acela că trebuie cules folosind o foarfecă. Kinnow nu se smulge de pe ramuri, așa cum culegem merele sau prunele, deoarece coaja lui se rupe foarte ușor când este bine copt. Culegătorii taie codițele fructelor cu atenție, apoi acestea sunt acoperite cu o ceară alimentară pentru a le prelungi valabilitatea pe rafturile magazinelor.

Un fruct bine copt este ferm, ușor moale la atingere, are coaja netedă, de culoare portocalie spre roșu, fără pori adânci, așa cum au portocalele sau mandarinele.

Kinnow – beneficiile pentru sănătate

Cosumatorii asiatici apreciază în mod deosebit fructele de kinnow pentru aroma lor și sucul dulce. Kinnow este consumat în special sub formă de suc, mai ales de către copii și tineri.

Coaja este și ea folosită pentru ceaiuri sau pentru cosmetice, fiind foarte parfumată.

Aceste fructe au proprietăți nutritive bogate, sunt sățioase și sănătoase, foarte bogate în vitamina C, uleiuri volatile, antioxidanți, polifenoli și betacaroten.

  • Kinnow și sucul de kinnow sunt apreciate pentru o digestie mai bună, diminuează aciditatea din stomac, ajută la digerarea proteinelor și a fibrelor solubile și ameliorează balonarea;
  • Datorită acizilor esențiali, fructele de kinnow sunt considerate de mare ajutor pentru imunitate, stimulează apărarea organismului și pot preveni apariția unor forme de cancer grave de stomac și ficat;
  • Sucul de kinnow este bogat în vitamina C și calciu. Un pahar cu 100 ml de suc de knnow este mai bogat de 2,5 ori în calciu decât sucul de portocale, și conține 20 mg de vitamina C, un procent mare chiar și pentru cele mai cunoscute citrice. Datorită acestor beneficii, sucul de kinnow este recomandat copiilor și femeilor la menopauză, deoarece fortifică oasele;
  • Fructele proaspete de kinnow te ajută să scapi de balonare și constipație, ajută digestia și eliminarea mai rapidă a deșeurilor;
  • Acest fruct stimulează metabolismul și ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge;
  • Este un fruct benefic și pentru piele, datorită vitaminei A, vitaminei C și betacarotenului. Pielea se menține mai elastică și bine hidratată dacă poți consuma regulat suc de kinnow;
  • Extractul din coaja de kinnow folosit în unele produse naturiste stimulează funcțiile cognitive și activitatea creierului în ceea ce privește atenția, concentrarea și memoria.

Ultima modificare ianuarie 27, 2023 1:09 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale