Epidemie nouă în India: peste 4.300 de oameni au murit deja

.
Pe lângă pandemia de COVID-19, India se confruntă cu o altă epidemie, care deja a dus la infectarea a peste 45.000 de oameni, dintre care 4.300 au murit.

Este vorba despre epidemia de ciupercă neagră, maladie care a infectat 45.374 de oameni. Infecția este rară și periculoasă, fiind denumită mucormicoză, după cum a subliniat ministrul Sănătății, Mansukh Mandaviya, citat de BBC.

Mucormicoza este o infecție fungică serioasă, cauzată de un anumit tip de mucegai. Acest mucegai se găsește de regulă în mediul înconjurător, afectând în principal persoanele care au probleme de sănătate sau care iau medicamente care le afectează imunitatea, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

Aproximativ jumătate dintre persoanele infectate se află sub tratament. Mulți dintre ei sunt pacienți cu COVID-19 recuperați sau care sunt aproape să se recupereze. Ciuperca ar avea legătură cu steroizii folosiți în tratamentul anti-COVID-19, diabeticii find expuși în mod deosebit.

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în statele Maharashtra, Gujarat, Tamil Nadu și Rajasthan, conform datelor oficiale. În Maharashtra și Gujarat s-au înregistrat 1.785 de decese din numărul total, după cum arată Digi24. Mai mult, chirurgul oftalmolog Raghuraj Hegde din Bangalore, care a tratat mai mulți pacienți de ciuperca neagră, a subliniat că numărul de bolnavi și de morți din această cazuă este „puternic subevaluat”.

Citește și: Virusuri de acum 15.000 de ani, scoase la iveală de topirea ghețarilor – ce risc reprezintă

Citește și: Cum știi că ai COVID-19 deși te-ai vaccinat. Cele cinci simptome principale

Citește și: Un virus periculos depistat la un bărbat din Neamț – ce spun experții

Citește și: Avertisment OMS despre un nou val COVID-19: „Pandemia este un test și lumea îl pică”

Hegde a explicat: „În mod normal, moartea în cazurile de mucormicoză se produce de la câteva săptămâni la câteva luni de la infectare. Sistemele noastre din prezent un reușesc să adune aceste date”.

Diagnosticarea cazurilor de infectare cu ciupercă neagră este mai dificilă în spitalele mai mici și din zonele rurale, în spitalele mari ale Indiei ajungând doar o parte dintre bolnavi. Astfel, numărul de infectări ajunge să fie subevaluat, conform lui Hegde. De asemenea, unii oameni mor din cauza infecției cu ciupercă neagră înainte de a ajunge la spital, iar cei tratați și recuperați suferă de o recidivă a bolii.

„Vedem pacienți care au avut parte de un tratament agresiv și au fost eternați, dar apoi s-au întors cu o infecție recurentă care se manifestă prin extinderea bolii la ochi sau creier”, a spus chirurgul oftalmolog Akshay Nair din Mumbai.

O infecție anti-fungică ar fi singurul medicament eficient împotriva infecției cu ciuperca neagră.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton