Ginsengul este planta vieții și a sănătății în Asia, iar rădăcina de ginseng este folosită din Antichitate pentru a trata zeci de afecțiuni. Dar nici fructele de ginseng nu se lasă mai prejos! Studiile recente au demonstrat că sunt mult mai bogate în antioxidanți decât rădăcina!
Fructele de ginseng încep să fie tot mai căutate și folosite în remediile naturiste. Studiile din ultimii ani au demonstrat că fructele roșii sunt mult mai bogate în antioxidanți și ginsenozide decât rădăcina și au proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, antidiabetice și antitumorale puternice.
Fructele de ginseng – prea puțin folosite în vechime
Secole de-a rândul fructele de ginseng au fost folosite îndeosebi pentru a colecta semințele și pentru a înmulți culturile de ginseng deosebit de prețioase în China.
Fermierii erau sfătuiți să păstreze florile doar la plantele cele mai viguroase pentru a obține fructe mari și semințe de bună calitate. Plantele tinere nu erau lăsate să înflorească și să facă fructe, pentru a dezvolta în primul rând rădăcinile care se vând la prețuri foarte mari.
Datorită acestei politici, fructele de ginseng nu erau considerate valoroase decât pentru a înmulți plantele. Abia în ultimii ani fructele au început să fie studiate, după ce oamenii de știință au aflat aproape totul despre rădăcina plantei. Spre surprinderea medicilor și a cercetătorilor, fructele de ginseng s-au dovedit mult mai bogate în substanțe valoroase decât rădăcinile.
Ginsengul este cunoscut din vremuri foarte vechi în India și în China antică, unde rădăcina plantei era folosită pentru efectele ei miraculoase. De altfel, ginseng înseamnă esența vieții și a primit numele datorită faptului că rădăcina are o formă de tubercul care seamănă cu forma corpului uman.
Rădăcina de ginseng are efect revigorant și energizant aproape instantaneu. Fierturile din ginseng erau folosite pentru a reda puterea și rezistența fizică luptătorilor, alungau durerile și senzația de slăbiciune.
Cu timpul, oamenii au descoperit că ginsengul are multe alte virtuți și poate proteja organismul de boli grave precum diabetul, obezitatea, bolile de ficat, cancerul, dar și bolile neurologice. Iar știința a demonstrat toate aceste virtuți ale plantei care a devenit un adevărat panaceu universal.
Ginsengul, particularitățile plantei
Denumirea științifică a plantei este Panax ginseng, adică panaceul ginseng. Ea este originară din zonele montane umede din China, Japonia, Coreea și India. În prezent, ginsengul sălbatic este plantă ocrotită de lege, în medicina naturistă fiind folosit acum ginsengul cultivat.
Culturi mari de ginseng se găsesc acum nu doar în Asia, ci și în Canada, SUA sau Rusia, în special în Siberia.
Planta își dezvoltă în primii ani rădăcina și ajunge la maturitate abia peste patru sau cinci ani atunci când înflorește și face fructe. Rădăcina se dezvoltă masiv, poate atinge un metru lungime la exemplarele cele mai bătrâne, și aproximativ 7 – 10 cm în diametru.
Pentru a cultiva o rădăcină de calitate, fermierii așteaptă aproximativ 5 sau 7 ani, drept pentru care cultura de ginseng este una scumpă și necesită multă răbdare pentru a fi valorificată.
Cum arată fructele de ginseng
Familia de plante din care face parte ginsengul cuprinde 12 membri. Dar cele mai cunoscute sunt ginsengul asiatic, originar din Manciuria și Coreea, și ginsengul american, originar din Quebec și Manitoba, după cum informează Enciclopedia Britannica.
Florile de ginseng sunt mici și albe, grupate în buchete, iar fructele de ginseng sunt roșii, au o membrană lucioasă și o formă curioasă. Boabele de ginseng nu sunt perfect rotunde, ci au o formă mai degrabă asemănătoare cu inima umană.
Cum se consumă fructele de ginseng
Odată demonstrate virtuțile terapeutice ale fructelor, acestea au început să fie comercializate în magazinele naturiste unde le poți deshidratate și uscate pentru a se păstra mai mult timp.
Fructele de ginseng pot fi consumate precum goji în iaurt sau lapte dulce, în combinație cu cerealele de la micul dejun, în prăjituri de casă sau salate de fructe.
Ele au un gust ușor dulceag, dar în combinație cu alte fructe dulci sau cu fructe de pădure ușor de consumat și de către copii.
De asemenea, din fructe de ginseng se poate face o infuzie revigorantă. Se folosește o linguriță de fructe uscate la 200 ml de apă clocotită și se lasă infuzia timp de 10 minute înainte de a fi strecurată.
Ce beneficii are ginsengul pentru sănătate
Ginsengul a fost folosit în mod deosebit pentru prevenție și pentru calitățile lui energizante și revigorante. Studiile recente au demonstrat că antioxidanții și substanțele specifice pe care le conține, așa cum sunt ginsenozidele, stimulează imunitatea, asigură o rezistență mai mare a organismului în fața agenților patogeni și pot preveni diabetul sau cancerul.
Fructele de ginseng, chiar dacă sunt deshidratate, conțin un procent mai mare de ginsenozide decât rădăcina. De asemenea, ele conțin glucozați, uleiuri esențiale, tiamină, riboflavină, vitamine, saponine, nutrienți precum panaxozidele sau eleuthrozidele benefice pentru sistemul nervos, precum și compuși asemănători hormonilor, drept pentru care sunt considerate benefice pentru persoanele care au probleme de fertilitate.
Cele mai importante proprietăți terapeutice
Stimulează și dezvoltă răspunsul imunitar al organismului
Stimulează memoria și concentrarea
Combate efectele depresiei și stările de anxietate
Ameliorează oboseala cronică
Ajută la tratarea infecțiilor și inflamațiilor
Reduce stările febrile
Ameliorează stările de nervozitate
Ajută în caz de infertilitate
Reglează zahărul din sânge
Reduce nivelul de colesterol rău
Reglează tensiunea și activitatea inimii
Stimulează activitatea cerebrală
Stimulează întinerirea pielii și previne ridurile premature
Combate stresul oxidativ la nivelul țesuturilor și ridurilor
Ameliorează simptomele menstruației și ale menopauzei
Ce afecțiuni poate ameliora consumul regulat de ginseng
Fie că folosești suplimente cu pulbere din rădăcina de ginseng, ulei de ginseng sau fructele deshidratate, produsele care conțin această plantă minune pot preveni și pot ameliora simptomele dureroase ale unor afecțiuni larg răspândite.
În general, administrarea de suplimente cu ginseng poate să dureze între o lună și trei luni. Doza zilnică recomandată este înscrisă pe eticheta fiecărui produs, în funcție de concentrația acestora.
Trebuie doar să ai grijă să îți procuri suplimentele cu ginseng de la producători certificați.
Consumul de fructe de ginseng poate dura aproximativ 20 – 30 de zile, fie sub formă de ceai, fie sub formă de fructe deshidratate sau congelate în combinație cu alte fructe mai dulci. Se recomandă o linguriță de fructe pe zi.
Contraindicații nu sunt pentru această plantă, dar pentru un consum pe perioade mai lungi este posibil să apară reacții adverse dacă ai probleme cu inima, dacă ești însărcinată sau dacă iei anumite medicamente.
Consultă un medic specialist în medicina naturistă înainte de a începe o cură cu ginseng!