Grepfrut – proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă

.

Cu gustul lui acidulat, acrișor și răcoritor, grepfrut este considerat de mulți consumatori un adevărat fruct al paradisului. Are o concentrație mare de vitamina C și antioxidanți care protejează imunitatea, previn cancerul și ajută în diete!

Grepfrut este unul dintre cele mai sănătoase citrice, supranumit fructul paradisului. Grepfrut este foarte apreciat de consumatorii de citrice pentru pulpa lui foarte suculentă, pentru aroma ușor amăruie și acrișoară și pentru efectul lui revigorant.

Este recunoscut pentru faptul că topește grăsimea, elimină depunerile de colesterol și ajută în orice tip de dietă pentru slăbit pe care vrei să o urmezi.

De unde vine pomul de grepfrut

Numele științific al acestui pom este Citrus paradisi și face parte din marea familie a citricelor, Rutaceae. Grapefrut a fost descoperit în insulele Caraibe și este considerat un hibrid natural dintre pomelo și portocală.

Este un pom veșnic verde, cultivat în zone tropicale și semi-tropicale, în special pe coastele calde ale Americii, dar și în Asia sau Israel.

Ce gust are grepfrut. Cum se deosebește de portocale

Sectiune de portocale, grepfrut si lamai

Aroma de grepfrut este inconfundabilă. Nu mai poți uita parfumul lui deosebit după ce ai consumat o dată un grepfruit bine copt. De altfel, parfumul lui atât de bogat și deosebit este folosit adesea în cosmetice, în diverse creme și uleiuri de corp, șampoane și geluri de duș, dar și în parfumurile de lux.

Parfumul de grepfrut combină note florale, citrice, amărui și revigorante. Gustul lui, de asemenea, este o combinație între dulce, fructat, citric, amărui, acrișor și tonic.

Grepfrut este un fruct rotund, ușor aplatizat, spre deosebire de portocale care sunt perfect rotunde. El are coaja mai lucioasă și mai netedă decât portocalele, poate fi mai mare și mult mai greu.

Acest fruct are o coajă mai groasă decât portocalele, iar partea albă este mult mai moale, pentru a proteja pulpa foarte zemoasă din interior.

Fructul are o culoare care variază în funcție de soiuri, putând avea pulpa albă, roz sau roșie și dulceața diferită. În timp ce unele soiuri sunt lipsite de sâmburi, altele pot avea până la 50 de sâmburi albi și ascuțiți.

Grepfrut – valorile nutritive

Acest fruct ușor amărui este foarte bogat în apă, fiind fructul citric cu cel mai mare conținut de apă dintre toate, un aspect benefic pentru persoanele care au nevoie de o hidratare mai bună. De asemenea, este apreciat pentru concentrația mare de vitamina C, vitamina A , betacaroten, licopen și antioxidanți care ajută imunitatea.

Iată valorile nutritice ale unei porții de 100 gr de pulpă de grepfrut

  • Calorii: 52
  • Carbohidrați: 13 grame
  • Proteine: 1 gram
  • Fibre: 2 grame
  • Vitamina C: 64% din necesarul zilnic
  • Vitamina A: 28% din necesarul zilnic
  • Potasiu: 5% din necesarul zilnic
  • Magneziu: 3% din necesarul zilnic
  • Calciu: 2% din necesarul zilnic
  • Cupru: 4% din necesarul zilnic
  • Acid folic: 3% din necesarul zilnic
  • Acid pantotenic (vitamina B5): 5% din necesarul zilnic
  • Tiamina: 4% din necesarul zilnic
  • Piridoxina (B6): 4% din necesarul zilnic

Beneficiile majore pentru sănătate

Mai multe studii recente au demonstrat că acest fruct roz și gustos este bogat în pectină, o substanță nutritivă deosebit de valoroasă pentru sănătate. Pectina protejează mucoasa stomacului, hrănește flora intestinală bună, poate preveni apariția unor forme de cancer severe de stomac, și ajută organismul să elimine colesterolul rău datorită faptului că reduce absorbția acestuia în sânge.

De asemenea, concentrația mare de antioxidanți, vitamina C, betacaroten, licopen, xantină și luteină sunt benefice pentru imunitate, pentru acuitatea vederii, pentru protecția celulelor din toate țesuturile, pentru inimă, stomac și rinichi.

  • Consumul de grepfrut este recomandat dimineața pentru persoanele care țin diete, dă senzația de sațietate și stimulează arderile de grăsimi;
    • Grepfrut ajută sistemul imunitar, previne virozele, răcelile și infecțiile respiratorii,
    • Pectina din coaja albă este benefică pentru digestie, are efect ușor laxativ, combate balonarea și flatulența,
    • Datorită sucului bogat și acid, grepfrut poate preveni infecțiile renale precum cistita și formarea de pietre la rinichi,
    • Ajută activitatea cardiacă și previne depunerile de colesterol pe artere
    • Reglează nivelul de zahăr din sânge și este recomandat diabeticilor
    • Protejează ochii și menține acuitatea vederii la distanță
    • Ajută la reglarea tensiunii arteriale
    • Parfumul lui tonic și revigorant, precum și sărurile minerale stimulează funcțiile cognitive, concentrarea și atenția, precum și activitatea creierului;
    • Conferă energie organismului și combat stările de astenie și oboseală
    • Poate preveni cancerul de stomac și cancerul de colon;
    • Vitamina A și betacarotenul sunt esențiale pentru protecția pielii, pentru un ten mai luminos și mai tânăr până la vârste înaintate.

Grepfrut alb sau roz. Ce diferență este între ele!

Se știe deja că cele mai sănătoase și bogate în nutrienți sunt fructele de grepfrut roz sau roșu. Cu toate acestea, toate fructele de grepfruit sunt foarte sănătoase și valoroase, indiferent de culoarea lor.

Le poți deosebi în special după formă și culoarea coajei. Dacă dorești un grepfrut cu pulpa albă, acesta este puțin mai mare, ușor aplatizat, și are coaja de culoare galben deschis. Dacă dorești un grepfrut roz sau roșu, acesta este de obicei un pic mai mic decât cel alb și are coaja de culoare portocalie.

Soiurile rosii de grapefrut sunt mult mai bogate în licopen, un flavonoid care protejează pielea împotriva razelor ultraviolete, protejează vederea, menține tenul tânăr și menține o mai bună activitate a tuturor celulelor din țesuturi, protejând organismul de cancer.

Cum alegi un grepfrut bine copt

Alege un fruct cu o coajă bine întinsă și lucioasă și cu o culoare mai intensă. Aceste calități îți arată că este un fruct mai bine copt.

De asemenea, ține cont de faptul că un grepfrut mai greu este mai plin de apă și, ca atare, mai bine copt și mai suculent. Fructele mai ușoare au mai multă coajă albă și sunt mai crude.

Un grepfrut bine copt poate fi ales și după aroma lui. Cu cât pare mai parfumat, mai dulce și fructat și mai greu, cu atât este mai bun.

Evită fructele cu coaja ridată sau pete mari de la transport, pentru că se vor strica mai repede. Un grepfrut bine copt poate fi păstrat aproape o săptămână la temperatura camerei și peste 10 zile în frigider.

Cum se consumă fructele de grepfrut

Pulpa fructului de grepfrut se consumă ca atare, fiind foarte sățioasă, zemoasă și sănătoasă. Dar poate fi făcut pe grătar, alături de rondele de ananas și carne albă de curcan sau de pește.

Grepfrut poate fi combinat cu alte citrice în salate de fructe delicioase.

El poate fi folosit și în dulcețurile cu portocale și mandarine.

Sucul de grepfrut este foarte apreciat și foarte gustos. Se poate consuma ca atare sau în diverse cocktail-uri răcoritoare.

Coaja de grepfrut bio poate fi răzuită, amestecată cu zahăr sau miere, stropită cu puțină lămâie și păstrată la frigider în borcane de sticlă pentru diverse preparate dulci.

Ultima modificare noiembrie 15, 2022 1:42 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale