Fructele aronia au un gust amărui și astringent. Dar virtuțile lor terapeutice sunt foarte apreciate pentru sănătate. Aronia sunt mult mai bogate în antioxidanți și vitamine decât multe alte fructe de pădure de culoare neagră.
Fructele aronia sunt considerate adevărate medicamente care pot preveni și pot trata zeci de afecțiuni. Chiar dacă au un gust ușor neplăcut, sunt acrișoare-amărui și au prea puțin suc, ele sunt consumate pentru virtuțile lor terapeutice.
Consumul regulat de boabe de aronia, de suc sau de gem de aronia stimulează imunitatea organismului, reglează glicemia, previn apariția cancerului și a diabetului, reglează tensiunea și activitatea inimii și ajută vederea.
Aronia reprezintă o familie de arbuști cu fructe comestibile, originari din America de Nord. Încă din Antichitate, indienii foloseau fructele aronia pentru a trata răcelile, infecțiile și durerile abdominale.
Aronia s-a răspândit în Europa în ultimii 200 de ani datorită numeroaselor sale proprietăți curative. Se cultivă și în România atât la câmpie, cât și la deal, fiind un arbust foarte rezistent la secetă, la frig sau umezeală, capabil să se înmulțească singur chiar și în cele mai sărace soluri.
Florile sunt mici și albe, grupate în buchețele, iar fructele încep să se coacă în lunile septembrie – octombrie.
Aronia poate avea fructe roșii, mov sau negre, dar Aronia Melanocarpa cu fructe negre este cea mai apreciată și cultivată pe scară largă în întreaga lume.
Ce gust au fructele aronia și cum se consumă
Oricât ar fi sănătoase și de bune, mulți români se feresc să consume fructele aronia ca atare, deoarece au un gust amărui, ușor neplăcut. Cu toate acestea, dacă sunt culese după prima brumă din octombrie devin mai dulci. Iar dacă sunt ținute câteva zile la congelator și decongelate, pulpa lor devine puțin mai suculentă și mai dulce.
Aronia se poate consuma ca atare, dar de cele mai multe ori fructele sunt incluse în salate alături de fructe mai dulci precum murele sau zmeura.
De asemenea, aronia pot fi consumate cu iaurt sau chefir pentru un gust mai bun.
Foarte apreciat este sucul de aronia, îndulcit cu puțină miere. Sucul de aronia produs din boabe presate la rece este unul dintre cele mai sănătoase sucuri și trebuie consumat ca un medicament. De aceea, se recomandă doar 100 ml pe zi, în cure de 15 sau 20 de zile, cu o pauză de o lună între ele.
Din aronia mai pot fi pregătite gemuri și dulcețuri, împreună cu alte fructe, sau dulciuri sănătoase, fără zahăr.
Fructele aronia pot fi uscate la temperatura camerei și din ele se poate face un ceai foarte aromat și sănătos, care se poate îndulci cu miere.
Aronia – proprietăți nutriționale
Culoarea neagră, determinată de pigmenții albaștrii și violeți foarte concentrați din fructe, este un indiciu pentru concentrația mare de antioxidanți din boabele de aronia. Ele sunt mult mai bogate în vitamine, folați și antioxidanți decât fructele de merișor sau decât boabele de cătină.
Iată ce conțin 100 gr de aronia
Vitamina C (35% din Doza Zilnică Recomandată);
Vitamina E (8% din DZR);
Vitamina K (17% din DZR)
Vitamina A (7% din DZR).
Vitamina Q care are un rol important în prevenția și tratarea unor boli grave: Parkinson, cancer și astm;
Vitamina P, care ajută vitamina C să fie asimilată în organism.
Magneziu (5% din DZR),
Mangan (32% din DZR),
Folati (6% din DZR),
Potasiu (3% din DZR),
Fier (8% din DZR),
Calciu (5% din DZR),
Zinc (5% din DZR)
Beneficiile majore pentru sănătate
Cu cât sunt mai negre și lucioase, cu atât fructele sunt mai sănătoase și bogate în vitamine și nutrienți esențiali pentru sănătate. Numeroase studii au demonstrat că fructele negre precum fructele de pădure, murele, boabele de acai, dudele sau afinele sunt cele mai bogate în antioxidanți care stimulează imunitatea și previn apariția tumorilor și a celulelor canceroase.
Ba chiar se spune că un consum regulat de aronia și de suc de aronia poate preveni, ameliora și trata 100 de afecțiuni. Dar iată cele mai importante beneficii pentru sănătate pe care le are aronia, multe dintre ele fiind probate și testate de studii clinice.
Reglează glicemia, stimulează producția de insulină și previne apariția diabetului, indiferent de vârstă;
Reglează tensiunea arterială și ajută inima să funcționeze optim;
Poate preveni bolile coronariene și ateroscleroza;
Stimulează imunitatea și ajută la vindecarea inflamațiilor, virozelor și infecțiilor;
Reduce riscul de apariție a cancerului de sân, de plămâni, ovare, pancreas sau stomac;
Protejează organismul de virusuri pentru care nu există tratamente în prezent, așa cum este și coronavirusul;
Protejează vederea, ameliorează problemele de vedere și previne apariția cataractei;
Reduce simptomele de anxietate, emoțiile negative și stările depresive;
Ajută bolnavii de cancer în timpul chimioterapiei să învingă celulele canceroase și stimulează dezvoltarea de țesuturi noi, sănătoase;
Combate alergiile de primăvară și ajută persoanele sensibile să suporte mai ușor polenul, praful și puful din atmosferă;
Reprezintă un puternic stimulent pentru organism, conferă un tonus bun și energie pentru o perioadă lungă de timp.
Aronia, contraindicații
Fructele aronia nu au contraindicații, decât în cazul unui consum excesiv de fructe crude sau de suc de aronia care poate declanșa dureri gastrice.
În general, persoanele care suferă de stomac, de ulcer sau gastrită trebuie să consume cantități mici de aronia.
Iar persoanele care nu sunt obișnuite cu gustul acestor fructe pot avea reacții deosebite precum greața și senzația de vomă.
O persoană sănătoasă poate ține o cură de 30 de zile cu aronia și poate consuma fie 30 gr de fructe crude pe zi sau 50 – 100 ml de suc de aronia pe zi, în timpul dimineții.